Hoe moet je eten invriezen? 10 feiten, fabels en tips!

Over eten invriezen gaan nogal wat fabels. Zo meent men dat de voedingsstoffen verloren gaan. Of men weet niet hoe lang je eten kunt bewaren in de vriezer. 

Waar voedsel invriezen sowieso goed voor is, is om de voedselverspilling tegen te gaan. De houdbaarheid van eten wordt er aanzienlijk door verlengd. Bovendien is het altijd handig, een maaltijd kant-en-klaar voorhanden hebben. 

Maaltijden invriezen 

Eten bewaren in de koelkast vinden we heel gewoon. Ook maaltijden om in te vriezen is aardig ingeburgerd. Vooral omdat de vriezer ten opzichte van de koelkast de bewaartijd aanzienlijk verlengt. 

Maar hoe pak je dat aan, maaltijden invriezen? En hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer? Hoe zit het bijvoorbeeld met speciale dingen; kun je pannenkoeken invriezen en hoe zit dat met fruit? We zochten het voor je uit!

Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer?

  • Verse groenten – 1 jaar
  • Vlees – 2-9 maanden
  • Vis – 3-6 maanden
  • Pasta – 3 maanden
  • Soep – 3 maanden
  • Ovenschotels – 3 maanden
  • Brood – 1 maand

Hoe lang groentes in de vriezer bewaren?

Het is per groente verschillend hoe lang je deze kunt bewaren in de vriezer. Blancheer je de groente eerst, dan kun je ingevroren groente ongeveer een jaar bewaren. Een groente als sla kun je niet invriezen. Gekookte broccoli is wel een aanrader, net als sperziebonen. Verse sperziebonen koken, laten afkoelen en in de vriezer! Restjes invriezen is daarnaast financieel interessant en ook enorm gemakkelijk als je geen tijd hebt om te koken.

Hoe lang kan in rauw vlees bewaren?

Voor rauw vlees bewaren in de vriezer geldt dat het afhankelijk is van het soort vlees. Varkensvlees kun je bijvoorbeeld maar twee maanden bewaren, terwijl rundvlees wel negen maanden goed blijft in de vriezer. 

Hoe lang kan ik pasta bewaren?

Een kliekje van pasta kun je makkelijk drie maanden goed houden in de vriezer. Fijn, want als je extra pasta kookt, heb je extra maaltijden om in te vriezen.

Hoe lang kan ik soep bewaren?

Bij soep is dat niet anders dan bij een ander kliekje, drie maanden blijft het zeker goed. Hoewel je bij kant-en-klare soep een maandje korter aan moet houden.

Hoe lang kan ik ovenschotels bewaren?

Eten bewaren in de koelkast is anders dan voedsel invriezen. Een ovenschotel bijvoorbeeld, blijft drie dagen goed in de koelkast en wel drie maanden in de vriezer! 

Hoe lang vis bewaren?

Tonijn, school, en andere magere vis kun je 6 maanden bewaren in de vriezer. Meer vette vis zoals een zalmpje maar 3 maanden.

Hoe koud moet de vriezer staan?

Als een vriezer op -18 graden staat, dan kunnen we dat een optimale temperatuur noemen. Dit is zowel een goede temperatuur qua energieverbruik als voor het invriezen. Heb je maaltijden om in te vriezen en alleen een vriesvak in de koelkast? Houd er dan rekening mee dat de temperatuur niet hoog genoeg is voor lang bewaren. 

Wat kan er perfect in de vriezer bewaard worden?

Je kunt bijna al het eten invriezen. Dus op de vraag kun je pannenkoeken invriezen kunnen we bevestigend antwoorden, zelfgemaakte pannenkoeken invriezen is heel goed mogelijk. Toch zijn er een aantal uitzonderingen.

Bevroren fruit

Welk eten kan absoluut niet in de vriezer?

Voedsel invriezen is handig, maar niet alles is geschikt om in te vriezen. Zo kun je bijvoorbeeld niet gefrituurd voedsel invriezen of verse groenten die veel vocht bevatten als sla. Ongekookte aardappelen bevatten ook veel vocht en zijn daarom niet in te vriezen. Ook zuivel kun je niet in de vriezer bewaren omdat het gaat schiften als je het ontdooit. 

