Een perfect zacht gekookt ei maak je zo!

Als je de tijd neemt voor een ontbijt, hoort een vers zacht gekookt eitje daarbij. Niet zo’n ei waar je iemands hoofd mee in kan gooien. En zeker niet zo’n ei dat, zodra je het ontdoet van de schil, leegloopt. Een zachtgekookt ei heeft een zachte, smeuïge kern. Hoe eenvoudig het lijkt om hét perfecte zachtgekookte eitje te maken, zo eenvoudig is het niet. 

Hoe maak je een perfect zacht gekookt eitje?

  1. Breng water aan de kook
  2. Prik in elk ei een gaatje
  3. Leg de eieren in de pan
  4. Kook ze 5 minuten
  5. Spoel de eieren af met koud water

Een ei zacht koken luistert nogal nauw. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, weet je het voor de rest van je leven. Met een halfzacht ei begin je de dag goed!

Kooktijden van een ei

Hoe lang ei koken?

Je kookt een zacht eitje in vijf minuten. Dat wil zeggen: het water moet eerst zonder eieren aan de kook gebracht worden. Zodra het water kookt, kun je de eieren in het kokende water laten zakken. Het liefst prik je er eerst een gaatje in, zodat er lucht uit kan ontsnappen. Een ander voordeel is dat het eiwit gelijkmatig stolt.

Wat is een halfzacht ei en hoe maak je die?

Een halfzacht ei is een ei waarvan het eiwit wel goed gestold is, maar het eigeel een beetje smeuïg is. Het eigeel loopt nog net niet vloeibaar je bord op. Heb je een hard gekookt ei, dan is het eigeel licht van kleur. Bij zachtgekookte eitjes is de kleur eerder donkergeel.

Groenten combineren lekker met een zacht gekookt ei

Er zijn diverse groenten die zeer goed te combineren zijn met zachtgekookte eitjes. De meest bekende combinatie is spinazie met een zachtgekookt ei. Ook een stamppot met prei en een hard gekookt ei is niet te versmaden. Net als groenten als spitskool of asperges. En wat dacht je van een hard gekookt ei in partjes in een lekkere verse salade?

Zacht eitje met asperges

Verse asperges met ham een zacht gekookt ei is misschien wel de beste groentetip. Deze heerlijke Hollandse combinatie kunnen we traditioneel noemen. Lekker met gebakken krieltjes en verse bieslook. Maar ook een goede combinatie door de smaak van beenham. Een eitje hoort erbij!

Asperges met een zachtgekookt ei

Zacht gekookt ei is te combineren met heel veel groentes

Wist je dat een gekookt ei een prima vleesvervanger is? Het is alleen al daarom dat een zacht ei bij veel groentes past. Eet je normaal gesproken aardappelen, groente en vlees? Dan kun je dat stukje vlees prima eens per week vervangen door een zacht eitje. Of meerdere keren per week, als je dat wil. Het is achterhaald dat je maar twee eitjes in de week mag eten, dus zelfs dagelijks een zachtgekookt eitje is geen probleem. 

Hoe werkt een eierkoker en hoe lang moeten de eitjes daarin?

Ben jij fan van een dagelijks zachtgekookt eitje? Dan mag een eierkoker niet in je keuken ontbreken. Dit perfecte hulpmiddel voor het koken van een zachtgekookt ei maakt dat je bij wijze van spreken onder de douche kunt stappen als je een ei aan het koken bent. Je hoeft er niet bij te blijven dus dat bespaart je tijd. 

Eierkoker van Severin

Er zijn meerdere aanbieders van eierkokers, maar de eierkokers van Severin zijn erg handig. Dit merk heeft een eierkoker in het assortiment voor drie eieren tegelijk. Fijn, want meestal kook je alleen een eitje voor jezelf en niet vier tegelijk. Daarnaast is dit apparaat ook nog eens ruimtebesparend in je keukenkastje. Niet alleen neemt deze eierkoker weinig ruimte in, hij werkt ook nog eens ideaal. 

Hoe lang ei koken met eierkoker?

