Zelf coquilles bakken; enorm lekker en makkelijk!

Coquilles bakken, officieel Coquille Saint Jacques, doen we over het algemeen niet elke week. Het vereist best wat vaardigheden en daarnaast zijn deze schelpdieren behoorlijk aan de prijzige kant. Je ziet daarom ook met name dat de coquilles met kerst worden bereid of op andere bijzondere dagen. Ga je vanavond coquilles klaarmaken dan moeten ze natuurlijk wel perfect zijn, hoe je dat voor elkaar krijgt lees je in dit artikel.

Wat zijn coquilles?

Een coquille, in het Frans letterlijk vertaald als schelp, is het vlezige deel van de Sint Jacobsschelp en is een echte delicatesse. Het is dus geen vis zoals een pangasiusfilet maar tellen in de schijf van vijf wel mee als een vis. Wat wij over het algemeen in de winkel of bij de visboer kopen is alleen de coquille zelf, zonder de schelp. De professionals zeggen dat de coquille dan al ‘gechucked’ is, verwijderd uit zijn schelp.

Coquilles zijn aan de prijzige kant, één coquille weegt ongeveer 35 tot 40 gram en kost bij een goede visboer ergens rond de 2,50 euro per stuk. Daarom zie je dit schelpdier dan ook vaak alleen terug als voorgerecht waarbij je twee of drie coquilles klaarmaakt bij speciale gelegenheden of in een goed restaurant.

Leuk feitje is dat het logo van Shell ook is gebaseerd op een schelp, op de Coquilles Saint Jacques. Wat nog leuker is, is dat het eigenlijk origineel was gebaseerd op een mossel maar dat het begin 20e eeuw is veranderd naar een scallop. Zal wel iets chiquer zijn om een scallop als logo te hebben dan een mossel.

Coquilles bakken

Coquilles bakken

De truck van coquilles bakken is eigenlijk kort samen te vatten ‘niet te lang‘, want dan worden ze taai. Je kunt de coquilles grillen, maar over het algemeen bakken we ze gewoon. Je kunt een coquille ook gewoon rauw eten, zeker verse coquilles, dus hou ze in de pan goed in de gaten en laat ze niet te lang doorbakken want ze hoeven niet zo lang – ze mogen zelfs een beetje rauw blijven.

Volg deze stappen om de lekkerste coquilles te bereiden, let er op dat je dus naast de coquilles flink wat roomboter nodig hebt – dit voegt bij het coquilles bakken enorm veel smaak toe.

  1. Spoel de coquilles nog af onder koud water voordat je ze gaat bakken en dep daarna, net als bij een biefstuk of witvis, de coquilles droog. Dat vocht willen we niet in de pan hebben en anders krijgen we ook niet dat mooie krokante laagje aan de buitenkant.
  2. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze eerst goed heet worden voordat je een goede scheut olijfolie en een klontje boter toevoegt. Laat dit smelten en goed warm worden voordat je de coquilles toevoegt. Zet de pan niet op te hoog vuur, maar ergens rond de 75% / 80% – je wil niet dat de boter aanbrand of de coquilles zelf.
  3. Zodra de boter gesmolten is kunnen de coquilles in de pan, doordat je de coquilles wat gaat bewegen en ze continue blijft voorzien van een gezonde laag boter is het aan te raden om niet teveel coquilles in de pan te doen. In een gemiddelde pan een stuk of 6, heb je een grotere pan en zijn de coquilles niet zo groot dan kun je er wel 9 of 10 kwijt. Voordat de coquilles de pan ingaan kun je ze nog voorzien van wat zout.
  4. Hou bij coquilles bakken aan dat je ze ongeveer 2 minuten per kant bakt, echt niet meer en misschien zelfs wel wat minder. Dit is ook afhankelijk van de maat van de coquilles, die kan nog wel variëren. Zodra je de coquilles voor de eerste keer omdraait naar de andere kant kun je nog wat boter toevoegen, doordat de pan nu goed heet is smelt dat snel.
  5. Hou de pan nog wat scheef en schep de gesmolten boter over de coquilles, dat geeft nog net even wat extra smaak. Daarom wil je er overigens ook niet teveel tegelijk in de pan hebben.
  6. Na beide kanten gelijk te hebben gebakken voor 2 minuten zijn de gebakken coquilles klaar om geserveerd te worden, het doel is om de buitenkant lekker knapperig te houden en binnen heerlijk zacht, misschien zelfs een beetje rauw. Doe vervolgens niet meer dan wat verse peper erop en een beetje zout – mocht je dat vooraf niet hebben gedaan.
Coquilles bakken krokant van buiten en zacht van binnen

Veelgestelde vragen over coquilles

Hoe smaken coquilles?

Coquilles hebben een beetje een nootachtige smaak en qua textuur heel zacht, wanneer je ze dus niet te lang bakt. Eet ze vooral ook vers en voeg niet teveel extra kruiden toe, wat zout en verse peper zou echt genoeg moeten zijn om te genieten van dit witte vlees.

Hoe kun je coquilles nog meer klaarmaken?

Coquilles bereiden is alleen vanwege de korte kooktijd soms lastig. Coquilles kun je daarom ook anders klaarmaken. Je kunt de coquilles grillen totdat ze een mooie bruine korst hebben en dan een minuut of 3 in de oven doen. Werkt ook prima!

Waarom heten coquilles ook Sint Jacobsschelpen?

De Jakobsmantel of Sint Jakobsschelp is het tweekleppig schelpdier waarbinnen het witte vlees van de coquilles zit. Officieel heet hij zelfs de Grote Mantel. Wij noemen het witte gedeelte, ook wel de noot, dus de coquilles en het schelpdier zelf de Sint Jacobsschelp.

Plaats een reactie