Hoe krijg je een bruine korst op je biefstuk? 5 tips!

Vanavond wil jij een heerlijke biefstuk eten met zelfgemaakte frites en asperges, een heerlijke combinatie en je hebt de kooktijden van je biefstuk helemaal op orde. Maar je krijgt maar geen mooie bruine korst op je biefstuk, wat gaat er niet goed en hoe los je dat op? Lees dit artikel en jouw volgende biefstuk kan op de voorkant van de Delicous.

Steak met bruine korst

5 tips voor een mooie bruine korst op je steak

Volg deze 5 tips en jouw volgende biefstuk heeft een prachtige en smaakvolle bruine korst.

  1. Koop de juiste steaks. Om een goede korst op je steak te krijgen heb je hitte nodig en jouw kookstel thuis heeft gewoon wat tijd nodig om die hitte te genereren. Pas dus op dat je niet een te dun stuk vlees koopt, want anders is de korst wel mooi maar de biefstuk ook volledig door gebakken – zonde! Wanneer je voor meer mensen aan de slag gaat is het ook verstandig om te proberen om hetzelfde formaat steak te pakken, anders gaat het qua kooktijden – en dus ook voor je korst – sneller mis.
  2. Zorg voor een droge biefstuk. Voordat jouw biefstuk de pan in gaat heb je hem natuurlijk op kamertemperatuur laten komen, overdrijf het overigens niet 30 tot 40 minuten is prima. Het is belangrijk dat je, voordat de biefstuk de hele hete pan in gaat, de biefstuk droog dept. Op deze manier wordt de hitte van de pan niet gebruikt om dat vocht nog te laten verdampen maar kan het direct aan de slag met het echte werk: zorgen voor die mooie bruine korst. Dit doen je bijvoorbeeld ook als je coquilles wilt bakken met een krokante buitenkant.
  3. Olie ook de steak en niet alleen de pan. Gebruik plantaardige olie, liever geen olijf olie, om de steak goed mee in te smeren. Verbrande boter of een rokende pan zorgen voor een minder prettige smaak, pak dus plantaardige olie die heel goed tegen hoge temperaturen kan. Je kunt de steak voordat je gaat bakken alvast voorzien van een goede hoeveelheid zout – dit helpt ook bij het opbouwen van een mooie korst.
  4. Gebruik een thermometer. Je wilt logischerwijs dat je naast een goede korst ook de juiste gaarheid hebben voor je steak. Als je steak klaar is maar de korst nog niet zoals je hem graag zou willen dan ga je dus sowieso te verder door gebakken biefstukjes krijgen. Focus je dus op die twee dingen, de temperatuur en de kwaliteit van je korst. Mocht je daarvoor je steak moeten omdraaien, doe dat gerust maar hou wel in de gaten dat je dat gelijkwaardig doet per kant.
  5. Gebruik een goede pan. Wat enorm belangrijk is bij het bakken van een biefstuk en het verkrijgen van die mooie bruine korst is een enorm hete pan. Iets wat mooi op je kerstlijstje kan bijvoorbeeld, een mooie professionele pan zonder anti aanbak laag zodat jij de lekkerste biefstukjes kan serveren.

Heb jij nog goede tips voor het krijgen van de beste korts op je biefstuk? Voeg deze dan toe in het reactie veld, we zijn erg benieuwd!

Plaats een reactie