Hoe lang moet zuurkool koken? Een paar minuutjes!

Misschien ken je alleen zuurkoolstamppot met rookworst? Zuurkool is veelzijdiger dan dat! Het is een groente die je zowel rauw als gekookt, gestoofd (met b.v. witte wijn) of gebakken kunt eten. Al dan niet in een stamppot of in een zuurkoolschotel. Zuurkool koken is niet moeilijk, als je weet hoe het moet. 

Houd je van Hollandse pot dan staat een gerecht met zuurkool vast graag in je weekmenu. Zuurkool is goed voor je, zeker in de wintermaanden waarin we wel een stevige maaltijd kunnen gebruiken. Je kunt zuurkool het hele jaar door kopen, sinds het verpakt wordt in die vacuümzakjes. Maar wat is zuurkool eigenlijk, waar combineert hij lekker mee en hoe maak je een lekkere zuurkoolschotel?

Hoe krijg je de lekkerste zuurkool?

Ga je zuurkool koken? Volg dan deze eenvoudige 7 stappen en binnen 5 minuten staat de lekkerste zuurkool voor je klaar.

  1. Zuurkool hoef je niet af te spoelen, zeker niet als het verse zuurkool is.
  2. Pak een pan met een dikke bodem en voeg wat water toe.
  3. Haal met een vork de verse zuurkool uit elkaar.
  4. Doe de zuurkool in de pan, deksel op de pan en op laag vuur maximaal 5 minuten koken / opwarmen.
  5. Hoe zuurder je de zuurkool wilt, hoe korter je hem kookt (zuurkool hoef je niet te koken, alleen maar op te warmen).
  6. Giet de zuurkool vervolgens met een vergiet af.
  7. Voor de variatie kun je in plaats van een beetje water ook wijn of appelsap toevoegen. 

Wat is zuurkool eigenlijk?

Zuurkool is een witte kool of spitskool, dat gesneden is en geconserveerd met melkzuurbacteriën. En dat is lekkerder dan het klinkt! Wil je zuurkool koken voor een Hollands gerecht met aardappelen, groente en vlees? Dan kun je kiezen voor verse zuurkool, kant en klaar verpakte zuurkool of zelfs zuurkool uit een pot. Verse zuurkool, dat je bij de groenteboer uit een vat koopt, is het lekkerst. En eigenlijk is het niet eens zuurkool koken, maar meer zuurkool opwarmen.

Zuurkool koken met gerookte worst

Hoe moet je zuurkool klaarmaken?

Of je nu zuurkool uit het vat of uit een gevacumeerd zakje koopt, je begint met het uitknijpen van het vocht. Spoel zuurkool niet met water af, want dan is de smaak er direct vanaf. Maak je een zuurkoolstamppot, dan kun je het best eerst de aardappelen koken en daarna pas de zuurkool toevoegen. 

Afhankelijk van hoe je de zuurkool het lekkerst vindt, kook je deze groente lang of kort met de aardappelen mee. Hoe korter je kookt, hoe zuurder de kool is. Dus kies een kooktijd van vijf minuten voor zuur en tien minuten voor een meer neutrale smaak. Het is geheel aan jezelf hoe lang zuurkool moet koken.

Aardappels koken?

Het is dus noodzaak dat je de aardappels kookt en de zuurkool aan het eind pas toevoegt. Eigenlijk hoef je zuurkool dus niet echt te koken, slechts op te warmen. Waar je bij een stamppot zuurkool meteen aan een vette worst denkt, hoeft dat niet. Combineer het met een mooi rosé gebakken biefstuk of met een bal gehakt. Maar ga je voor een onvervalste zuurkoolstamppot? Dan blijft een stuk (vegetarische) worst een goede combinatie. 

Wist je dat je zuurkool ook rauw kunt eten? Je kent het vast van een broodje met worst en een schep zuurkool. Je hoeft deze groente dus niet per se te koken. Wel is het zo dat rauwe zuurkool zuurder smaakt dan gekookte zuurkool. Daarom wordt zuurkool vaker gekookt of in een zuurkoolstamppot gegeten. Over het algemeen houden mensen niet van etenswaren die heel zuur zijn. Toch is rauwe zuurkool de moeite waard. De kool rauw eten is namelijk goed voor je darmen en zorgt voor een goede vertering. 

Gekookte aardappelen

Doe eens wat anders met zuurkool

Zuurkool met banaan is een voorbeeld van hoe je zuurkool op een andere manier kunt klaarmaken. Omdat kinderen een zuurkoolschotel vaak een beetje zuur vinden, leer je ze met dit recept dat ook zij zuurkool lekker kunnen vinden. Het handige van een zuurkoolschotel is dat je hem voor kunt bereiden zodat je aan het eind van een lange werkdag alleen nog maar de ovenschaal in de oven hoeft te zetten. Twintig minuutjes bakken en klaar!

Is zuurkool gezond?

Zuurkool is dus eigenlijk witte kool met melkzuurbacteriën. Dit zijn bacteriën die goed zijn voor de spijsvertering. Het nadeel van zuurkool koken is dat de bacteriën de hitte niet overleven. Wil je dus profiteren van de gezonde melkzuurbacteriën? Eet dan de zuurkool rauw, bijvoorbeeld op dat broodje worst. 

Ben je liefhebber van sport en de Hollandse pot? Dan is het handig om te weten dat zuurkoolstamppot een prima gerecht is als je gaat sporten. Vooral als je kiest voor een magere of vegetarische rookworst. 

Zuurkool een gezonde groente

Zuurkool is een groente die vol vitamines C en K zit. Vitamine K zorgt ervoor dat je botten voorzien worden van calcium en ook dat heb je nodig. Vitamine C is goed voor je weerstand en bijvoorbeeld goed voor je tanden. Met 100 gram zuurkool zit je al op een derde van je benodigde dagelijkse hoeveelheid. Alleen daarom zou je al wekelijks een portie zuurkool eten. 

Als je kijkt naar de calorieën in zuurkool dan kun je vaststellen dat de smaken naturel en kruiden laag in calorieën zijn. Kies je voor wijnzuurkool, dan zitten daar niet alleen meer calorieën in, ook meer vetten en koolhydraten. 

Veelgestelde vragen over zuurkool koken

Kun je zuurkool ook rauw eten?

Zuurkool kun je prima rauw eten, de smaak zal iets anders zijn maar zuurkool koken is niet verplicht.

Kan ik zelf ook zuurkool maken?

Ja, je kunt zelf ook eenvoudig zuurkool maken. Dit doe je door witte kool te fermenteren. Dit lijkt ingewikkeld maar het is leuk om te doen en het voelt extra goed, dat je zelfgemaakte zuurkool op tafel kan zetten!

Plaats een reactie