Welke groenten eten we vandaag?

Groenten, of groentes, zijn de eetbare delen van een plant en zouden altijd onderdeel moeten zijn van jouw avondeten. We kennen in de Nederlandse keuken ook wel de AGV, aardappels, groentes en vlees of vis routine (en tegenwoordig ook vaak pasta of rijst). Hoewel we steeds exotischer en origineler gaan eten staat er toch altijd wel een AGV’tje op het menu door de weeks.

Welke soorten groenten zijn er?

Groenten zijn ook opgedeeld in 8 categorieƫn of soorten:

BladgroentenOok wel categorie ‘vitamine C’ is de bladgroenten categorie een waar alle sla onder valt, maar ook andijvie of spinazie zijn een groente uit de bladgroenten categorie. Dit zijn dus de groenten waar we de bladeren van eten.
Vrucht groentenVrucht groenten zijn groenten die ontstaan zijn als vrucht van een plant. Je zou zeggen, dan is dat fruit, maar nee niet deze groenten. Denk dan aan de tomaat, de courgette of de paprika.
Wortel en knolgewassenDe naam zegt het al, wortelen en knollen vallen onder deze categorie en groeien onder de grond. De normale oranje wortel, bospeen, waspeen maar ook de radijs, rode bieten of pastinaak is een wortel of knolgewas.
KoolsoortenHet zit ook vaak al in de naam verstopt, witte kool, rode kool, boerenkool, bloemkool, Chinese kool, venkel of Koolrabi vallen onder deze categorie. Maar ook Paksoi of Broccoli zijn koolsoorten.
UienGek genoeg de populairste groep groenten, maar dat is natuurlijk ook omdat uien vaak als smaakmaker worden gebruikt. Want ook de knoflook valt in deze categorie.
Stengel gewassenDe groente in deze categorie zijn de groenten waar we de stengels van eten. Dan hebben we het over asperges, artisjokken of rabarber.
KiemgroentenDit zijn nog jonge groenten en jongen plantjes, een kleine categorie waaronder touge en alfafa vallen.
Overige groentenVreemd dat veel van de groenten in deze categorie geen eigen categorie hebben, maar hieronder vallen b.v. de sperziebonen, snijbonen en doperwten.

Groenten en groentes index

Elke dag groenten eten is aangeraden, maar welke zijn er allemaal zodat we ook wat kunnen variĆ«ren? Wij hebben een mooie index gemaakt, direct gekoppeld aan een artikel wat de beste kooktijden zijn en hoe je deze lekkere groenten op andere manieren kunt klaarmaken. En ja, we weten dat sommige eigenlijk fruit zijn – maar als we gaan eten dan kiezen we deze vruchten toch vaak als groente.

Veelgestelde vragen over groentes

Hoeveel groenten moet je elke dag eten?

Elke dag zou je 250 gram groenten moeten eten, waar we voorheen altijd hoorden ‘2 ons groenten en 2 ons fruit per dag’ is dat nu wat opgekrikt.

Wat is de meest gegeten groente in Nederland?

De meest gegeten groente is Nederland is ‘Ui‘ en daarna ‘Tomaat’ en daarna pas een echte groente met ‘Bloemkool‘ op plek 3.

Waarom moeten we groenten eten?

We eten groentes omdat ze gezond zijn en boordevol belangrijke voedingsstoffen zitten. Dan hebben we het over vezels, mineralen, vitamine c, vitamine k, vitamine a, ijzer of calcium.