Hoe moet ik paksoi bereiden? 3 eenvoudige manieren

Er zijn heel veel groenten van Hollandse bodem die we wekelijks eten. Paksoi is dat voor veel mensen niet en paksoi bereiden dus ook niet. Toch is het een groente die in Nederland groeit en die je best elke week op het menu kan zetten. Paksoi is een bladgroente die je gerechten een beetje pit geeft. Daarnaast is paksoi hartstikke gezond, 75% van je dagelijkse behoefte vitamine c zit in een portie paksoi.

Paksoi wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een smaakmaker die bij ons ook steeds meer terrein wint. En dat is niet gek, de Aziatische groente is heerlijk in een paksoi stamppot en het is een prima groente om te roerbakken. Daarnaast is paksoi een knapperig ingrediënt voor een heerlijke zomerse salade en past dus goed in een menu wat in het teken staat van gezond eten.

Paksoi bereiden

Er zijn meerdere manieren waarop paksoi klaargemaakt kan worden. In dit artikel lichten we de drie belangrijkste manieren uit. Koken met paksoi wordt steeds bekender. Niet iedereen weet hoe je paksoi gerechten moet bereiden of hoe het smaakt. Wil je paksoi gewoon als gekookte groente eten? 

Hoe lang moet paksoi koken?

Gesneden paksoi kook je in vier minuten gaar. Voor vier personen heb je een kilo van deze groente nodig. Je kunt paksoi het beste koken in ruim water. Eventueel voeg je een snufje zout toe. De stelen hebben langer nodig dan de bladeren, je kunt deze daarom het beste gescheiden in het gekookte water doen. 

Je kunt daarnaast ook op drie andere manieren paksoi klaarmaken:

  • Paksoi roerbakken of wokken
  • Een knapperige salade bereiden met paksoi
  • Paksoi koken of verwerken in een stamppot
Paksoi koken

Maar allereerst, wat is paksoi eigenlijk?

Paksoi is een groente van de koolsoort die niet naar kook smaakt. Het is een pittige groente die onder de groep bladkool valt. Een stronk van deze groente bestaat uit witte stelen met nerven en het blad sluit niet goed aan. Paksoi is lang en niet zo breed. Als je deze groente koopt, is het slim als je kijkt naar hoe stevig de bladeren zijn en of het blad een beetje fris van kleur is.

Wat is de oorsprong van paksoi?

Van oorsprong is paksoi een koolsoort uit Azië. Niet zo raar dus, dat deze groente in de Aziatische keuken veel te vinden is. In veel Aziatische gerechten is paksoi verwerkt en door zijn typische pittige smaak vaak goed te herkennen. 

Van Nederlandse bodem

Ook in Nederland groeit paksoi in de glastuinbouw. Het is een groente die zowel buiten in de vollegrond geteeld wordt als binnen in kassen. En omdat het zo lekker Nederlands is, kun je van paksoi stamppot maken, waardoor het nog meer een gerecht wordt van hier. 

Vergelijking met Chinese kool

De vergelijking met Chinese kool is niet zo gek, paksoi is eigenlijk een soort Chinese kool. Toch zijn het twee verschillende varianten, die als overeenkomst hebben dat ze niet de standaard koolsmaak hebben. In uiterlijk zit ook verschil: kool uit China heeft een langwerpige krop, paksoi is ook langwerpig, maar heeft een open bladkool in plaats van een krop.

Ook wel pak-choi

Dat paksoi Aziatische roots heeft, blijkt wel uit de naam. De groente wordt namelijk ook bok choy of ook wel pak choi genoemd, waarbij je direct de link ziet met een gerecht op de kaart bij de plaatselijke Chinees. Spreekt men over baby paksoi, dan heeft men het over de kleine, nog niet volgroeide kroppen, die ook goed te eten zijn.

Paksoi wokken of roerbakken

Wil je paksoi roerbakken of paksoi wokken, dan moet je het eerst snijden. Paksoi snijden is niet moeilijk, je snijdt de stelen gewoon in dunne plakjes. Omdat de stelen wit zijn en de bladeren donkergroen is het verschil goed te zien. Handig, want de stelen moet je iets langer bakken als je deze groente gaat wokken of roerbakken. Bij koken was dat niet anders!

