Hoe lang moet je rijst koken? Van 10 tot 45 minuten!

Rijst koken, wie dat voor het eerst doet, krabt zich wellicht nog even achter de oren. We weten allemaal hoe eenvoudig de rijst aankoekt aan de onderkant van de pan. Of we hebben weleens te natte rijst gegeten. Hoe krijg je nou de perfecte droge rijst?

Als basis voor veel gerechten gebruiken we gekookte rijst. En voor het ene gerecht hebben we droge rijst nodig, voor het andere plakkerige. Gelukkig zijn er diverse soorten rijst, elk geschikt voor andere gerechten. Want risottorijst is heel iets anders dan basmatirijst, om maar eens twee soorten te noemen. Elke rijstsoort heeft zijn eigen kooktijden.

Wat zijn de kooktijden van rijst?

Als we het over rijst hebben, kunnen we niet eenvoudig oplepelen wat nou de juiste kooktijden zijn. Het is bij rijst nogal afhankelijk van de hoeveelheid die in de pan zit en van het soort rijst. Neem zilvervliesrijst, daar heb je soms wel drie kwartier voor nodig. Snelkookrijst daarentegen is binnen 10 minuten klaar.

Rijst koken? Volg deze simpele stappen!

Per volwassen persoon kook je 75 gram rijst. Kinderen hebben vaak genoeg aan de helft. De hoeveelheid rijst is voor het berekenen van de kooktijden van belang, maar ook het soort rijst. 

  1. Rijst eerst in koud water laten weken.
  2. In ruim water aan de kook brengen (twee delen rijst – drie delen water).
  3. 75 gram rijst per volwassen persoon (even goed afmeten met een digitale keukenweegschaal)
  4. Zilvervliesrijst heeft 45 minuten nodig.
  5. Snelkookrijst is in 10 minuten gaar.
  6. Check de verpakking van je rijst!
  7. Controleer tussentijds of de rijst al gaar is. 
  8. Witte rijst op laag vuur nog 10 minuten laten staan.
  9. Goed gekookte rijst hoeft niet afgegoten te worden.

Je kunt overigens ook gebruik maken van een snelkookpan, maar of dat veel voordeel oplevert mag je zelf bepalen.

Rijst koken met een rijstkoker

Je kunt naast rijst gewoon zelf koken of het met de snelkookpan doen ook gebruik maken van een rijstkoker, net zoals je quinoa in de rijstkoker kunt koken. Deze neemt eigenlijk al het denkwerk voor je over en geeft vaak zelf aan hoeveel water je moet toevoegen en hoeveel rijst. Zodra de rijst gaar is dan slaat de rijstkoker uit en houdt hij de rijst warm. Een prima optie voor wanneer je haast hebt. Ben je op zoek naar een goede rijstkoker? Dit is de top 3 rijstkokers op dit moment, dit zijn overigens wel vaak multi cookers waar je nog veel meer kookwerk mee kunt doen.

Rijst koken in detail

Rijst dat je in onze supermarkt koopt, hoeft niet eerst gewassen te worden. Wat je wel kunt doen, is de rijst eerst in koud water laten weken. Dat maakt dat hij gelijkmatig kookt. Rijst heeft een flink hoeveelheid water nodig om in gekookt te worden. Voor twee delen rijst heb je drie delen water nodig.

Vertaal je dat naar koffiekopjes; bij twee kopjes rijst voeg je drie kopjes water toe. Een beetje zout erbij en koken maar. Ga bij het rijst koken niet klakkeloos uit van de beschrijving op de verpakking; controleer altijd tussentijds of de rijst al gaar is.

Bakje Basmati rijst

Je kunt ervoor kiezen om eerst het water te koken en dan pas de rijst toe te voegen. Je laat het met de rijst nogmaals koken en zet het vuur laag. Vergeet niet te roeren, dat voorkomt dat tijdens het rijst koken de rijst gaat kleven. Je giet de pan af en kunt de rijst serveren. Je kunt ook kiezen voor een andere manier.

