Koken in een snelkookpan? Hoe werkt dat? En hoe lang?

Er zijn thuiskoks die er lyrisch over zijn en mensen die niet weten wat ze ermee aan moeten: snelkookpannen. In korte tijd stoom je wat je wilt koken gaar onder hoge druk. 

Koken met een snelkookpan of ook wel hogedruk pan schijnt je niet alleen tijd te besparen, ook vitaminen en andere gezonde dingen. In deze keuken gadget blijven voedingsstoffen namelijk langer bewaard. Redenen genoeg om uit te zoeken: hoe lang moet iets koken in een snelkookpan?

Wat zijn snelkookpannen?

In een snelkookpan kun je, zoals de naam al doet vermoeden, snel koken. Dit komt omdat de pan werkt met hoge druk. Niet zo raar dus, dat deze pan ook wel hogedrukpan genoemd wordt. Snelkookpannen werken met hete stoom, die onder hoge druk heter wordt dan wat normaal gekookt water wordt.

Onder hoge druk koken in een snelkookpan

Wat kan er in een snelkookpan?

Eigenlijk kun je bijna alles wat je kookt, klaarmaken in zo’n pan. Vooral gerechten waarbij je soms lang de tijd moet hebben, zijn uitermate geschikt om te koken in een pan onder hoge druk. Neem bijvoorbeeld stoofgerechten, die de tijd nodig hebben. Of een schotel met taai vlees of linzen. Gerechten bereiden in een snelkookpan is een echt goed alternatief.

Wat uitermate goed kan in snelkookpannen is soep maken. De smaak van soep wordt bepaald door de ingrediënten en dan vooral de combinatie daarvan. In een dichte pan blijft de smaak goed bewaard. Hoe lang moet soep koken in een snelkookpan? In een kwartier heb je een heerlijke verse soep op tafel en kun je smullen. 

Kooktijden in een snelkookpan

Niet alleen soep kook je snel in een pan onder hoge druk, je kunt er bijna alles in koken. Voor aardappelen koken en een aantal groenten hebben we de kooktijden voor je uitgezocht als je dus een snelkookpan gebruikt.