Of je nu fan bent van een hard gekookt ei of van een zacht gekookt ei; de eierkoker is een uitkomst. Eieren koken doe je in een handomdraai. De kooktijden hoef je niet te onthouden, de eierkoker heeft drie standen waardoor je altijd een lekker gekookt ei krijgt. Daarnaast hoef je ook nog eens niet te wachten tot het water kookt voor je de eieren erin doet.

De algehele kooktijden voor eieren

Jouw favoriete ei kook je in 3-9 minuten. Hoe lang jouw eitje in de pan moet, is afhankelijk van wat jouw favoriete gekookte ei is. Een zacht ei heeft een andere kooktijd dan een halfzacht ei. Hetzelfde geldt voor een hard ei. Hoelang ei koken duurt, is dus afhankelijk van de gewenste hardheid.

Hoe lang moet een eitje koken

Hoe kun je een zachtgekookt ei het beste bewaren?

Is een ei eenmaal gekookt, dan kun je hem in de schil nog best een paar dagen tot een week bewaren. Zelfs zonder schil is een zacht gekookt eitje enkele dagen houdbaar. Wel moet een ei zonder schil bewaard worden in een laagje water. Het allerlekkerst is het natuurlijk als je direct na het eieren koken het zachtgekookte eitje gewoon opeet. 

Afvallen dankzij gekookte eieren?

Gekookte eieren zijn voedzaam maar bevatten weinig calorieën. Een zachtgekookt eitje past daarom prima in een dieet. Er zijn ook speciale eierdiëten, die claimen dat je kilo’s per week afvalt. De beste methode om af te vallen is nog steeds door gevarieerd en gebalanceerd te eten, in combinatie met genoeg beweging. Een zachtgekookt eitje past zeker goed bij de gebalanceerde maaltijd.

Veel gestelde vragen over zacht gekookte eieren

Over een zachtgekookt eitje gaan nogal verhalen. Zo zou het te veel salmonella bevatten of zou een ei zacht koken hartstikke moeilijk zijn. De meest gestelde vragen over een zacht ei hebben we voor je op een rij gezet.

Is er een verschil in voedingswaarde tussen een zacht en een hard gekookt ei?

Een ei zacht koken is volgens onderzoek beter voor je gezondheid dan een ei koken tot hij hard is. Dit komt omdat in een zacht ei nog lecithine zit. Dit is een stof die goed is voor de verbranding van vet. 

Ook wordt gezegd dat een zacht ei beter is voor je cholesterolgehalte. Beide beweringen zijn niet gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Het is dus niet bekend of ze waar zijn. Ga je een ei koken? Kook hem dan zoals jij het ei het lekkerst vindt. Lekker eten is immers goed voor je humeur en dat is belangrijk!

Kan ik een zacht gekookt ei ook in de airfryer maken?

Een ei zacht koken kan in de airfryer. Hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt, is net als bij de andere methoden van ei koken afhankelijk van hoe je hem het liefst eet. Als je het vergelijkt met een ei in een pannetje koken, dan is het wel zo dat het in de airfryer langer duurt. Het voordeel is wel dat je er geen omkijken naar hebt. 

Alleen een airfryer aanschaffen voor het koken van eieren is overigens geen goed idee. In dat geval kun je beter een eierkoker aanschaffen. Die laatste neemt aanzienlijk minder ruimte in, in je keukenkastje. Maar als je toch al een airfryer hebt, kun je er het beste alles uit halen wat erin zit!

Is er ook een teveel aan eiwitten mogelijk?

Per dag heb je een bepaald aantal eiwitten nodig. Sport je intensief, dan heb je meer eiwit nodig. Het is belangrijk dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Toch is te veel niet goed voor je, omdat je de kans loopt dat je dan andere voedingsstoffen tekort komt. 

Tip! Zacht gekookt eitje met soldaatje

Een fijn recept met een zacht gekookt ei is die met een zelfgemaakte crouton. Dit noemen we ook wel een soldaatje, gemaakt van casinobrood. Brood met ei is sowieso een prima combinatie!

Plaats een reactie