Wat is de beste keukenweegschaal in 2022?

Soms doe je maar wat in de keuken en soms ben je bewust bezig met een goed recept. In dat laatste geval is een keukenweegschaal echt hartstikke handig. Omdat je de hoeveelheden niet hoeft te schatten en omdat het soms nauw luistert hoeveel je van bepaalde ingrediënten gebruikt. Maar wat is nu de beste keukenweegschaal? En waar moet je op letten als op zoek bent naar een nieuwe weegschaal?

Waarom zou je een keukenweegschaal kopen?

Een weegschaal in de keuken is handig als je van bakken en koken houdt. Dit omdat je hiermee heel goed de ingrediënten kunt afwegen. Een taart bakken zonder weegschaal is bijna niet te doen. Hetzelfde geldt voor een gezonde dieetmaaltijd, waar het soms erg belangrijk is dat van dat ene ingrediënt niet te veel in het gerecht gaat.

Een alternatief voor een keukenweegschaal is er eigenlijk niet, behalve als jij heel goed gewichten kunt schatten. Wil je een zeer complete weegschaal? Kijk dan eens naar modellen met een ingebouwde timer. Daarmee kun je niet alleen alles op je gemak afwegen, je krijgt ook nog eens een seintje als je gerecht uit de oven of pan kan.

Welke soorten keukenweegschalen zijn er?

Wil je kruiden wegen, dan is een digitale weegschaal nauwkeuriger. Een niet digitale weegschaal is minder nauwkeurig, maar als ‘ongeveer’ goed genoeg is, is dat een prima hulpmiddel in de keuken. Maar welke soorten keukenweegschalen zijn er eigenlijk?

  • Platte, digitale keukenweegschaal; nemen weinig ruimte in en passen zelfs in de keukenlade. De beste digitale keukenweegschaal voor wanneer de juiste hoeveelheid van een ingrediënt je gerecht kan maken of breken, is vaak tot op 1 gram nauwkeurig. Zo’n keukenweegschaal werkt meestal op gewone AAA batterijen.
  • Dieetweegschaal; weegt op de 0,1 gram nauwkeurig. Wordt ook wel lepelweegschaal genoemd. Voor koken is deze eigenlijk geen echte optie maar als jij op de gram nauwkeurig je spirulina wil afwegen dan is een dieetweegschaal een topper.
  • De analoge keukenweegschaal met kom; staat vaak als een aanwinst prominent op het aanrecht.

Bij de digitale weegschalen kun je het gewicht vaak opnieuw instellen. Deze functie noem je tarra. Stel je zet een kom op de platte keukenweegschaal, dan zet je hem met een druk op de knop weer op ‘0’ zodat hij het gewicht van de kom niet meer meetelt in het gewicht. Ook na elk afzonderlijk ingrediënt kun je deze keukenweegschalen met de tarra functie weer op ‘0’ zetten.

Digitale weegschaal

Wat zijn de beste keukenweegschalen van 2022?

De beste keukenweegschaal is natuurlijk een afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit. De top 3 beste keukenweegschalen bestaat dus uit de beste keukenweegschalen voor jouw portemonnee. Hij is betaalbaar, heeft een goed en helder lcd display, de aaa batterijen zitten erbij, het lcd scherm is goed afleesbaar en hij heeft een optie om de weegschaal te resetten nadat jij er een kom, pan of bakje op hebt gezet – wel zo handig met afwegen (de tarra functie).

De kitchenbrothers digitale precisie keuken weegschaal is op dit moment de beste keukenweegschaal van 2022 en de beste koop.

Voor en nadeel van een nauwkeurige, digitale, keukenweegschaal

De meeste keukenweegschalen wegen tot maximaal 3 of 5 kg. Eerlijk is eerlijk: vaak is een kilo de max in een recept. Heb je een analoge weegschaal, dan is hij tot op 10 gram nauwkeurig. Een digitale keukenweegschaal is al een stuk nauwkeuriger, deze ronden het gewicht af op de gram.

Ben je op zoek naar een zeer nauwkeurige weegschaal, ga dan voor een dieetweegschaal. Deze is zo nauwkeurig, dat hij afrondt op 0,1 gram. Nadeel is wel dat deze speciale precieze weegschalen vaak maar tot 300 gram gaan, dus voor de grote recepten heb je dan een tweede weegschaal nodig.

Schoonmaken van de keukenweegschaal

Afhankelijk van het soort keukenweegschaal, hebben we schoonmaaktips. Een weegschaal met kom bijvoorbeeld, bestaat uit losse onderdelen. De kom zet je eenvoudig in de vaatwasser. Vergeet niet dat je de rest van de weegschaal ook aan een natte doek onderwerpt na het koken en/of bakken. Een platte keukenweegschaal neem je eenvoudig af met een natte doek. Een ingewikkelde vorm weegschaal is lastiger schoon te maken, maar staat wel weer leuk op het aanrecht.

Je favoriete keukenweegschaal

Afhankelijk van waar jij de keukenweegschaal vooral voor nodig hebt, kun je bepalen wat jouw favoriet is. Wil je een mooie analoge keukenweegschaal die als een blikvanger je keuken siert, dan kies je voor een mooie variant met kom. Al dan niet voor een retro keukenweegschaal waarbij we ons wanen in de keuken van oma.

Heb je niet zoveel plek om keukenapparatuur uit te stallen, dan kun je kiezen voor een platte keukenweegschaal. Deze leg je in de keukenla en tover je tevoorschijn als je aan het bakken slaat. Heb jij plek voor een retro keukenweegschaal aan de muur? Dan kun je ook kiezen voor een exemplaar dat je ophangt en altijd eenvoudig openklapt. Deze weegschaal kun je zonder nadenken vinden en is altijd bij de hand.

De beste keukenweegschaal

Hoe vind ik de beste keukenweegschalen?

Keukenweegschalen kun je overal kopen. Neem bijvoorbeeld een winkel met huishoudelijke apparaten. Ook op internet is er genoeg keuze in weegschalen. Maar awt maakt een goede keukenweegschaal? Let hierbij dus even op de volgende zaken:

  • Een analoge keukenweegschaal heeft geen batterijen nodig maar is wel iets minder nauwkeurig.
  • Wat is het maximale gewicht dat er gewogen kan worden? Hoe meer gewicht, hoe groter de keukenweegschaal. Maar meer dan 5kg kunnen wegen heb je echt niet nodig.
  • Tegenwoordig kun je ook een timer of klok vinden op een keukenweegschaal, als je dat handig vind dan kan er een ander keukenapparaat de kast weer in. 
  • Heeft de digitale keukenweegschaal een tarra functie? Anders moet je flink rekenen als je iets gaat afwegen.

Plaats een reactie