Hoe lang moet kipfilet bakken?

Kipfilet bakken vergt de juiste tactiek. Je wil immers geen taaie kip. Maar als kip nog een beetje rauw is, is het zelfs gevaarlijk. Hoe bak je nu de lekkerste malse en sappige kipfilet, en hoe komt het eigenlijk dat kip zo populair is? 

Hoe lang je kipfilet moet bakken is afhankelijk van een aantal factoren. Gebruik je bijvoorbeeld bevroren kip of komt het uit de koelkast? En wil je kip bakken in de oven of in de pan. Gebruik je kipfiletblokjes, kippendijen of kippenhaasjes… Lees dus eerst dit artikel wanneer je kip gaat bakken.

Populariteit van kipfilet

Kip is populair. Vooral de kipfilet wordt veelvuldig in onze keuken bereid. Dit komt omdat kipfilet bij ontzettend veel gerechten past. Ook de combinatie met allerlei groentes, aardappelen, rijst of pasta: een stukje kip past er altijd bij. Kipfilet bakken is iets wat we daarom best vaak doen.

Kip is daarnaast ook een mager stukje vlees, vooral kipfilet. Maar een stukje kipfilet bevat wel weer veel eiwitten, wat fanatieke sporters nodig hebben voor krachtoefeningen. Niet zo raar dus: sporters eten graag kipfilet

Maar het feit dat kipfilet bakken redelijk eenvoudig is zal dat ook wel bijdragen aan het feit dat iedereen wekelijks wel een keer een kipfilet bakt.

Kipfilet is populair

Kipfilet bakken in stappen

Wil je kipfilet bakken, en weten hoelang kip moet bakken, dan begin je met het verhitten van een bakpan. Dit doe je met een beetje boter of olie. Je kunt de kipfilets droogdeppen en vervolgens op hoog vuur om en om bakken in de braad- of koekenpan. 

Je bakt de kip aan beide kanten lichtbruin op hoog vuur, een minuut of twee tot drie en zet daarna het vuur laag. Laat de kip nog een minuut of vijf smoren en bewerk de filets met kruiden. Vervolgens zet je het vuur laag en smoor je nog een twee tot drie minuten en dan is de kipfilet klaar. Wanneer je een hele dikke kipfilet hebt dan tel je er nog een paar minuten bij op. 

Een aanrader is de kipfilet eerst door de bloem halen voor je gaat bakken. Door de bloem blijft de kip heerlijk mals!

Bij de speciaalzaak zie je trouwens door al die soorten door de bomen het bos niet meer. Ga bij twijfel voor kipfilet van vrije uitloop kippen. Vlees van kippen die vrij konden scharrelen smaakt volgens onderzoek aanzienlijk beter!

In welke pan kan ik het beste kipfilet bakken?

Voor kipfilet bakken kun je het beste een koekenpan gebruiken. Een braadpan volstaat ook, het liefst met een antiaanbaklaag en een dikke bodem. Net als een biefstuk bakken is het een kwestie van timing hoe mals het stukje vlees uiteindelijk wordt.

Let er dus wel op dat voordat je de kip de pan in doet dat de pan goed warm is en dus eerst op hoog vuur staat, dat zorgt er ook voor dat je kipfilet lekker mals wordt en voor een krokant korstje.

Naast de koekenpan kun je kip braden in de oven of bijvoorbeeld in de airfryer. Je kunt ook kipfilet grillen. Gebruik je een airfryer, dan werkt het ongeveer hetzelfde als kipfilet uit de oven. Je kip wordt er heerlijk mals in en je hoeft er nauwelijks naar om te kijken. Wil je de kip kruiden of marineren? Ook dan kan hij gebakken worden in de airfryer.

Kippenhaasjes en blokjes bakken

Of je de hele kipfilethaasjes in de pan bakt of kipfiletblokjes is van invloed van hoe lang je bezig bent met de kip bereiden. Je start wel gewoon weer met hoog vuur en je zet na twee minuten het vuur laag. Blokjes zijn wel heel snel gaar en worden lekker snel krokant. Haasjes hebben iets langer nodig en blijven vaak wat beter mals. 

Hoe lang moet kipfilet koken?

Naast kipfilet bakken of uit de oven kun je kipfilet koken, gebruik het voor de soep of voor pulled chicken. Je kunt een hele kipfilet in zijn geheel koken, dan duurt dat wel 20 tot 25 minuten. Snijdt je de kipfilet in stukken voor bijvoorbeeld een kippensoep dan duurt het ongeveer 10 minuten.

