Zelf friet maken op 3 manieren: airfryer, oven en frituur!

Een patatje mayo of een friet met, het maakt niet uit hoe je het noemt: we kunnen er maar weinig weerstand tegen bieden. Wil je thuis zelf friet maken? Je kunt de voorgesneden en zelfs al voorgebakken patat in een diepvrieszak in de supermarkt kopen, maar veel lekkerder is het om friet zelf te maken. En dat kan op meerdere manieren. De drie makkelijkste manieren lichten we voor je uit. 

Zelf friet maken van verse aardappelen

De eenvoudigste manier van de eerste stap in zelf patat maken is een frietsnijder gebruiken. Dit is een handig hulpmiddel, waar je een aardappel in stopt en met een simpele handbeweging gesneden friet hebt. Natuurlijk kun je ook een gewoon mes gebruiken, maar dat kost meer tijd. In het kort een stappenplan voor de voorbereiding van het maken van friet – want zelfgemaakte friet is toch lekkerder.

Voorbereiding

 1. Was de aardappelen of ontdoe ze van de schil
 2. Snijd de aardappelen in plakken van 1 cm en snijd die plakken vervolgens in repen van 1 cm óf gebruik een frietensnijder.
 3. Spoel de gesneden aardappelen af met koud water. 
 4. Dep de ongebakken friet af met keukenpapier of een schone theedoek.
 5. De friet is klaar om afgebakken te worden!
Frietjes met schil

Keukengereedschap

De eerder genoemde frietsnijder is handig, maar een scherp mes volstaat eigenlijk ook. Zodra je de aardappel in frietvorm gesneden hebt, kun je kiezen uit drie manieren om de uiteindelijke frietjes af te bakken: 

 • Met een airfryer
 • In de oven
 • In de frituurpan

Welk keukengereedschap je nodig hebt, is afhankelijk van de manier waarop je de frieten afbakt. 

De beste soort aardappelen voor friet

Zelf patat maken doe je bij voorkeur met bloemige aardappelen. Dit zijn bijvoorbeeld bintjes. De frieslander is ook een prima frietaardappel. Kijk ook naar het formaat: hoe groter de aardappelen, hoe mooier en groter je uiteindelijke frieten worden. Er zijn meer aardappelsoorten die geschikt zijn, kijk er vooral naar dat je bloemige aardappelen kiest. Heb je trek in friet maar alleen vastkokers in huis? Dan moet je ze langer bakken, vastkokers hebben meer tijd nodig om gaar te worden.

Lekker zelf gemaakte patat uit de frituurpan

Zelf friet maken in de airfryer

De airfryer heeft zijn plek wel ingenomen in onze keuken. Dit apparaat werkt met hete lucht in een kleine, afgesloten ruimte. Zelf patat maken met een airfryer is een aanrader, omdat je minder vette friet krijgt, die wel gelijkmatig gebakken wordt. 

 1. Doe de gesneden aardappelen zonder olie in de airfryer
 2. Bak de friet gaar in tien minuutjes op 120 graden
 3. Voeg een eetlepel olie toe.
 4. Bak de friet af in twintig minuutjes op 180 graden
 5. Check of ze lekker krokant zijn naar je zin. Zo niet, dan nog een paar minuutjes langer bakken. 

Voor gebakken aardappelen ben je misschien gewend de aardappelen eerst te koken, maar voor friet uit de airfryer hoeft dat niet. Je kunt de aardappelen rauw bakken. Wel is het belangrijk om het bakproces in twee stappen te doen: eerst op laag temperatuur zodat de aardappel gaar wordt, dan pas op hoog temperatuur voor een krokant resultaat. 

Let op:

 • Bestrooi je de frietjes voor het bakken met zout dan verdeelt de airfryer het goed.
 • Gebruik arachide- of raapzaadolie voor het beste resultaat.
 • Gebruik geen bakpapier in het apparaat!
Patat met een hamburger

Zelf friet maken in de oven

Als je een oven gebruikt voor zelfgebakken patat dan is dat een secuur klusje. Je legt de frieten op een bakplaat, sprenkelt er 200 ml olie overheen en husselt het geheel door elkaar. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat elke afzonderlijke friet de bodem van de bakplaat raakt, anders gaat het bakproces niet gelijkmatig genoeg. 

