Hoe kan ik uien snijden zonder huilen? 8 tips!

Iedereen herkent het wel, je hebt uien gesneden en je staat in de keuken met tranende ogen alsof je drie vingers eraf hebt gesneden. Wil je ook uien snijden zonder huilen? Lees dan dit artikel!

Hoe komt het dat je gaat huilen als je uien snijdt? Als je een ui gaat snijden dan komt er zwavelgas vrij. Dat vrijgekomen gas reageert erg lekker op vocht. Jouw ogen zijn lekker vochtig en ook nog eens dichtbij, het vrijgekomen gas weet de weg snel te vinden naar jouw ogen.

Je gaat tranen en je krijgt prikkende ogen en dan wordt het alleen nog maar erger, want dat verse vocht trekt de vrijgekomen gassen nog meer aan. Maar hoe kun je dan uien snijden zonder tranen?

Uien snijden met een scherp en vochtig mes

Uien snijden zonder huilen doe je zo:

  1. Gebruik een goed scherp mes zodat je de ui niet onnodig platdrukt en natuurlijk een goede snijplank.
  2. Zet de afzuigkap een standje hoger zodat die zwavel gassen de afzuiger in gaan en niet je ogen in.
  3. Zorg voor een vochtig mes en een scherp mes, dan zal de zwavel daar als eerste heen gaan want dat vochtige mes zit dichter bij de ui dan je ogen.
  4. Snij het kontje van de ui nooit af voordat je gaat snijden, dat zorgt er namelijk voor dat er direct zwavel gas vrijkomt en je tranende ogen krijgt.
  5. Steek een kaars aan in de keuken, deze brandende kaars trekt het vrijgekomen gas aan en dan heb jij minder last van tranende ogen.
  6. Adem niet door je neus, maar door je mond. Je mond is veel beter in staat om dat zwavelgas snel af te breken omdat hij vochtig is, drink anders nog een extra glas water dan ben je helemaal safe.
  7. Wat lastig misschien, maar je kunt een ui ook onder water snijden. Dan heb je helemaal geen last van de zwavel gassen.
  8. Snij de uien naast een lopende kraan, het water trekt vervolgens de gassen aan waardoor ze minder in je ogen uit kunnen komen. Dit is hetzelfde truckje eigenlijk als het gebruiken van een vochtig mes.

Veelgestelde vragen over uien

Zijn uien groentes?

Zeker weten zijn uien groentes en grappig genoeg is het ook een van de meest gegeten groenten ter wereld.

Plaats een reactie