Hoe lang moet ik rabarber koken? 8 tot 12 minuten!

Er zijn producten die je bij de groenteboer koopt waarvan je twijfelt: is het groente of fruit. Rabarber is zo’n product. Hoewel er bijvoorbeeld jam gemaakt wordt van rabarber, is het toch een groente. Het is nog net geen vergeten groente, maar weten we eigenlijk wel hoe dat moet, rabarber koken? 

Het is een groente die zowel warm als koud lekker is. Zeker als je er een lekkere rabarbermoes van maakt of een fris nagerecht. De toevoeging van zoetstoffen maakt rabarber zoet, uit zichzelf is dat niet het geval. De natuurlijke smaak van rabarber is friszuur. Het is niet moeilijk om rabarber te koken, maar het is een uitdaging om het zo klaar te maken dat het lekker is en ook nog gezond. 

Rabarber schoonmaken

Rabarber schoonmaken stelt niet zoveel veel en ook de rest van de voorbereiding is eenvoudig. Het is niet nodig om de stelen te schillen. Wel snijd je de kontjes eraf en snijd je de stelen daarna in kleine stukken. Een goede snijplank gebruiken is een aanrader. De kontjes zijn in dit geval een hard stuk aan de onderkant en het restje steel aan de bovenkant. Vergeet niet, indien nodig, stugge draden van de steel te trekken en de rabarber is klaar om gekookt te worden. 

Rabarber koken begint met snijden

De rabarber is onder de schil lichtgroen van kleur. De schil heeft diverse roodtinten, wat maakt dat gekookte rabarber een roze tint krijgt. Zou je de schil eraf halen, dan wordt de rabarber niet mooi van kleur. En dat is zonde. Het verhaal gaat immers dat hoe roder de steel is, hoe zoeter de rabarber – zonder extra toevoegingen – uiteindelijk wordt.

Heb je rabarber uit de tuin, dan moet je de stelen misschien even goed wassen en ontdoen van zijn blad. Verder heb je nauwelijks voorbereiding nodig voor het koken van rabarber, hooguit een pan opzoeken en er een klein laagje water in doen. Je hebt niet veel water nodig. Tijdens het kookproces komt er vocht vrij uit de rabarberstukjes, dat zorgt voor een smeuïg resultaat. 

Rabarber klaarmaken

De lekkerste rabarber maak je in een flinke pan met een klein laagje water. Hoe minder water je gebruikt, hoe kleurrijker je rabarber wordt. Ook zitten er meer voedingsstoffen in de rabarber die je kookt in weinig water. Tijdens het rabarber koken komt er vocht vrij. Zodra de stukjes uit elkaar vallen tot een soort vezels of draadjes, is het gaar. Over het algemeen kost rabarber koken je acht tot twaalf minuten.

Zoete verse rabarber

Rabarber koken

  1. Snijd de rabarber in stukjes
  2. Klein laagje water in de pan
  3. De rabarber koken in acht tot twaalf minuten
  4. Gaar als de rabarber in vezels uiteen valt.

Wil je rabarbercompote maken? Dan voeg je na het koken pas suiker toe. Dat maakt dat je minder suiker nodig hebt en dat de compote niet te zoet wordt. Bovendien kun je de rabarbercompote proeven en zo nodig een schepje extra toevoegen.

Voor rabarbermoes heb je ongeveer 100 gram suiker nodig tegen een kilo rabarber. Een paar lepels water toevoegen is genoeg. De lekkerste rabarbermoes maken is net zoiets als een perfecte biefstuk bakken: je moet het even in de vingers krijgen. 

Ga je voor een suikervrije variant van rabarbercompote of moes? Kook dan rabarber met moesappelen. Dit maakt de rabarber iets zoeter. Je laat de compote afkoelen voor je hem eet. Is het toch niet zoet genoeg naar je zin? Doe er dan een beetje honing op. Het liefst acaciahoning, een gezond alternatief voor gewone suiker.

Creatief met rabarber

Rabarber bewaren

Heb je rabarber gekocht dan hoef je het niet direct te koken. Op een koele plek kun je rabarber bewaren. Het bewaarproces kun je zelfs nog verlengen door de stelen in stukjes te snijden en rauw in te vriezen. Wassen, snijden en in een diepvrieszakje stoppen dus. Handig, want zo heb je altijd verse rabarber in huis, ook als het niet in het seizoen is.

Veelgestelde vragen over rabarber

Wanneer is het rabarber seizoen?

Het rabarber seizoen, de rabarbertijd, loopt van oktober tot juli. Dan hebben we het wel over rabarber van Nederlandse bodem. Gedurende het seizoen wordt de rabarber wel steeds zuurder, hou daar rekening mee. Vanaf eind juni neemt ook de hoeveelheid oxaalzuur toe, en de zure smaak, en dat is niet goed voor je gezondheid. Dus switch dan maar over naar een andere groente.

Is rabarber een groente of een fruit?

Rabarber is een groente, ondanks dat we hem vooral kennen uit een taart, een jam of een onderdeel van een toetje is het toch echt een groente.

Hoeveel rabarber eet je per persoon?

Na het snijden en schoonmaken van de rabarber kun je rekenen met zo’n 250 gram rabarber per persoon.

Is rabarber gezond?

Van zichzelf bevat een steel rabarber nauwelijks calorieën. Het is een gezonde groente, vol met vitamines en andere goed stoffen als bijvoorbeeld mangaan en magnesium. De vezels in rabarber zijn goed voor je spijsvertering. Door de vitamine K in deze groente is het ook nog eens een groente die je botten versterkt. 

Er zijn tal van andere gezondheidsvoordelen, waardoor rabarber een gezonde keuze is vol voedingswaarde. Echter, als je veel suiker toevoegt, bijvoorbeeld voor het maken van een zoete rabarbercompote, dan is het een aanzienlijk minder gezonde keuze. Dus iets minder suiker en dan met verse sinaasappelsap en wat honing een heerlijk rabarber toetje maken kan natuurlijk altijd.

Overheerlijke rabarber taart

Rabarber uit eigen tuin

Zelf rabarber kweken? Als je een plek hebt in de tuin waar veel zon staat, dan kun je rabarber kweken. De plant houdt van een losse grond en van ruimte. Je plant de rabarber in het najaar of juist in het vroege voorjaar. Oogsten kan wel pas vanaf het tweede jaar. De bladeren kun je niet eten, deze zijn zelfs een beetje giftig. De stelen daarentegen zijn heerlijk, zeker als ze uit je eigen tuin komen. Eigen gekweekte rabarber klaarmaken is nog leuker dan in de winkel gekochte rabarber klaarmaken!

Oxaalzuur

Het is natuurlijk wat vreemd dat als je het over een groente hebt dat je het ook kunt hebben over het feit dat het ongezond voor je zou zijn. Maar bij rabarber is dat wel een onderwerp, er zit oxaalzuur in. Oxaalzuur kun je bijvoorbeeld vinden in huishoudproducten of anti-roestmiddelen, eet smakelijk! In het geval van rabarber zit het met name in de bladeren en die moet je dus niet eten – die zijn giftig.

Het klinkt heel spannend, maar voordat de hoeveelheid oxaalzuur in de stengels giftig voor je gaat zijn moet je wel een flinke lading rabarber koken. Hoe verder in het seizoen hoe meer oxaalzuur er in de rabarber gaat zitten, daarom adviseren ze om na eind juni geen rabarber meer te eten.

Plaats een reactie