Een rauw ei kan zelfs ontploffen in de vriezer en kaas wordt er qua smaak en structuur niet beter van. Daarnaast zijn er mensen die eten bewaren in de koelkast boven de vriezer verkiezen. Bevroren eten is niet populair bij hen!

Wat doet de vriezer met de smaak van eten?

Wil je maaltijden invriezen maar twijfel je eraan of de smaak behouden blijft? Sommige producten verbeteren juist van smaak. Zo kun je bijvoorbeeld verse kruiden in de vriezer bewaren, waarvan bekend is dat de smaak er intenser van wordt.

Hoe ontdooi je bevroren eten het beste?

Bevroren eten kun je het beste langzaam ontdooien. Leg het bakje met de maaltijd voor vanavond ’s morgens alvast in de koelkast, dan kun je het ’s avonds makkelijk opwarmen. 

Hoe ontdooi je bevroren eten het snelste?

Maaltijden invriezen is handig omdat je dan altijd snel te eten hebt. Maar soms ben je vergeten om ’s morgens vroeg het bakje spaghetti bolognese uit de vriezer te halen. Snel ontdooien en toch de smaak behouden doe je door het te ontdooien eten in een hersluitbare plastic zak te doen en het zakje in een schaal met koud water te zetten. Elke tien minuten nieuw koud water erin en de maaltijd is ontdooid. 

Is ingevroren groente uit de supermarkt even gezond als vers?

Als je groente meteen na aankoop blancheert blijft de smaak en de voedingswaarde in de vriezer hetzelfde als bij kakelvers. Ook bevroren groente uit het diepvriesvak is net zo gezond als vers. Behalve als je bijvoorbeeld de groente met crème koopt, want daar is vet aan toegevoegd. 

Kun je na ontdooien weer hervriezen?

Ontdooi je op de beste manier: in de koelkast, dan kun je na het ontdooien weer invriezen. Hervriezen is dus niet schadelijk voor het eten, mits je op een juiste manier ontdooit. 

Hoe kun je het beste eten invriezen?

Warm eten? Zorg dat het eerst afgekoeld is, voor je het de vriezer in stopt. Ook is het bij invriezen belangrijk hoe je het verpakt. Wat handige tips: 

Verpakking

Koop een aantal goed afsluitbare vierkante plastic bakjes als je gaat beginnen met maaltijden invriezen. Rond neemt meer ruimte in! 

Plastic afval is er al genoeg, dus probeer de plastic zakjes te vermijden! Kun je pannenkoeken invriezen in plastic bakjes? Nee, dat wordt ingewikkeld, je kunt ze het beste verpakken in cellofaan. 

Eerst afkoelen of niet?

Warm eten in de vriezer stoppen is geen aanrader. Zorg dus altijd dat het eerst is afgekoeld. Warm eten maakt dat de temperatuur van de hele vriezer omhoog gaat en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de andere producten.

Tip! Labelen van je eten

Invriezen zonder label? Dan weet je echt niet meer wat je pakt, als je een maaltijd gaat ontdooien. Het vierkante blok eten kan een lekker soepje zijn, maar ook slechts spaghettisaus. 

Hoe zit het met fruit?

Je hebt natuurlijk honderden soorten fruit en rijp fruit kun je goed invriezen, als je maar zorgt dat het droog is en niet heel zacht fruit is. Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer als we het over ingevroren fruit hebben? Zeker drie maanden!

Vers fruit invriezen

Veelgestelde vragen over invriezen

Kan ik eten ook twee keer invriezen?

Je kunt eten ook twee keer invriezen, als je maar op de juiste manier ontdooit. 

Kan ik bevroren eten ook in de magnetron doen?

Ja, je kunt bevroren eten ook in de magnetron doen. Vlees bewaren in de vriezer en vergeten te ontdooien? Je kunt het heel voorzichtig in de magnetron ontdooien. Eerlijk is eerlijk: langzaam ontdooien is beter. 

Kan ik babyvoeding ook invriezen?

Vers gemaakte babyvoeding kun je net als voor jezelf maaltijden in de vriezer bewaren. Voedsel invriezen is niet anders als we het over babyvoeding hebben, behalve als je eten uit potjes in wilt vriezen.