Hoe lang moet je asperges koken? Tussen 3 en 8 minuten!

Ga je asperges koken? Volg dan de kooktijden in dit artikel. Witte asperges worden niet voor niets het witte goud genoemd. Het is een luxe groente die je zijn eigen aanpak moet geven. Verse Hollandse asperges heb je niet het hele jaar. Het aspergeseizoen loopt zo’n beetje van april tot juni. Buiten die maanden kun je wel asperges kopen, maar niet die lekkere van de Hollandse koude grond. 

Verse of diepvries asperges koken?

Asperges eet je het liefst zo vers mogelijk voor het beste resultaat. Maar misschien ben jij van de diepvriesasperges? Ook daar kun je een heerlijke maaltijd mee maken. Wist je dat je ze ook zelf in kunt vriezen? Daarover later meer.

Het lijkt ingewikkeld om lekkere verse asperges klaar te maken maar eigenlijk valt dat reuze mee. Per persoon koop je ongeveer zeven asperges voor een goede maaltijd. Deze schil je en kook je. Dat schillen is een vak apart, heb je het eenmaal onder de knie dan is een maaltijd met verse asperges maken een fluitje van een cent. De diepvriesasperge is al geschild. Scheelt je een hoop werk, maar eerlijk is eerlijk: vers is lekkerder.

Heerlijke witte asperges

Kooktijden witte asperges

Hoe je een asperge schilt, dat leggen we hieronder uit. Eerst vertellen we je het een en ander over de kooktijden van asperges. Ga je witte asperges koken, zorg dan voor een pan waar de asperges languit in kunnen liggen. Een speciale aspergepan is niet nodig. Afhankelijk van de dikte van de asperges laat je ze drie tot acht minuten koken. 

De dunne asperges zijn zo gaar, de dikkere doen er wat langer over. Het is daarom het handigst als je asperges van ongeveer dezelfde dikte koopt. Gaan we uit van dunne asperges, dan is drie minuten genoeg. Je laat de pan op het fornuis staan, zonder gas of elektriciteit. Zo laat je de groente nog even nagaren. Een kwartier tot een half uur, wederom afhankelijk van hoe dik je asperges zijn. 

De beste kooktijd voor asperges

Zeven asperges is ongeveer een pond. Ga je witte asperges koken dan heb je dat per persoon nodig voor een goede maaltijd. Een volwassene eet die zeven asperges zonder problemen op, maar kinderen hebben er misschien aan drie genoeg. Afhankelijk van je gezinssamenstelling, de dikte van de asperge en of hij vers van het land is of uit de diepvries, kun je bepalen hoe je de asperges het beste kunt koken.

  1. Pak zo’n zeven asperges per volwassen persoon
  2. Zorg voor een grote pan waarin de geschilde asperges languit kunnen liggen
  3. Dunne asperges koken we in 3 minuten beetgaar
  4. Dikke asperges koken we in in 8 minuten beetgaar
  5. Laat de asperges op het fornuis, zonder vuur, 15-30 minuten nagaren

Je kunt asperges trouwens ook maken in de snelkookpan, dan heb je maar 2 tot 3 minuten nodig.

Hoe kun je de lekkerste asperges koken

Witte of groene asperges koken?

Je hebt twee soorten asperges: groene asperges en witte asperges. De groene asperges variant hoef je niet te schillen. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in de manier waarop ze geteeld zijn. De witte asperges groeien onder de grond, de groene asperges erboven. De zon zorgt ervoor dat de asperge een kleurtje krijgt. Ga je groene asperges koken, dan zijn die echt in een paar minuten al beetgaar.

Asperges schillen? Volg deze instructies

Voor je bepaalt wat de perfecte kooktijd voor je witte asperges is, moet je ze eerst goed schillen. Je begint met de witte asperges in koud water te leggen. Hiermee fris je ze op én je maakt hem eenvoudiger van de schil te ontdoen omdat deze soepeler wordt. En dat is wat je wilt, immers, witte asperges schillen is best een klus.

Heb je een goede aspergeschiller, dan haal je deze van ongeveer vijf centimeter van de kop tot de onderkant naar beneden. Je schilt de asperges rondom en als het nodig is nog een keer. Dat laatste is het geval als de asperge van mindere kwaliteit is. Is de asperge niet kakelvers? Snijd dan ook een stukje van de onderkant af. En let op dat je een goede snijplank gebruikt.

Groene asperges koken

Asperges, waar combineer je ze mee?

Als je de kooktijden van witte asperges onder de knie hebt, is het een heerlijke combi met gekookte aardappelen, een zachtgekookt eitje en een hammetje. Met recht het witte goud. Maar weet je wat ook heel lekker is? De asperges roerbakken en combineren met een bakaardappel. Je wilt ze elke week wel zo! Natuurlijk is wijn met asperges ook een lekkere combinatie, iets minder gezond maar dan nog!

Groene asperges zijn heerlijk in een salade of in een roerbak schotel, zelfs ook samen met doperwten en verse sperziebonen. In dat geval hoef je ze alleen beetgaar te koken, zodat ze nog een bite hebben. 

Je kunt trouwens ook heel goed asperges op een pannenkoek doen, klinkt raar, maar misschien krijg je je kinderen dan nog wel makkelijker aan de groentes.

Creatief met asperges

Variaties op het menu, daar houden we van. Heb je asperges gekocht maar heb je geen zin om ze te koken? Denk dan eens aan pannenkoeken met groene asperges en bijvoorbeeld gerookte zalm. Ook aspergesoep van witte asperges is heerlijk, net als een salade waar je groene asperges in verwerkt. Asperges zelf zijn overigens enorm arm aan koolhydraten, altijd een gezonde keuze.

Ben je trouwens niet zo gek op de aspergekoppen? Dan kun je daar een prima saus van maken voor door de pasta. Eet smakelijk!

Groene asperges met zalm

Asperges zelf invriezen

Wil jij ook in de winter lekkere witte asperges eten? Je kunt asperges bewaren, zeker nog 6 maanden. Schil ze dan goed en snijd het harde stukje van de onderkant af. In een diepvrieszak leg je de asperges in de zak naast elkaar en kun je ze nog een half jaar bewaren. Heb je een vacumeer machine of ken je iemand met zo’n apparaat, laat de asperges dan vacumeren voor je ze invriest. Nog beter! Trek in het witte goud? Je hoeft de asperges niet eerst te ontdooien maar kunt ze bevroren in het kokende water doen. 

Mijn kinderen eten geen asperges?

Eet je asperges samen met doperwten en maak er een plaattaart van. Veel kinderen smullen hiervan.

Veelgestelde vragen over asperges koken

Wanneer is het asperge seizoen?

Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van april tot eind juni, als je dus buiten die tijden om asperges koopt – let dan even op op de herkomst.

Waarom gaat je urine ruiken van asperges?

Omdat er zwavelhoudende stoffen in asperges zitten, gaat je urine apart ruiken na het nuttigen van een maaltijd met asperges. 

Kun je asperges invriezen?

Asperges zijn groentes zonder veel vocht, dus die lenen zich perfect om in te vriezen. Asperges bewaren is dus een fluitje van een cent.

1 gedachte over “Hoe lang moet je asperges koken? Tussen 3 en 8 minuten!”

Plaats een reactie