Hoe lang moet prei koken? 8 tot 12 minuten!

Wie van een groente met een bite houdt, vindt prei vaak wel lekker. Prei is familie van de ui en de knoflook en dat merk je wel. Er zit een specifieke smaak aan die je wellicht als een beetje scherp kunt ervaren. Met prei kun je echt allerlei kanten op, je kunt het gebruiken als smaakmaker maar je kunt er ook een maaltijd met aardappelen, gekookte prei en een stukje vlees(vervanger) mee maken. 

Prei koken is niet zo ingewikkeld, vooral als je weet hoe het moet. Daarnaast kun je een preischotel uit de oven maken, gestoofde prei eten of bijvoorbeeld prei in een wokgerecht gebruiken. Prei rauw eten kan ook, maar daar moet je echt liefhebber van zijn. Allereerst leggen we je uit hoe je de lekkerste maaltijd met prei kookt. 

Prei bereiden? Eerst voorbereiden!

Om prei te kunnen koken, begin met het schoonmaken van de groente. Natuurlijk, je kunt een zakje gesneden prei bij de supermarkt of groenteboer kopen, maar een verse prei in huis hebben is altijd goed. Bovendien kun je een steel prei langer bewaren dan dat zakje uit de koeling. 

Prei koken start dus met het schoonmaken en het snijden van de prei. Dat doe je door het buitenste blad eerste te verwijderen. Een truc is de prei doormidden te snijden en onder de kraan schoon te spoelen. Zand vindt het namelijk fijn om zich te verstoppen tussen de laagjes prei.

Vervolgens kun je de prei in ringetjes snijden, het liefst van ongeveer een cm breed. Het wit van de prei kun je makkelijk snijden, het groen iets minder. Aan het groen zit minder smaak, maar je kunt het prima gebruiken om mee te koken, snijd daarom gerust door tot het blad echt te taai is. 

Prei een groente met een bite

Hoe lang moet prei koken?

Je hoeft niet veel water bij de prei te doen in de pan. Het is een groente die erg slinkt, wat betekent dat het vocht uit de groente trekt. Zet je de gesneden prei half onder water, dan is dat meer dan genoeg. Naar smaak kun je eventueel een snufje zout toevoegen. Wie stevige prei het lekkerst vindt, kookt de groente zo’n acht minuten. Wie meer van zachte prei houdt, kookt hem wat langer, tot twaalf minuten. 

Maak de lekkerste gekookte prei op deze manier:

  1. Maak de prei schoon en verwijder de buitenste bladeren.
  2. Je snijdt de prei doormidden en spoelt hem af onder de kraan.
  3. De prei snijd je in ringen van ongeveer 1 cm breed.
  4. In de pan doe je een laagje water.
  5. Eventueel voeg je een snufje zout toe.
  6. In acht tot twaalf minuten kook je de prei gaar.

Wil je gestoofde prei maken, dan is het aan te raden de gesneden prei eerst even te bakken. Vervolgens zet je de warmtebron laag en laat je de prei in zijn eigen vocht gaar stoven. Gestoofde prei is bijvoorbeeld heerlijk met zoete aardappel friet. Maar het is bijvoorbeeld ook goed te combineren met beetgaar gekookte broccoli, de twee groenten vullen elkaar qua smaak goed aan. Aan ovenschotels prei toevoegen kan ook!

Prei leent zich er overigens ook uitstekend voor om klaargemaakt te worden in de wok met bijvoorbeeld wat crème fraîche, spekjes en pasta. Een snelle en lekker gezonde maaltijd is zo gemaakt, als je er maar niet teveel crème fraîche bij doet.

Preischotels

Voor ovenschotels prei gebruiken is een aanrader. Vooral omdat prei een echte smaakvolle groente is. Wat dacht je van preischotels met aardappelen, gehakt of spekjes? Het allergrootste voordeel van preischotels maken, is dat je dit kunt voorbereiden. Na je werk schuif je de schaal in de oven en niet veel later kun je aan tafel. Heerlijk voor een snelle, maar gezonde maaltijd, vooral als je wel wat tijd in de voorbereiding kunt steken.

Aan je favoriete ovenschotels prei toevoegen is altijd goed. Bijvoorbeeld ook aan een heerlijke Italiaanse lasagne of aan een ovenschotel met kerrie en gehakt. Een prei past erbij. Je kunt deze groente heel lang bewaren en als de stelen echt op moeten, kun je prei koken voor een snelle en smaakvolle maaltijd. 

Preisoep is ook lekker. Wist je dat het een Franse delicatesse is, koude preisoep met aardappelen? Maar ook een preitje in de groentesoep geeft je maaltijd extra smaak. En wat dacht je van een gebakken prei door de nasi? Alleen al voor zijn mogelijkheden zou je altijd een paar stelen in huis moeten hebben.

Verse prei van het land

Een gezonde maaltijd met prei

Prei is een gezonde groente en zit bomvol vitaminen en vezels. Eet je één prei dan heb je al aardig wat van je benodigde dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnen. De vezels zijn goed voor je spijsvertering. Maar ook mineralen zijn in prei te vinden, als ijzer, zink, magnesium en fosfor. Het gerucht gaat zelfs dat prei goed is voor je stembanden. Dus wil je een riedeltje zingen? Baat het niet, dan schaadt het zeker ook niet om eerst even prei te eten.

Veelgestelde vragen over prei koken

Welk gedeelte van een prei kun je eten?

Je kunt elk gedeelte van een prei eten, maar wist je dat het onderste deel van de prei het lekkerst is? Het blad aan de buitenkant is taai en daar zit niet heel veel smaak aan en is minder lekker.

Hoe snij je prei?

Je kunt een prei het beste snijden door eerst de bladeren eraf te halen. Dan snij je de prei met een scherp mes doormidden en was je al het zand uit de prei. Dan op een goede snijplank de halve prei in ringen van ongeveer 1cm snijden en die gaan in de pan.

Hoeveel prei koken per persoon?

Net als spinazie kan prei enorm slinken als je prei kookt. Reken daarom op 400 gram prei per persoon als je een gezonde maaltijd wilt neerzetten.

Hoe kan je zelf eenvoudig prei kweken?

Als je dan toch het kontje van de prei snijdt, kun je er best een experimentje mee doen. Zet het in een glas met een water. Vergeet niet om de dag het water te verversen. Je hebt een beetje geduld nodig, maar na verloop van tijd groeien de wortels en heb je je eigen preiplantje voor in de tuin. 

Zelf prei kweken en koken

Plaats een reactie