Wat kan er in de rijstkoker? Deze 5 koolhydraten sowieso!

Een rijstkoker is écht een onmisbaar apparaat voor iedereen die graag rijst, in welke vorm dan ook, eet. Dit praktische keukenapparaat is ontworpen om het kookproces van rijst en andere granen te vereenvoudigen en zorgt ervoor dat de rijst perfect gaar wordt zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Met een ‘stoompan’ kun je niet alleen rijst koken, maar ook granen, quinoa, bulgur of couscous en zijn kopzorgen om rijst koken verleden tijd.

Hoe werkt een rijstkoker?

Met dit keukenapparaat, water en rijst heb je de drie onderdelen die nodig zijn om zeer eenvoudig en snel een lekker portie rijst klaar te maken. Maar hoe werkt zo’n kleine stoomkoker eigenlijk en wat kun je er allemaal mee doen? Want naast rijst kun je er bijvoorbeeld ook prima couscous, quinoa of bulgur in bereiden.

Binnenin de stoomkoker bevindt zich een verwarmingselement dat het water wat je hebt toegevoegd aan de kook brengt. Wanneer het water kookt, wordt de temperatuur door de koker automatisch verlaagd om de rijst te laten sudderen en te stomen. De rijstkoker detecteert zelf wanneer de rijst gaar is en schakelt dan automatisch over naar de warmhoudstand, zodat de rijst warm blijft totdat je klaar bent om te serveren.

Rijstkoker kooktijden

Verder in dit artikel gaan we wat dieper in op de kooktijden van de verschillende granen en rijst, maar hieronder vind je een eenvoudige tabel die je snel een samenvatting geeft van de kooktijden.

GraanWater ratioKooktijd
Witte rijst1:1 tot 1:1,520 tot 30 minuten
Bruine rijst1:1 tot 1:1,540 tot 50 minuten
Bulgur1:1 tot 1:1,515 tot 20 minuten
Quinoa1:220 tot 30 minuten
Couscous1:1 tot 1:1,515 tot 20 minuten
Verse rijst uit de rijstkoker
Verse rijst uit de rijstkoker

Hoe lang moet rijst in de rijstkoker koken?

De kooktijd voor rijst kan, net als wanneer je de rijst kookt in een pan, flink variëren, de grootste variabele hierin zijn de vele soorten rijst. Witte rijst heeft tussen de 20 en 30 minuten nodig en bruine rijst misschien wel 40 tot 50 minuten. Qua waterverhouding kun je voor rijst aanhouden dat je 1 deel rijst op 1,5 deel water, je kunt hier ook nog wel wat mee spelen afhankelijk van jouw voorkeur qua textuur en consistentie.

Volg deze stappen wanneer je rijst op deze manier wilt klaarmaken:

  1. Meet ongeveer 1 kopje rijst per 2 personen af.
  2. Spoel de rijst onder koud water af en herhaal het afspoelen proces tot dat water helder is en het overtollige zetmeel dus is verdwenen.
  3. Doe de rijst in de koker en voeg de juiste hoeveelheid water toe, je hebt in de tabel hierboven al gezien dat je ongeveer 1 kopje rijst op 1 tot 1,5 kopje water kunt aanhouden.
  4. Sluit de deksel en stel de juiste kookinstelling en kooktijd in, afhankelijk van het type rijst dat je wilt koken.
  5. Zodra hij piept, dan kan de stekker uit het stopcontact en ben je in principe klaar, laat de rijst nog wel een paar minuten staan zodat hij wat kan afkoelen en het vocht goed verdeeld is.
  6. Maak de rijst wat los met een vork en je bent klaar om te eten!
Mooie rijst uit de rijstkoker
Verse rijst uit de rijstkoker

Het is hierbij ook belangrijk dat je vanaf 80% van de kooktijd de rijst even in de gaten houdt, als je even proeft of de rijst gaar is en of het water is opgenomen kunnen je een hoop ellende en nieuwe kooktijd schelen.

Kan quinoa ook in de rijstkoker?

Je kunt quinoa koken in drie simpele stappen en rond de 15 minuten, maar je kunt quinoa ook klaarmaken in de rijstkoker. De kooktijd en verhouding tussen quinoa en water kunnen wel verschillen van rijst. Over het algemeen wordt aanbevolen om 1 deel quinoa te koken in 2 delen water. Als je bijvoorbeeld 1 kopje quinoa kookt, voeg dan 2 kopjes water toe.

Uitgebreide rijstkokers hebben een instelling voor het koken van granen of een programma voor quinoa, heb je een luxe goede rijstkoker dan kun je die instelling gebruiken om de quinoa te koken. Als dat niet het geval is, kun je gewoon de instelling voor het koken van rijst gebruiken en de verhouding en kooktijd aanpassen.

Over het algemeen duurt het koken van quinoa in de stoomkoker zo’n 20 tot 30 minuten, maar dit is echt afhankelijk van het merk rijstkoker maar ook de hoeveelheid quinoa die je wilt klaarmaken. Je kunt af en toe even spieken en zodra het water is geabsorbeerd door de quinoa en de quinoa zacht is én een beetje een wit ringetje heeft dan is hij gaar.

Verse en gekookte quinoa
Verse en rauwe quinoa

Let wel op dat je na het koken van de quinoa deze nog een paar minuten laat rusten voordat je hem serveert, dan verdeeld het vocht zich nog een beetje en is de structuur consistent.

Veelgestelde vragen over de rijstkoker

Hoe lang bestaat de rijstkoker al?

De rijstkoker is gek genoeg uitgevonden in Japan door een uitvinder die voor Toshiba werkte, Yoshitada Minami, in de jaren 50. Met name doordat het resultaat een stuk consistenter is en ook nog eens eenvoudig te realiseren is, is dit apparaat zelfs in Japan erg populair.

Kan bulgur in de rijstkoker?

Zoals je hebt kunnen lezen kun je bulgur naast koken ook klaarmaken in dit apparaat, qua tijd win je er niets maar je kunt wel rekenen op hetzelfde resultaat.

Wat is het verschil tussen een rijstkoker en een snelkookpan?

Beide apparaten worden gebruikt om eten eenvoudiger en consistenter klaar te maken, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Ook een crack pot of slowcooker zijn echt iets anders. Een rijstkoker werkt met stoom om het eten mee op te warmen en een snelkookpan werkt met enorme druk.

Een snelkookpan is een stukje onveiliger, juist doordat er zoveel druk wordt opgebouwd. Daarnaast is een snelkookpan, sneller, dan een rijstkoker in bijvoorbeeld het klaarmaken van rijst maar omdat rijst gevoelig is voor overkoken wil je liever een rijstkoker waarbij het met iets minder geweld gaat.

Plaats een reactie