En net zoals met bakken kun je aan de kleur zien of de kipfilet gaar is, als je nog iets van roze ziet als je hem doorsnijd dan mag hij de pan weer in.

Kipfilet uit de oven

Wil je bevroren kip braden in de oven? Dan kun je hem het best eerst ontdooien, om het eten van kip die nog rauw is te voorkomen. Kip bakken in de oven is eenvoudig: als je maar de juiste temperatuur gebruikt en de kip niet te lang in de oven laat zitten. Tussen de 12 en 15 minuten op 200 graden.

De kipfilet blijft trouwens lekker mals wanneer je hem in een voorverwarmde oven doet, dus eerst voorverwarmen naar 200 graden en dan pas de kipfilet erin.

Ga je kipfilet grillen, houdt dan dus een minuut of twaalf aan voor een enkele kipfilet uit de voorverwarmde oven. Is de filet dubbel of heb je kippendijen? Dan kost het je een kwartier. 

Kipfilet uit de oven

Hoe voorkom ik taaie kipfilet?

Wil je braden in de oven, laat de kip dan niet te lang in de oven zitten. Dan wordt hij te taai. Je voorkomt taaie kip door de kerntemperatuur in de gaten te houden. Dit kun je doen met een speciale thermometer. Als je ervoor zorgt dat de kerntemperatuur niet boven de 65 graden uitkomt bij kipfilet bereiden, dan eet je kip waar je je vingers bij af likt!

Wat kun je doen met de left overs van je kipfilet? 

Ga je kipfilet bakken dan kan het zijn dat je te veel hebt. Je kunt prima kipfilet invriezen. Het liefst vries je de kip rauw in, maar ook gebakken kip kun je in een diepvrieszak wel een maand bewaren.

Combineren van kipfilet

We noemden al dat kipfilet overal bij past. In gezonde maaltijden, maar ook in maaltijden waar je lekker zondigt. Ga je voor dat laatste? Kip en patat is een goede combinatie. Vooral als de kip gemarineerd is maar soms is zout en peper alleen al voldoende.

Met welke groente eet je kip?

Of je nu kip met andijvie op het menu hebt staan of kip met spruitjes, kip past overal bij. Niet alleen in groenten kun je variëren, ook in de kip. Voor bij de spruitjes is kip met een krokant laagje helemaal top!

Kipfilet met groenten

Veelgestelde vragen over bereiden van kipfilet

De meest gestelde vragen over kipfilet bakken op een rij. 

Hoe weet ik wanneer kipfilet klaar is?

Snijd na het kipfilet bereiden de gebakken kipfilet door. Is het vlees van binnen wit, dan is de kip klaar. Laat de gebakken kipfilet onder een afdekfolie rusten zodat de sappen en het vocht goed verdeeld zijn en smullen maar.

Welke kruiden zijn lekker op een kipfilet?

Afhankelijk van waar je trek in hebt, kun je kipfilet met pittige of milde kruiden bestrooien. Peper is altijd goed of knoflook. Ook koriander en oregano zijn lekker met kip, net als rozemarijn of verse tijm. Voor de bite ga je voor cayennepeper of paprikapoeder, maar zout en peper kan natuurlijk altijd.

Hoe lang heb je nodig voor marineren van kipfiletblokjes? 

Laat je een gemarineerd kipfiletje een nacht rusten, dan is de smaak extra aanwezig. 

Waarom wordt je ziek als je rauwe kip eet?

Kipfilet mag je nooit rood eten, hij moet goed gaar zijn. Dit omdat er op rauwe kip bacteriën zitten die bij ons een voedselvergiftiging veroorzaken. Vooral als je bevroren kip wil bakken is de kans dat hij van binnen rood blijft aanwezig. Eerst ontdooien is daarom beter!

Mijn kip wordt niet bruin, hoe komt dat?

De kip wordt meestal niet bruin omdat hij de koud is of te nat, waardoor de boter te snel afkoelt en je de kipfilet meer aan het smoren bent dan echt aan het bakken. Om er dan nog een mooie knapperig bruin velletje op te krijgen wordt lastig. Dus dep de kip even goed droog voordat hij de pan in gaat en niet direct vanuit de vriezer of koelkast.

Plaats een reactie