Ga je courgette koken, roerbakken of er spaghetti van maken?

Voor het bereiden van courgette, kun je uit diverse methoden kiezen. Een daarvan is courgette koken. Het is een minder gebruikte manier, dus helemaal niet raar als je niet weet hoe lang je courgettes moet koken!

Een andere methode van courgettes bereiden is bijvoorbeeld courgette bakken. Maar wist je dat je van courgette spaghetti kunt maken? Ook voor die methode weten we hoe lang je courgette spaghetti moet koken. Of kun je de courgette als pasta beter in de oven bereiden?

Hoe lang moet courgette koken?

Je kookt courgette beetgaar in een minuut of vier.

Wanneer je courgette gaat koken, volg dan dit eenvoudige stappenplan:

  1. Spoel de courgette af onder de kraan.
  2. Verwijder eventueel slechte plekjes.
  3. Snijd de courgette in plakjes of stukjes.
  4. Kook de courgette kort tot hij beetgaar is, een minuut of 4.
  5. Voor pastasaus of babyhapje mag de groente langer koken.

Ga je koken met courgette, houd er dan rekening mee dat je de groente niet te lang kookt. Doe je dat wel, dan wordt hij zo zacht, dat de courgette bijna snotterig wordt. Het is het lekkerst als je de courgette een beetje knapperig laat. Ga je juist een pastasaus maken van courgette, dan is langer koken een aanrader. 

Wil je de courgette bakken, dan kun je hetzelfde stappenplan volgen. In plaats van in heet water koken, bak je de courgette in een wok met een beetje olie. Courgette koken of bakken zijn twee verschillende bereidingswijzen met verschillend smaakresultaat.

Courgette grillen

Courgette koken, hoe doe je dat?

Een courgette koken is iets dat je zo onder de knie hebt. Omdat het makkelijk is, maar ook omdat je snel klaar bent. Het enige waar je op moet letten, is dat je de courgette niet te lang kookt. Dit omdat de groente dan te zacht wordt om nog echt lekker te zijn. 

Of je courgette kookt of bakt, is afhankelijk wat je ermee wil doen. Als je gekookte courgette wil eten met aardappelen en een stukje vlees(vervanger), dan moet je de groente koken. Wil je een schotel eten met gebakken groente? Dan is moet je courgette bakken. Of je nu kookt of bakt, de smaak van courgette veranderd ervan. 

Als je courgette wil koken, snijd je deze groente in stukjes. Je hoeft een courgette niet te schillen, je kunt hem met schil en al snijden. Als je hem eerst halveert en vervolgens nog een keer in kwarten snijdt, kun je wel in het midden de zaden verwijderen. Dit is niet per se noodzakelijk, maar heb je een dikkere courgette, wel gewenst. 

Het roerbakken van courgette

Courgette leent zich uitstekend om met andere groenten samen in een wokschotel te bereiden. Je kunt courgette met heel veel groentesoorten samen eten, bijvoorbeeld met paprika, ui en aubergine, maar ook met champignons. Courgette is ook goed te combineren met broccoli. Alleen courgette roerbakken kan ook, als je in de olie bakt, krijg je een smaakvolle maaltijd. 

Het snijden van courgettes

Gebruik een scherp mes als je stukken courgettes gaat snijden en een goede snijplank. Voor je deze groente in stukken snijdt, kun je hem onder de kraan eenvoudig afspoelen. Ga je koken met courgette, dan snijd je de groente in plakjes of in stukjes. De zaden in de kern kun je er met een lepel uit scheppen. 

Courgette snijden

Courgette kopen: welke zoek je uit?

Als je in de winkel een courgette wil uitzoeken, is het handig als je op een aantal zaken let. Koop niet de grootste courgette: deze is meer bitter en minder smaakvol. De courgette mag best een beetje stevig zijn, vooral als je hem nog even wil bewaren voor je hem gaat gebruiken. Eet je de courgette vanavond nog? Dan ga je verspilling tegen als je juist een beschadigde courgette koopt, bewaren is immers niet nodig.

Wist je overigens dat courgette, net als pompoen, eigenlijk geen groente is? Het is officieel een vrucht, maar daar hebben we het niet over.

Spaghetti van courgette: hoe lang courgette bereiden?

We hadden het al over courgettes roerbakken of koken, maar wist je dat je ook spaghetti kunt maken van deze groente? Courgette spaghetti is een aanrader als je zo af en toe pasta wilt vervangen voor iets dat gezonder is. Deze spaghetti past prima in een koolhydraatarm dieet. 

Courgette klaarmaken

Hoe lang courgette koken voor spaghetti?

Ga je courgette spaghetti koken? Dan moet je eerst sliertjes maken. Dit doe je bijvoorbeeld met een dunschiller. Je kunt de spaghetti beter niet koken maar met olie besprenkelen en in de oven op 200 graden in een kwartiertje bereiden.

Naast normale spaghetti heb je dus courgette pasta. Heerlijk met gebakken spekjes en een carbonarasaus. Of je maakt de courgette pasta in combinatie met Marokkaanse gehaktballetjes. Eigenlijk kun je met courgette pasta koken alle kanten op, net als met normale pasta.

Gevulde courgette uit de oven

Je kunt courgette bereiden door ze te koken, roerbakken of te grillen maar een gevulde courgette uit de oven is een eenvoudige optie. Kijk bij lekkererecepten.nl voor een eenvoudig stappenplan.

Veelgestelde vragen over het koken van courgette

Kun je courgette invriezen?

Courgette invriezen kan, maar daar wordt de smaak wel minder van. Je kunt de courgette rauw invriezen of eerst kort de courgette blancheren. Kies je ervoor om de courgette eerst in stukjes te snijden, dan kun je eenvoudig een portie uit de vriezer halen. 

Is courgette spaghetti gezond?

Ga je courgette pasta koken? Dan is dat gezonder dan normale pasta koken. Alleen al omdat courgette meer vitaminen bevatten en geen koolhydraten. Vervang de pasta daarom af en toe voor courgettespaghetti. 

Kun je courgette koken voor baby?

Een babyhapje met courgette maken? Je kunt courgette koken voor baby’s als ze een maand of zes zijn. Heerlijk gestoomd met een appeltje of met kleine stukjes aardappel. Wil je de courgette koken? Kook hem dan een minuut of tien en pureer de groente met een staafmixer tot een glad geheel. Eventueel voeg je een beetje boter of olie toe. 

Kun je courgette zelf kweken?

Omdat een courgette eenjarig is, moet je deze groente elk jaar opnieuw zaaien in de moestuin. Een courgetteplant heeft de ruimte nodig, dus als je een vierkante meter over hebt, kun je zeker een poging wagen zelf courgette te kweken!

Hoe lang kun je een courgette bewaren?

Een stevige, gave courgette kun je best lang bewaren. Ga je je courgette bewaren in de groentelade van je koelkast? Dan mag hij daar best een week liggen. 

Plaats een reactie