Linzen koken? Hoelang dat moet lees je hier!

Linzen zijn peulvruchten, net als bruine bonen, kikkererwten of kidney bonen. Hoewel die laatste drie vaak echt als groente of bijgerecht worden klaargemaakt zijn linzen tegenwoordig ook erg populair als vleesvervanger. Linzen worden als vleesvervanger gezien door de grote hoeveelheid ijzer en eiwitten die erin zit, prima in een vegetarisch of veganistisch dieet en enorm gezond.

Maar hoe en hoe lang moet je linzen koken en op welke manieren kun je linzen nog meer bereiden? Alles hierover in dit artikel.

Welke soorten linzen zijn er?

Welke linzen ga jij gebruiken in je gerecht? Er zijn heel wat soorten linzen, maar de meest voorkomende gedroogde linzen zijn de bruine, zwarte, groene en de rode linzen. Elk type linze heeft weer zijn eigen eigenschappen maar als ga je linzen bereiden dan bepaald de kleur van de linze naast de smaak ook de kooktijd van linzen. Wanneer je linzen uit blik in de supermarkt haalt zijn dit overigens bruine linzen.

Verschillende soorten linzen

Bruine linzen koken

Bruine linzen zijn de meest bekende linzen soort en hoewel we ze bruin noemen kan de kleur uiteen lopen van kaki naar donker bruin. Ze hebben een milde en aardse smaak – een aardse smaak is een beetje een gronderige en muffe smaak. Dat klinkt natuurlijk niet heel aanlokkelijk maar deze linzen zijn een heerlijke aanvulling in salades en je kunt er uitermate goed ook vegetarische hamburgers mee maken.

Zwarte linzen koken

De zwarte linzen lijken een beetje op kaviaar, daarom noemt men deze ook vaak de Beluga en zijn ze zo groot als zwarte peperkorrels. Tijden het koken en bereiden houden ze goed hun vorm, ze zijn daarom ook erg geschikt voor het verwerken in een salade.

Groene linzen koken

Deze linzen zijn wat kleiner en lijken op kleine frisbees, hebben iets een meer pittige en pepersmaak en worden vaak gebruikt in een curry, salades of een linzensoep. De linzen zijn iets kleiner dan de bruine variant en hebben ook meerdere kleur varianten, van wit tot een donkergroen. Ze houden ook wat beter hun vorm, dus kunnen ze beter omgaan met een wat langere kooktijd.

Rode linzen koken

Rood is een verzamelnaam, want eigenlijk zijn deze linzen oranje, rood of goud van kleur. Deze linzen zijn wel het meest zoet en hebben een smaak die op noten lijkt. Wanneer je deze linzen gekookt hebt zijn ze in tegenstelling tot groene en bruine linzen wel wat meer papperig en kun je deze linzen goed gebruiken in curry of dals.

Linzen bereiden

Linzen zijn gemakkelijk te bereiden en hoeven niet eerst geweekt te worden. Voordat je begint moet je de linzen schoonmaken, het is belangrijk om het vuil te verwijderen voordat je ze gaat klaarmaken. Omdat linzen over het algemeen gedroogd te koop zijn kan het ook voorkomen dat er nog wat troep in zit of kapotte linzen. Gebruik een fijne zeef en spoel de linzen goed af.. Blijf ze wassen totdat het water helder blijft, dit voorkomt een vieze grijze schuimlaag tijdens het koken.

Linzen koken

Linzen koken

Je kunt linzen wel op dezelfde manier koken, dus volg deze stappen – de kooktijden staan in de tabel daaronder.

  1. Was de linzen mooi en goed schoon.
  2. Over het algemeen kun je aanhouden dat je 3 keer zoveel water nodig hebt als de hoeveelheid linzen, voor 100 gram linzen zo’n 300 ml water nodig hebt.
  3. Zet de pan water op het vuur en wacht tot het water kookt.
  4. Zodra het water kookt kun je de linzen toevoegen aan het water.
  5. Kook de linzen vervolgens in zacht kokend water en hou de kooktijden tabel hierbij aan.
  6. Giet de gekookte linzen vervolgens af en je kunt ze verder gaan verwerken.

Linzen zijn erg geschikt voor het maken van vegetarische burgers voor diegene die niet van vlezige hamburgers houden, met name de bruine variant. Let er dan wel op dat je wat minder water gebruikt om een goede textuur te krijgen. Hierbij hou ik meestal een ratio van 1 op 2 aan, ga je 200 gram linzen klaarmaken gebruik dan 400 ml water.

Kooktijden linzen

Doordat er zoveel verschillende soorten linzen zijn is er voor geen vaste kooktijd, dit ligt tussen de 15 en 30 minuten afhankelijk van de kleur en waar je het voor gaat gebruiken zullen ze korter of langer koken.

KleurKooktijdenBeste toepassing
Bruine linzen20 tot 25 minutenVegetarische burgers
Zwarte linzen25 tot 30 minutenSalades
Groene linzen18 tot 20 minutenStoofpot
Rode linzen25 tot 30 minutenCurry
Linzen kooktijden tabel

Linzen kun je trouwens ook prima klaarmaken in de snelkookpan, duurt een minuut of 8 afhankelijk van het type dat je gebruikt.

Salade met linzen

Veelgestelde vragen over linzen

Hoe lang kan ik linzen bewaren?

Gedroogde linzen kun je tot een jaar goed bewaren, linzen hoeven overigens niet in de koelkast. Als je linzen wilt bewaren dan doe je ze in een plastic luchtdicht bakje en zet ze op een droge en donkere plek. Heb je even geen inspiratie meer dan kun je altijd teruggrijpen op de linzen en snel en gemakkelijk een maaltijd klaarmaken. Als je de linzen al gekookt hebt dan ku je ze een weekje in de koelkast bewaren of 6 maanden wanneer je ze invriest.

Plaats een reactie