Quinoa koken voor beginners; simpel met 3 stappen!

Quinoa is gezond, populair en eenvoudig klaar te maken. Ga jij vanavond quinoa koken of verwerken in een salade en heb je nog nooit quinoa gekookt? Lees dan eerst dit artikel even door, je krijgt een kleine geschiedenisles over quinoa, we laten je zien hoe je quinoa het beste kunt bereiden en op welke manieren je deze gezonde zaadjes het beste kunt verwerken.

Wat is quinoa eigenlijk?

Quinoa, uitgesproken als KEEN-wah, zijn de zaadjes van de Quinoa plant die al 7000 jaar geleden werd gekweekt in Zuid Amerika maar deze eeuw pas echt bekend is geworden in Nederland. Ook de reden dat op dit moment 99% van alle Quinoa nog uit Zuid Amerika en met name uit Bolivia en Peru komt.

Quinoa is een kleine ronde korrel met een nootachtige smaak, quinoa is overigens geen graansoort zoals havermout maar een zaad van de quinoa plant, hij wordt echter wel vaak als graan verwerkt. Quinoa is trouwens een heel ver familielid van spinazie. Quinoa kan net als rijst of couscous dienen als basis voor een gezonde avondmaaltijd, maar is ook perfect voor een lekkere quinoa salade.

Quinoa koken met kip

Hoe lang moet quinoa koken?

Ga je quinoa klaarmaken voor in je avondmaaltijd dan kun je de quinoa koken. Quinoa koken doe je eigenlijk in 3 eenvoudige stappen: wassen, koken en rusten.

Hoeveel quinoa per persoon is wel een beetje afhankelijk van hoe grote eters je aan tafel hebt, maar tussen de 75 en 85 gram quinoa per persoon moet voldoende zijn als je het voor een hoofdgerecht gaat bereiden.

 1. Quinoa bereiden begint met de quinoa wassen, was de quinoa voordat je hem gaat koken. Als hij namelijk niet voorgewassen is dan zit er nog saponine om de quinoa zaden, dit heeft nogal een bittere smaak en die bittere smaak wil je kwijt.
  • Doe de quinoa in een grote pan of grote kom met koud water.
  • Zodra je de quinoa toevoegt en het water wat roert dan komt het saponine al los, je ziet het water meteen troebel worden.
  • Giet het water af, met de hand of met een fijne zeef, en herhaal dit klusje een paar keer totdat het water niet meer troebel is. Je kunt ook valsspelen door de quinoa even onder het stromend water te houden.
  • De quinoa is nu klaar om gekookt te worden.
 2. Kook de quinoa in een normale pan met water.
  • Meet ongeveer 75 tot 100 gram quinoa af per persoon als je het gaat gebruiken als koolhydraat in je maaltijd in plaats van rijst, pasta of verse frieten. Dit is ongeveer gelijk aan een kopje quinoa.
  • Je hebt ongeveer twee keer zoveel water nodig als quinoa, voor 200 gram quinoa pak je dus 400 gram water.
  • Voeg een snufje zout toe aan het water en voeg dan de schone gewassen quinoa toe. Je kunt dit op een middelhoog vuur zetten tot het water kookt en zet daarna het vuur lager, doe dan de deksel op de pan. De quinoa is eigenlijk klaar zodra al het water is opgenomen, het kan ergens tussen de 10 en 20 minuten duren – mede afhankelijk van de hoeveelheid quinoa die je wilt koken.
 3. Laat de quinoa rusten met de deksel erop.
  • Zodra de quinoa al het water heeft opgenomen kan de pan van het vuur af.
  • Laat de quinoa, met de deksel op de pan, nog 5 minuten stomen.
  • Haal de deksel eraf, roer de quinoa nog even voorzichtig door, wat zout erdoorheen en je kunt de quinoa verwerken in je gerecht.

Veelgestelde vragen over quinoa koken

Wist je dat er drie soorten quinoa, rode quinoa, zwarte quinoa en witte quinoa en dat het een stuk gezonder is dan rijst en couscous? Ga je quinoa bereiden lees dan deze veelgestelde vragen ook even door.

Drie soorten quinoa

Is quinoa gezond?

Quinoa is gezond, maar natuurlijk wel alleen wanneer je het in een goed gevarieerd dieet gebruikt. Quinoa bevat veel eiwitten, meer dan rijst, maar ook minder koolhydraten dan rijst – dubbele bonus.

In 100 gram quinoa (een kopje) zit 15 gram eiwit en 60 gram koolhydraten en 7 gram vezels. Dat maakt quinoa daarom een gezonde keuze. Daarnaast zitten er veel vitaminen en mineralen in quinoa, veel ijzer, zink en magnesium maar ook vitamine B2 en vitamine E zijn ruimschoots aanwezig. Op onze gezondste groente pagina vind je waar deze vitamines goed voor zijn.

Daarnaast zitten in eiwitten aminozuren die je lichaam nodig heeft voor het opbouwen van cellen, al jouw cellen bevatten immers eiwitten. Daarnaast raak je goed verzadigt van eiwitten en helpt het met het in stand houden van je spieren. Wist je trouwens dat een gemiddelde volwassene wel zo’n 12kg eiwit in zich heeft?

Als klap op de vuurpijl is quinoa ook nog eens glutenvrij en bevat het 2 keer zoveel vezels als tarwe. Je kunt dus naast de quinoa koken er ook heerlijk quinoa brood van maken.

Welke soorten quinoa zijn er?

Er zijn drie soorten quinoa, de witte quinoa, rode quinoa en zwarte quinoa. De witte quinoa is diegene die we met name tegenkomen. Deze heeft een milde smaak en kan goed als vervanger voor rijst of couscous worden ingezet.

De rode quinoa heeft dus een rood vliesje om het quinoa zaadje heen zitten en heeft een iets nootachtige smaak en heeft nog meer vezels dan de witte variant. De rode quinoa is ook een stukje harder en wordt in roerbak schotels graag gebruikt en heeft een knapperige bite.

Als laatste hebben we nog de zwarte quinoa die vooral in salades wordt verwerkt omdat hij nog wat meer knapperig is. Deze is wat lastiger te vinden in Nederland overigens.

Moet je quinoa koken of rauw eten?

Quinoa is pas eetbaar als je het kookt, je kunt het daarna wel gewoon eten als het eenmaal afgekoeld is. Je kunt quinoa wel rauw in een smoothie verwerken, maar ook daar is gekookte quinoa misschien wel lekkerder. Qua voedingswaarde verlies je niets als je het kookt overigens.

Kan ik quinoa koken in de rijstkoker?

Quinoa koken in de rijstkoker kan, het scheelt je weinig tijd maar je hebt wel een consistent resultaat. De hoeveelheid quinoa per persoon is gelijk aan wanneer je het zou koken en de hoeveelheid water ook, twee keer zoveel water (100 gram quinoa per persoon op 200 gram water per persoon). Doe de quinoa ongeveer 15 minuten in de rijstkoker en je bent klaar.

Quinoa kan trouwens ook perfect in de snelkookpan, het koken van quinoa is dan nog eenvoudiger.

Smaken verschillen, dus test gewoon eens wat jij lekkerder vind, de quinoa koken op open vuur, uit de rijstkoker of de snelkookpan. Het scheelt ook weer tijd, je hoeft niet te wachten tot het water kookt of het vuur lager te zetten, maar de keuze laat ik aan jou