GerechtKooktijdenTips
Aardappelen8 minutenWaar aardappelen in een gewone pan tien tot twintig minuten nodig hebben, ben je met een snelkoker in acht minuten klaar. Heb je kruimige aardappelen dan zijn ze zelfs in vijf minuten gaar. 
Andijvie3 minutenAndijvie kun je koken in een minuut of 7, dus er is wel wat winst te behalen in de hogedrukpan. Afhankelijk van de druk duurt het 2 tot 3 minuten.
Artisjok14 minutenArtisjokken kook je normaal gesproken in een half uurtje gaar. De kooktijden onder hoge druk zijn aanzienlijk lager. Na een minuut of veertien liggen ze gaar op je bord!
Asperges2 minutenAsperges hebben in een gewone pan ook al niet veel tijd nodig. In de snelkookpan zijn ze wel erg snel gaar: een minuut of twee, drie volstaat. Daarom kun je voor asperges koken beter een gewone pan gebruiken, voor je het weet zijn ze veel te gaar!
Bloemkool5 minutenMaak je een gerecht met bloemkool, dan staat hij binnen vijf minuten gaar op tafel. Snijd je de bloemkool eerst nog in roosjes dan kun je volstaan met drie minuten. Een stuk sneller dan de 10 minuten die het kost om bloemkool te koken.
Boerenkool5 minutenOok boerenkool kan prima in deze keuken gadget, 250 ml water en 5 minuten koken en je bent er klaar voor. Je kunt de boerenkool ook gewoon koken en dan duurt het wat langer.
Boontjes5 minutenKook je boontjes in een stoommandje, dan blijven ze goed van vorm. In een minuut of vijf zijn ze klaar. Het handige van deze pan is dat je de aardappelen en boontjes tegelijk in dezelfde pan kunt koken. 
Broccoli3 minutenVoor broccoli geldt ongeveer hetzelfde als voor bloemkool. Drie minuten voor roosjes en een minuutje langer voor de hele stronk, iets minder dus dan als je broccoli in water kookt.
Bulgur12 minutenBulgur koken duurt je zo’n 10 minuten, in de snelkookpan zelfs wat meer. Gebruik de ‘rijst’ functie, oftewel lage druk, en voeg 1 beker bulgur op 2 bekers water toe en laat dit dan 12 minuten in de pan zitten. Klaar!
Doperwten2 minutenDeze jongens zijn niet zo groot en hebben weinig tijd nodig, als je de doperwten kookt dan heb je een minuut of 6 nodig – in de snelkookpan slechts 2.
Kikkererwten12 tot 15 minutenKikkererwten zijn eigenlijk perfect klaar te maken in de snelkookpan, het koken van kikkererwten duurt minimaal 60 minuten maar in deze pan ben je met 12 tot 15 minuten al klaar.
Koolrabi3 tot 4 minutenKoolrabi koken kost je minimaal 12 minuten, dus de hier ga je wat tijd winnen – in de snelkookpan kook je de koolrabi namelijk in 3 tot 4 minuten gaar.
Linzen8 minutenLinzen, vaak gebruikt voor een vegetarisch hamburger, kook je tussen de 20 en 30 minuten klaar. In de hoge druk echter lukt dat in 8 minuten
Mais2 minutenNaast de BBQ, magnetron of de gewone pan kan mais ook prima in de snelkookpan. 250 ml erbij en 2 minuten verder en het is peuzelen maar!
Pompoen7 minutenJe kunt pompoen redelijk kort klaarmaken door de pompoen te koken, maar zeven minuten in de snelkook zorgt ook voor gare pompoen. Wel eerst even in kleine gelijke stukken snijden.
Prei8 minutenHoud je van prei met een bite dan ben je met een gewone pan in acht minuten klaar. Wie liever de prei gaar kookt, doet er dan zo’n twaalf minuten over. In de snelkookpan is de prei in acht minuten gaar.
Quinoa1 a 2 minutenQuinoa is gezond en populair en eenvoudig klaar te maken. Quinoa koken kost je 10 minuten maar quinoa in de hogedruk pan kost slechts 1 of 2 minuten. Let op, omdat er geen water verloren gaat, dat je voor 100 gram quinoa ook maar 100 gram water nodig hebt en niet 200 gram als je het zou koken.
Spinazie6 minutenHet voordeel van spinazie in een pressure cooker koken is dat je een flinke hoeveelheid kwijt kunt. Spinazie slinkt enorm, waardoor het in het begin veel ruimte nodig heeft. Een minuut of zes in de snelkookpan is genoeg. 
Spruitjes3 minutenOok spruitjes kun je beter in het stoommandje doen. Kook je ze onder water, dan zijn ze binnen drie minuten gaar, een stuk sneller dan wanneer je ze kookt. Maar dat is wel erg snel, waardoor je ze voor je het weet te lang in de pan laat zitten en ze bitter worden. Een stoofgerecht met spruitjes is wel een aanrader met deze pan!
Witlof8 minutenIn een gewone pan kook je witlof in twaalf minuten gaar. In een snelkookpan heb je aan acht minuten genoeg.
Wortels5 minutenWortels hebben een flinke kooktijd in een normale pan, tot wel een minuut of 20. Als je ze in de snelkookpan doet maar een minuut of 5, zorg er wel voor dat ze even gesneden zijn.

Kan rijst in een snelkookpan?

Voor het koken van rijst geldt: het is het soort rijst dat de kooktijd bepaalt. Kijk dus eerst goed welk soort rijst je wilt koken. Basmatirijst is bijvoorbeeld na een minuut of vier al gaar terwijl zilvervliesrijst er ruim twintig minuten over doet. En dat terwijl je voor zilvervliesrijst koken in een gewone pan soms wel drie kwartier nodig hebt. 

Verschil met een gewone pan

Het grootste verschil tussen snelkook pannen en gewone pannen is de tijdwinst die je ermee behaalt. In snelkook pannen bereid je een gerecht in 2/3 van de tijd, in vergelijking tot de gewone pan. Dat maakt dat je gerecht aanzienlijk sneller klaar is. Dit is vooral handig met gerechten die normaal gesproken heel lang in de pan moeten. Ga je dus bijvoorbeeld aardappelen koken dan scheelt dat de helft.

Koken in een normale pan

Hoe werken snelkookpannen?

Door de hoge druk, daarom heten ze ook wel pressure cookers, in snelkookpannen wordt de temperatuur van het water hoger. In een normale pan kookt water bij 100 graden. Gebruik je hoge druk, wat in deze pan gebeurt, dan bereikt de temperatuur meer dan 122 graden

Zodra het water in de pan kookt, komt het onder druk te staan. Zit de beoogde kooktijd erop, dan moet je deze druk eerst van de pan halen, voor je hem opent. Dat kun je doen door even kort met de pan te schudden, waardoor luchtbellen verdwijnen.

Dit is dus anders dan bijvoorbeeld in een rijstkoker, waarbij je eten kookt door middel van stoom. Rijst, quinoa, bulgur of couscous kun je dus wel klaarmaken in de snelkookpan maar ik raad je aan om dit in de rijstkoker te koken.