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
 2. Meng de olie met de friet en leg de frietjes gelijkmatig op de bakplaat.
 3. Bak 20 minuten op 200 graden met zowel onder als bovenwarmte.
 4. Schep de friet om en leg ze weer gelijkmatig op de plaat.
 5. Bak af in 10 minuten op 220 graden

Let op:

 • Vergeet de oven niet voor te verwarmen, zodat hij op temperatuur is voor je de frietjes in de oven doet. 
 • Meerdere keren draaien van de friet maakt dat ze gelijkmatiger bakken.
 • Bakpapier zorgt voor krokantere en de lekkerste patatten. 

Zelf friet maken in de frituurpan

De meest bekende vorm van friet bakken is nog steeds in de frituurpan. Nadeel is wel dat de friet vetter is en dus minder gezond. Maar zo af en toe friet uit de frituurpan blijft het lekkerst. Het stappenplan is net iets anders dan bij friet uit de airfryer of oven.

 1. Leg de gesneden patat in een schaal met lauw water en zout en laat dat een uur staan. Giet de patatten daarna af en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier.
 2. Frituur de frieten de eerste keer 5 minuten op 150 graden.
 3. Leg de voorgebakken patatten op keukenpapier en laat ze afkoelen.
 4. Afbakken doe je in 5 minuten op 180 graden.
 5. Friet omschudden en bestrooien met gemalen zeezout.

Hoewel het niet hoeft, kun je de aardappel ook eerst koken. De gekookte aardappelen laat je goed afkoelen, bij voorkeur langere tijd in de koelkast. Snijd de aardappelen vervolgens tot frietjes. Je kunt dan de fase van het voorbakken overslaan en de frieten direct afbakken.

Let op:

 • Zelfgemaakte patat is nog niet voorgebakken, daarom altijd twee keer bakken, behalve als de aardappels voor het snijden al gekookt waren.
 • Gebruik ossenvet voor de beste smaak
 • Vervang de frituurvet op tijd, vooral na het bakken van gepaneerde producten.
 • Doe het mandje in de frituurpan niet te vol. 
Patat met lekkere saus

Verschillen tussen de airfryer, oven en frituurpan

Waar je voorkeur naar uitgaat, is natuurlijk persoonlijk. De originele friet bak je in de frituurpan, maar als je liever zonder vet bakt, dan is de airfryer of oven een betere optie. In de frituurpan worden de frieten gelijkmatig krokant en goed gebakken. Een airfryer kan het niet evenaren, wel benaderen. Friet bakken in de oven is nogal bewerkelijk.

Laten we eerlijk zijn: friet is niet goed voor je als je af wilt vallen. Een portie friet bevat veel calorieën. Kies je voor zo gezond mogelijk? Ga dan voor friet dat niet in vet gebakken is en strooi er geen zout over. Een keertje zondigen en je een dag niet druk maken over calorieën en vet? Ga dan voor de lekkerste frieten!

Frieten combineren

De perfecte maaltijd? Friet met mayonaise, een biefstukje, een hamburger of een kipfilet en groenten als sperziebonen, wortelen of broccoli. In de top van meest gegeten sausjes staat mayonaise op één, gevolgd door frietsaus, tomatenketchup en curry. Maar een patatje pindasaus is ook niet te versmaden!

Veelgestelde vragen over zelf friet maken

Welke aardappelen gebruik ik voor patat?

De allerlekkerste patat maak je van bloemige aardappelen. Als ze maar lang zijn en lekker wat zetmeel bevatten, denk dan aan Bintjes of de Frieslander aardappels.

Waar komt het woord patat of friet vandaan?

Patat, friet of frites het komt allemaal van de term ‘patates frites’ wat eigenlijk ‘gefrituurde aardappel’ betekent. Kom je in de buurt van Vlaanderen dan heet het frites of friet, maar daarboven noemen we het gewoon patat!