Hoe lang moeten aardappelen koken? Tussen 15 en 20 minuten!

Hoewel de meeste mensen niet meer elke dag een Hollandse pot op tafel zetten, eten we ze nog steeds met regelmaat: gekookte aardappelen. Wat de perfecte kooktijden voor aardappelen zijn, dat is afhankelijk van de soort. Je hebt namelijk kruimige aardappelen, hardkokers en aardappelen die daar tussenin vallen. Elke soort heeft zijn eigen perfecte kooktijd. En dan telt ook jouw persoonlijke voorkeur nog. 

Welke aardappel jij het lekkerst vindt is persoonlijk. Wie dat nog niet weet kan het beste experimenteren met verschillende soorten. Aardappelen koken is niet moeilijk. Behalve dat de aardappelen op je bord te kruimig of nog te hard naar je zin zijn, kun je er niet veel fout aan doen. Neemt niet weg dat je het liefst je aardappelen zo kookt dat jij er het meest van geniet. 

Ga jij aardappelen koken? Volg dan deze kooktijden!

Zonder naar de voorbereiding te kijken, kunnen de aardappelen binnen twintig minuten op tafel staan. Vastkokers kook je namelijk zo’n 20 minuten, kruimige aardappelen tussen de 15-20 minuten. Met een vork kun je bepalen of de aardappel goed is, zodra je er goed in kunt prikken, zijn ze klaar om afgegoten te worden. Wat je moet doen voor ze in de pan belanden? Dat lees je hieronder. 

Aardappelen met een vork

Hoe moet je aardappelen koken?

Vaste aardappelen, kruimige aardappelen, aardappelen voor de stamppot, elke variant heeft zo zijn kooktijden. Ook de hoeveelheid aardappelen is van belang. Per volwassene heb je een ruime twee ons nodig voor de gemiddelde maaltijd. Kinderen eten vaak een aardappeltje minder. Naast het soort aardappel en de samenstelling van je tafelgenoten is het ook nog handig om te weten of je de gekookte aardappel gebruikt om een stamppot mee te maken, puree of wellicht zelfs gnocchi. En houd je van een bite of wil je de aardappel lekker makkelijk prakken? Ga je aardappelen koken, volg dan deze stappen.

  • Twee ons aardappelen per volwassen persoon.
  • Koken in ruim water.
  • Zodra het water kookt, gas of temperatuur laag zetten.
  • Kruimige aardappelen kook je in 15-20 minuten gaar.
  • Vastkokende aardappelen kook je in 20 minuten gaar.
  • Kun je in de aardappelen prikken, dan afgieten.
  • Met de deksel op de pan nog even laten doorstomen.

Aardappels horen netjes thuis in je Aardappels, Groente en Vlees menu, dus combineer ze lekker met boontjes, asperges of bloemkool.

Aardappelen koken? Voorbereiding is alles!

Voor een goed gerecht met aardappelen begin je met het schillen. Of je dat doet met een dunschiller of een aardappelschilmesje is afhankelijk van jouw voorkeur. Zodra je de aardappelen geschild hebt, snijd je ze in gelijke stukken. Handig, zodat dat alle stukken gelijktijdig gaar zijn. Zijn de stukjes niet van gelijke grootte? Gooi dan de kleine stukjes later in de pan.

Je spoelt de stukken schoon en doet ze in een pan met water. Een snufje zout erbij en het fornuis mag aan. Vastkokers laat je twintig minuten koken, kruimige een ruim kwartier. Zodra het water kookt, zet je het fornuis laag. Op die manier kunnen ze rustig garen. Kijk dus goed welk soort aardappelen je gebruikt. Een Eigenheimer is een typische kruimige variant, een Nicola een vastkoker. Zo zijn er veel meer soorten.

Tip: na het schillen eerst in een laagje koud water maakt dat de aardappelen niet bruin worden. 

De beste kooktijden voor aardappelen

Na het koken nog even doorstomen van aardappelen

Je giet de aardappelen af met het deksel erop of je giet de pan leeg in een vergiet. Gebruik je een vergiet, dan doe je de aardappelen terug in de pan en zet je het weer zonder het deksel erop op het fornuis. Zo kunnen ze nog even doorstomen en het laatste vocht verdampen. 

Waar kun je aardappelen mee combineren?

Een geliefd onderdeel dat bijna bij elke gerecht past, dat kun je de aardappel wel toevertrouwen. Welke groentesoort je ook gaat eten of welke (vegetarische) vleesvariant, de aardappel is een match. Gekookte aardappelen met bietjes bijvoorbeeld, of een kriel met worteltjes. Wil je een stamppot met de aardappelen maken, zorg dan dat ze zo gaar zijn, dat ze eenvoudig met de groente te stampen zijn. Welke groente je gebruikt? Boerenkool, zuurkool, andijvie, peen met ui, de mogelijkheden zijn enorm!

Doe eens iets anders met je piepers!

Geen trek in gekookte aardappelen maar ze wel in huis? Dan kun je ervoor kiezen om de aardappelen te bakken, frituren of poffen. Ook kun je ze gebruiken voor een goede puree of voor rösti. Wil je krieltjes gaan koken? Deze kunnen ook gewoon in de koekenpan, 5 minuten op hoog vuur om een krokant korstje te krijgen en dan 10 tot 15 minuten op een laag vuur voor het lekkerste resultaat.

Doe iets anders met aardappelen

Verschil tussen kruimige aardappelen en vastkokers

Voor kruimige aardappelen heb je minder water nodig dan voor vastkokers. De eerste variant wordt het liefst gestoomd in plaats van echt gekookt. Twee centimeter water is genoeg. Vastkokers mogen in een diepere laag. 

Maak zelf Gnocchi

Met kruimige aardappelen, bloem en zout maak je gnocchi. Je stampt de gekookte aardappelen of gebruikt een echte Italiaanse aardappelpletter. Maak een puree waar je een bal van kunt vormen. Met bloem maak je er gnocchi van. Hoe? Je moet even prutsen, maar ervaring en filmpjes op YouTube leren je dat! Gnocchi eet je bijvoorbeeld in plaats van gebakken aardappelen, of je maakt er een heerlijke Italiaanse schotel van.

Hoeveel calorieën zitten er in gekookte aardappelen

Wist je dat gekookte aardappelen minder calorieën bevatten dan rijst of pasta? Dat maakt dat aardappelen prima in een dieet of dagelijkse maaltijd passen. Misschien is het zelfs tijd dat het imago de gekookte aardappel een beetje omhoog gaat.

Oma’s tips voor als jij aardappelen gaat koken

Lekkere tip 1 – voeg jus toe aan je aardappels

Er gaat niets boven gekookte aardappelen met een verse vleesjus!

Snelle tip 2 – aardappels niet schillen

In plaats van aardappelen schillen kun je ze ook in de schil koken. Wel even schoon boenen om het ergste vuil eraf te krijgen. 

Plaats een reactie