Pangasiusfilet bakken? Zo maak je hem superlekker klaar!

Vis is gezond en staat daarom ook in de schijf van vijf. Maar in Nederland eet slechts 35% van de inwoners 1 keer per week vis. Misschien is het teveel gedoe of te lastig? Pangasiusfilet is net als een lekkere zalmmoot klaarmaken of coquilles bakken eigenlijk erg makkelijk, dus dat zou je niet mogen weerhouden om elke week een lekker stukje vette vis te eten. Als je pangasiusfilet gaat bakken, lees dan zeker even dit artikel door.

Pangasiusfilet bakken in de pan

Zalm, tonijn, kabeljauw en zoute haring zijn de populairste vissen die we in Nederland eten, maar pangasiusfilet is een vissoort die vanwege de interessante prijs en de eenvoud in het bereiden ook een favoriet. De visfilets zijn graadloos wat het bereiden maar ook het eten een feestje maakt. Pangasiusfilet klaarmaken kan op de BBQ, in de oven maar in dit artikel helpen we je met het bakken van de pangasiusfilet in de pan.

Pangasiusfilet bakken in de pan

Pangasiusfilets schoonmaken

Hoewel de filet eigenlijk al kant en klaar uit de verpakking komt was ik het liefste de Pangasius nog even voorzichtig onder de koude kraan voordat ik de pangasiusfilet bak. Let er wel op dat je hem na het schoonmaken goed droog dept met keukenpapier, doe je dat niet dan gaat je vis koken in de pan en niet bakken.

Pangasiusfilet bakken

Heb je je filet mooi schoon en droog dan kunnen we beginnen met het bakken van de pangasiusfilet. Volg deze stappen om de lekkerste pangasiusfilet te bakken.

  1. Voordat we de pangasiusfilet bakken kunnen we hem even kruiden, hou het initieel basic met wat peper en zout. Zodra je eenmaal wat ervaring hebt met het bakken van de witvis dan kun je creatief aan de slag met andere verse kruiden zoals tijm, peterselie of rozemarijn.
  2. Zet een koekenpan op het vuur, zorg ervoor dat de filet er precies inpast – neem niet een te grote pan.
  3. Doe een lekker klontje boter in de pan en een scheut olijfolie en verwarm die op een middelhoog vuur.
  4. Zodra de boter is gesmolten dan kunnen de filets de pan in. Bak de vis ongeveer een minuut of 10 totaal en draai ze tijdens het bakken – heel voorzichtig – elke de 2 of 3 minuten even om. Probeer ze aan beide kanten gelijk te bakken, heb je een lekkere dikke filet te pakken dan kan het totaal ook wel zo’n 15 minuten duren.
  5. Haal ze met een spatel uit de pan en met wat citroensap eroverheen heb je een heerlijke vis voor bij het avondeten.

Hou je meer van een krokante filet dan kun je de pangasiusfilet bakken met een jasje van bloem. Dit is zo eenvoudig als de filets klaar te leggen op een snijplank en bestrooi beide kanten met bloem of haal de filets door de bloem heen als je de bloem op een bord legt. Let wel op dat je pan en je boter goed warm zijn en je filet voordat je hem een jasje van bloem geeft goed droog is. Dan bakt hij lekker met een krokant goudgeel gepaneerd laagje.

Pangasiusfilet met spinazie en spaghetti

Een van mijn favoriete en zeer eenvoudige pangasiusfilet recept is een dubbele pangasiusfilet met verse spinazie en spaghetti of pasta. Deze maaltijd is enorm gezond, super eenvoudig en snel klaar te maken. Een aanrader wanneer je niet wilt bestellen maar ook geen zin hebt om de hele avond in de keuken te staan.

Voor 4 personen heb je deze ingrediënten nodig:

  • 400 gram pasta of spaghetti.
  • 4 dubbele pangasiusfilet.
  • 800 gram verse spinazie (mag ook diepvries zijn)
  • 200 gram kookroom
  • 1 potje pesto
  • Zout en peper

Kook je spaghetti of pasta terwijl je je spinazie ook alvast opzet. Zodra de spinazie goed is ingekookt voeg je de kookroom toe en het hele potje pesto. Doe vervolgens je pasta of spaghetti bij de spinazie en roer dit lekker door. Combineer dit met een heerlijke krokant gebakte pangasiusfilet en je hebt in ongeveer 15 minuten een heerlijke maaltijd.

Vis is gezond

Pangasiusfilet met venkel

Venkel is ook een enorm gezonde groente en deze past vanwege zijn frisse en anijs achtige smaak uitstekend bij pangasiusfilet. Dit eenvoudige recept laat je beide ingredienten goed combineren.

Voor 4 personen heb je deze ingrediënten nodig:

  • 4 dubbele pangasiusfilets
  • 2 venkelknollen
  • Olijfolie
  • Citroen
  • Peper en zout

We maken dit gerecht klaar in de oven, dus verwarm deze alvast op 200 graden Celsius voor en volg dan deze stappen:

  1. Snijd de venkelknollen, na het schoonmaken, in dunne plakjes.
  2. Pak een overschaal en vet deze lichtjes in met olijfolie en leg de plakjes venkel in de overschaal en besprenkel deze met wat olijfolie en peter en zout.
  3. Leg de pangasiusfilet bovenop de venkel en besprenkel deze vervolgens ook met wat olijfolie, peper en zout.
  4. Je kunt nu de citroen partjes over de vis en de venkel verdelen.
  5. Bak de pangasiusfilet en de venkel ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven, dan zijn beide gaar.

Combineer dit vervolgens met rijst of aardappelen en je hebt een heerlijke maaltijd!

Veelgestelde vragen over pangasiusfilet

Is pangasiusfilet gezond?

Pangasiusfilet is, net als veel andere vissen, enorm gezond en heeft een hoge voedingswaarde. Dit komt met name door de omega 3 vetzuren die in vis zitten. Dit zijn de ‘goede vetten’ die goed zijn tegen hart en vaatziekten. Daarnaast zit er bijvoorbeeld ook veel vitamine D in vis, wat weer goed is voor je tanden en botten en zitten er ook veel eiwitten in die goed zijn voor een lagere bloeddruk en het in stand houden van je spierweefsel. Pas alleen een beetje op met zoute vis, die zijn iets minder gezond.

Waar komt pangasiusfilet vandaan?

Pangasius, of panga, is een van de meest populaire vissen in Nederland door zijn hoge voedingswaarden, schappelijke prijs en neutrale smaak. Het is een zachte witte vis die met name in Vietnam gekweekt wordt en ook in die regio in de natuur voorkomt vanwege het zoete en relatief warme water.

Hoe lang moet je pangasiusfilet bakken?

Hoe lang je pangasiusfilet moet bakken is deels afhankelijk van hoe dik je filets zijn, maar je kunt de lekkerste pangasiusfilet bereiden wanneer je ze ongeveer 5 minuten per kant bakt. Wanneer de vis met het doorsnijden wat uit elkaar valt en niet meer roze is dan is hij gaar om te eten.

Plaats een reactie