Hoe lang moet je eieren koken? Van 3 tot 9 minuten!

Er gaat niets boven een heerlijk ontbijtje met je favoriete gekookte ei. Tenminste, als het ei gekookt is zoals jij hem het lekkerst vindt. Voor sommige mensen luistert dat nogal nauw. De beste kooktijden van eieren is daarom niet zomaar te bepalen. Met deze tips lukt kun jij ook een ei koken die zijn plek verdient op jouw ontbijttafel.

De perfecte eieren koken

Ga je een ei koken, breng ze dan eerst op kamertemperatuur. Dus een half uurtje van tevoren uit de koelkast halen en alvast op het aanrecht parkeren is de beste optie. Wist je dat een ei een bolle en een puntige kant heeft?

Door in de bolle kant een gaatje te prikken, gaat de rest van de schil minder snel stuk tijdens het kookproces. Handig, want als een ei barst in het hete water, wordt hij nooit perfect!

‘Hij kan niet eens een ei koken’ is iets wat je vaak hoort, maar hoe simpel het ook is een hardgekookt ei of een zachtgekookt ei perfect klaarmaken is toch iets waar je goed bij moet opletten.

Perfect hard gekookt eitje

Beste kooktijden voor eieren

Je hebt speciale eierkokers, maar wij gaan uit van een eitje koken in een pan heet water. In een pannetje breng je water aan de kook. Zorg wel dat er genoeg water in de pan zit: de eieren moeten netkoppie onder gaan. Kookt het water? Dan mogen de eieren erin.

Het vuur zet je laag en afhankelijk van of je een zacht gekookt ei of een hard gekookt ei wilt, laat je de eitjes drie tot negen minuten in het hete water liggen. De perfecte kooktijd van eieren is afhankelijk van jouw smaak.

Hoe lang moet je eieren koken?

De hoeveelheid eieren die je kookt is niet van belang. Het is doorslaggevend hoe jij je ei het lekkerst vindt én hoe groot het ei is. En dat is een kwestie van uitproberen. Mag je eitje wel iets harder, dan laat je het de volgende een minuutje langer in het water liggen.

Wil je partner of een van je kinderen een harder of zachter ei? Dan haal je om de paar minuten met een lepel het ei uit het hete water voor het perfecte ei op maat voor je hele gezin.

  1. Genoeg water in de pan zodat het ei helemaal onder water ligt.
  2. Als het water kookt kan het vuur wat lager en kunnen de eieren in de pan.
  3. Een zachtgekookt ei heeft 3 tot 5 minuten nodig.
  4. Een hardgekookt ei heeft maximaal 9 minuten nodig.
  5. Zodra het eitje lang genoeg gekookt heeft laat je hem schrikken.
  6. Giet de pan af en spoel de gekookte eieren af met koud water (schrikken)
  7. Door het laten schrikken stopt het kookproces.
  8. Varieer wel een beetje met de kooktijden, afhankelijk van hoe hoog het vuur staat en op welke ondergrond je kookt kunnen de tijd iets verschillen.
De lekkerste eieren koken op deze manier!

Eieren laten schrikken

Zoals je al had gelezen, zodra je een ei afspoelt met koud water, stopt het kookproces. Ook is het van belang voor het pellen van een ei. Het ei schrikt als het ware van het koude water en komt daardoor makkelijker van de schil. Handig, want een eitje pellen is soms een vak apart!

Gekookte eitjes, waar combineer je ze mee?

We kunnen het hebben over de kooktijden voor eieren op de ontbijttafel, maar een ei is veel meer dan dat. Een gekookt eitje in de sla is een aanrader of een perfect hardgekookt ei bij de verse asperges. Een eitje is ook een prima combinatie met een avocado. En heb je weleens een ei gegeten samen met verse spinazie?

Een keer iets anders met gekookte eieren?

Wil je losgaan met hardgekookte eieren? Maak dan je eigen eiersalade. Of je maakt lekker ouderwetse gevulde eieren met mayonaise, mosterd en kruiden. Klassiek, maar niets mis mee! Misschien kan je het wel combineren met asperges?

Een ei kun je ook als vleesvervanger eten, waardoor je genoeg dagelijkse eiwitten, ijzer en vitamine B binnenkrijgt. Maak zelf eikruiden van dragon, peterselie, olijfolie en pistachepitten als je minder zout wilt eten. 

Makkelijk eitjes pellen?

Wist je dat verse eieren minder makkelijk van de schil te ontdoen zijn dan minder verse eieren? Dus eigenlijk is het niet zo erg als je moeite hebt om je ei in één keer te pellen. Dat betekent immers dat je een lekker vers eitje in je handen hebt. Ben jij van de lifehacks? Doe dan een gekookt ei in een afgesloten bakje met koud water en schudt vervolgens een paar keer. Je eitje kun je dan zo uit de schil pakken!

Veelgestelde vragen over een ei koken

Kun je ook een ei koken in de magnetron?

Je kunt ook in de magnetron je eitje koken, doe je eitje in een kom met koud water (weer kopje onder) en blast hem op 3 minuten op volle kracht. Daarna nog 4 tot 6 minuten op halve sterkte afhankelijk van of je een zacht ei of een hardgekookt ei wilt maken.

Als je trouwens een ei in de magnetron kookt, dan is de kans groot dat het ei ontploft. Dit kun je voorkomen door een theelepel zout bij het ei te doen of een speciaal magnetronbakje te kopen voor eieren. 

Waarom bewaren we eieren in de koelkast?

Als je eieren in de winkel koopt, liggen ze niet in de koelkast. Toch heeft menigeen een speciaal rekje in de koelkastdeur waar standaard de eieren in liggen. Eieren blijven in de koelkast langer vers, maar als ze in de winkel ook in de koelkast zouden liggen, dan gaat het sneller mis.

Vreemd? Dat komt omdat een ei vanuit de koeling in je tas sneller condenseert door het verschil in temperatuur. Wordt een ei vochtig, dan is hij gevoeliger voor schadelijke bacteriën. En daar zitten we niet op te wachten!

Ei koken in de magnetron

Plaats een reactie