Voordelen van de snelkookpan

Het grootste voordeel hebben we al benoemd: tijd. Maar werken met deze pannen heeft meer voordelen. 

  • Snelkook pannen schelen je tijd
  • Voedingsstoffen blijven beter bewaard
  • Je verbruikt minder energie
  • Bijgeleverde mandjes maken dat je meerdere gerechten tegelijk kunt maken

Omdat je minder energie verbruikt met een pan die sneller kookt, is het ook nog eens een duurzame keuze. Ook kun je grote hoeveelheden koken, invriezen en later opeten, waardoor je op een lange werkdag nog sneller je eten op tafel hebt. 

Het grootste nadeel is dat je moet leren werken met een pan onder hoge druk. Het duurt even voor je het onder de knie hebt. Ook moet je favoriete recept aangepast worden, omdat je op een andere manier kookt. 

Metalen snelkookpan

Snelkookpan kopen?

Bij sommige groenten gaven we de tip al: kook je hem in het stoommandje, dan blijft hij beter in vorm. Omdat je groente snel te lang in de pan laat zitten, valt hij uit elkaar. Het stoommandje zorgt ervoor dat je de stukken groente gewoon nog uit de pan kunt pakken.

Wil je een pressure cooker kopen maar weet je niet waar? Een variant van Tefal koop je bijvoorbeeld bij Blokker of Bol.com. De Tefal Secure5 NEO komt blijkbaar enorm goed uit de test. Maar ook Action, Aldi of Ikea zijn winkels waar je een snelkookpan kan kopen, al dan niet van een goedkoper merk.

Je hebt overigens pannen met slechts één stand en pannen met meerdere standen. Het is maar net welke uitvoering bij je past. Een pan met meer standen is bijvoorbeeld zowel geschikt voor de bereiding van delicate gerechten als stoofgerechten. 

Een algehele tip; lees echt de handleiding, een hogedrukpan is naast superhandig ook best een link apparaat. Een hogedruk pan werkt dus met druk en hete stoom, wat dus nare brandwonden kan opleveren, laat de pan afkoelen en laat de stoom afblazen! Het is dus slim om goed de gebruiksaanwijzing van de pan te lezen en te beginnen met iets eenvoudigs in de pan klaarmaken. 

Snelkookpan op gas, elektriciteit of inductie?

De ouderwetse snelkookpan kon alleen op gas. Gelukkig gaat ook deze pan met zijn tijd mee en zijn er naast de traditionele snelkookpan ook varianten die je op inductie of op een elektrische of keramische kookplaat kunt gebruiken. 

Een andere variant is de elektrische snelkookpan. Simpelweg een pan met een stekker. Voordeel van de aanschaf van een elektrische versie is dat je de kookpitten over hebt voor andere pannen. Vooral fijn als je voor een grote groep gaat koken. 

Veelgestelde vragen over koken in een snelkookpan

Wat kan er niet in een snelkookpan?

Bijna alles kun je in een dergelijke pan koken, behalve schuimende producten. Neem bijvoorbeeld havermout of parelgort. Of een groente als spliterwten, die de neiging heeft te gaan schuimen. Ook spaghetti is niet zo’n goed idee. 

Ontstaat er smaakverschil met een snelkookpan?

Als er al een smaakverschil is tussen koken in een gewone pan en koken in een snelkookpan, dan slaat de meter positief uit naar de snelkookpan. In zo’n pan blijven de aroma’s en de smaken goed bewaard, omdat de deksel strak dicht blijft tijdens het kookproces. 

Waar moet ik op letten als ik een snelkookpan ga kopen?

Als je een snelkookpan gaat kopen, let dan op je eigen wensen. Wil je een elektrische pan op stroom of wil je een pan die je op je gasfornuis kunt gebruiken? Wil je een pan met één stand of wil je kunnen variëren met de diverse programma’s die de pan aanbiedt? Ook het aantal personen waar je gemiddeld genomen voor kookt kan een punt van overdenking zijn. Welke je ook koopt, als je er eenmaal aan gewend bent, kun je niet meer zonder en zou je willen dat je deze manier van koken jaren eerder ontdekt had. 

Hoeveel water moet er in een snelkookpan?

Als je een snelkookpan vult, gebruik dan altijd vocht en zorg ervoor dat wat je wilt koken onder water staat. Dit omdat de hete stoom de ruimte nodig heeft om onder druk te staan.

Kan er ook vlees in een snelkookpan?

Natuurlijk, naast kipfilet bakken of een lekkere biefstuk bakken kunnen deze prima in de snelkookpan.

Plaats een reactie