Paksoi voor in je salade

Paksoi wokken met deze stappen

Zodra je gaat paksoi roerbakken of wokken – dat is eigenlijk hetzelfde – verandert de paksoi van knapperig naar zacht. Het resultaat is een sappige groente met heel veel smaak. Je gebruikt voor het wokken het liefst sesamolie, omdat dat extra smaak aan de groente geeft. Zo krijgt elk paksoi recept eigenlijk weer een vleugje Azië mee, je kunt dit nog wat aandikken met rode peper, gember of wat teentjes knoflook.

Welke pan gebruik je?

Paksoi roerbakken doe je bij voorkeur in een grote wok. Hierin kun je de paksoi continue blijven omscheppen, zonder dat hij over de rand kiept. Heb je geen wok? Dan kun je ook een grote koekenpan gebruiken. Hetzelfde effect, alleen kun je daarin minder makkelijk zonder knoeien omscheppen tijdens het bakken. 

Recept voor een paksoi stamppot

Hoewel stamppot oer-Nederlands is, maak je er door de ingrediënten in menig paksoi recept toch een Aziatisch gerecht van. In de meeste paksoi recepten voor stamppot zijn namelijk paksoi en aardappelen als hoofdingrediënten te vinden, maar bijvoorbeeld ketjap, rode peper en gebakken uitjes als smaakmakers. Met welk recept paksoi ook bereid wordt, het blijft een groente met een bite. 

Paksoi recept voor salade

Ben je op zoek naar paksoi gerechten waarbij de groente rauw gebruikt wordt, dan kom je al snel op een paksoi salade uit. Paksoi hoeft niet gekookt te zijn als je het in een salade verwerkt, in een handomdraai heb je een salade op tafel. Snijden, mengen met andere gesneden ingrediënten, kruiden als ketoembar en djinten eroverheen en je hebt een heerlijke, frisse Aziatische salade. Vooral als het buiten warm is, is een paksoi salade een goed idee.

Paksoi in salade

Wanneer is paksoi verkrijgbaar?

Paksoi en baby paksoi is het hele jaar door verkrijgbaar, zelfs het hele jaar uit ons eigen land. Goed nieuws, want in recepten paksoi uit Nederland gebruiken zorgt ervoor dat je een duurzame keuze maakt. De groente heeft immers niet eerst een lange reis over de wereld gemaakt. 

Veelgestelde vragen over paksoi

Of het gaat over snijden of over paksoi invriezen, veel mensen weten niet hoe ze dat het beste kunnen doen. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over paksoi voor je uitgezocht. 

Hoe snijd je paksoi?

Paksoi snijden is niet moeilijk. Je pakt de stronk in de lengte en snijdt hem in plakjes op een goede snijplank. Zodra je de groente gesneden hebt kun je paksoi schoonmaken. Dit doe je door de groente kort onder de kraan af te spoelen, vooral als het van de vollegrond komt. Dan is er vaak wat zand tussen de groene bladeren te vinden. 

Is paksoi gezond?

Op de vraag of paksoi gezond is, kunnen we positief antwoord geven. Er zitten vitaminen en mineralen in paksoi. Het is een krachtige groente, wat wil zeggen dat het goed is voor je weerstand en vol goede voedingsstoffen zit. Elke week paksoi gerechten op het menu zetten is daarom een aanrader.

Wat gebruik je van paksoi?

Ga je paksoi bereiden en snijden dan merk je dat je bijna alles gebruikt van de stronk. Alleen de harde kern kun je beter niet gebruiken. Zelfs het blad kun je helemaal eten, in menig paksoi recept zie je dat je bijvoorbeeld alleen de stelen gebruikt. In dat geval kun je van het blad een heerlijke soep maken. Je hoeft eigenlijk niks te verspillen van een stronk paksoi.

Kan ik paksoi rauw eten?

Jazeker kun je paksoi rauw eten. Ga je met een of meer recepten paksoi klaarmaken, dan zie je al snel dat er veel saladerecepten te vinden zijn. In deze paksoi recepten staat dat paksoi snijden volstaat in de salade.

Hoe lang kun je paksoi bewaren?

In de groentelade van de koelkast kun je paksoi bewaren. De groente blijft dagenlang houdbaar. Koop je de paksoi gesneden, dan kun je de groente niet lang bewaren. Heb je voor een recept paksoi gesneden nodig, dan kun je hem het beste zelf snijden. 

Kun je paksoi invriezen?

Paksoi is ook prima in te vriezen. Wil je paksoi in de vriezer bewaren, dan is paksoi koken de eerste stap. Niet gaar, slechts kort blancheren. In de vriezer blijft de groente lange tijd goed. Ook na invriezen is paksoi gezond. Een zeer gezonde keuze zelfs!

Plaats een reactie