Samen met koud water zet je de rijst op het vuur. Zodra rijst kookt, laat je de pan op laag vuur een minuut of tien staan (geldt voor witte rijst). Dan zet je het vuur uit en laat je de pan weer tien minuten op het fornuis staan. Het vocht trekt goed in de rijst en als het goed is, hoef je niet af te gieten. 

Waar kun je rijst mee combineren?

Als je praat over wat je met rijst kunt combineren, dan kun je ook vragen: wat niet. Eigenlijk past rijst overal bij. Je kunt er heerlijke roerbakgerechten mee verrijken, een lekkere nasi mee maken of een smaakvolle risotto. Je kunt de traditionele witte rijst ook gebruiken als vervanger voor de gekookte aardappel of couscous en hem met groente en vlees(vervanger) eten. Waarbij de sperziebonen of perfect gekookte broccoli uitstekende opties zijn.

Rijst combineren met groente

Welke soorten rijst zijn er?

Er schijnen wel 8.000 soorten rijst te zijn. Om die nu allemaal te behandelen, dat gaat voor dit blog te ver. We hebben zes veelgebruikte soorten in ons land voor je op een rij gezet:

  • Zilvervliesrijst; heeft nog een vliesje om de korrel. 
  • Basmatirijst; dunne, lange korrel met een nootsmaak.
  • Witte rijst; de zilvervliesrijst maar dan zonder vliesje. 
  • Pandanrijst; plakkerige rijst, lange korrel, wordt ook jasmijnrijst genoemd.
  • Puddingrijst; een zoete rijst, halflang, kookt papperig.
  • Risottorijst; kleverige rijst die veel vocht opneemt.
Prachtige rijstvelden

Rijstsoorten die geschikt zijn voor specifieke gerechten zijn bijvoorbeeld ook pokébowlrijst, sushirijst of paellarijst, soorten die nog meer variatie in onze keuken brengen. En vergis je niet met orzo, dat lijkt op rijst, maar is eigenlijk pasta en bloemkool rijst wat eigenlijk gewoon bloemkool is.

Hoeveel rijst per persoon?

Ga je rijst koken? Reken dan op ongeveer een kopje rijst per persoon. Dat lijkt heel weinig, maar rijst verzadigt zich met water waardoor het op je bord veel meer is dan slechts een kopje. Iedereen die voor het eerst rijst kookt, vergist zich daar heel snel in, dus schaam je niet als je eens een overschot aan gekookte rijst hebt gehad. Blijkt een kopje rijst per persoon te veel? Pas het dan de volgende keer aan. Verspilling is zonde!

Wat doen we met snelkookrijst?

Heb je haast en geen tijd voor rijst koken? Dan kun je ook rijst in de magnetron koken. 75 gram rijst met 200 ml water is op vol vermogen in tien minuten klaar. Je kunt het beste een speciale magnetronschaal met deksel gebruiken of een schaal met magnetronfolie om te voorkomen dat je de hele magnetron moet poetsen.

Tips voor als jij rijst moet koken

  • Wist je dat er speciale rijstkokers te koop zijn? Als het in een gewone pan niet goed lukt, kun je altijd nog overwegen dit handige hulpmiddel aan te schaffen.
  • Je denkt er niet snel aan maar maak eens een gerecht met rijst en boerenkool. Weer eens iets anders dan de Hollandse boerenkoolstampot!
  • Voeg je kokosmelk aan het water toe voor het koken, dan krijgt rijst nog meer smaak. 

Veelgestelde vragen over rijst koken

Waarom moet je rijst laten staan na koken?

Je rijst is onderin de pan wat vochtiger dan bovenin, dus door de rijst even te laten staan – 10 tot 15 minuten – wordt dat vocht verdeeld. Wel de deksel erop laten!

Hoeveel rijst moet je per persoon klaarmaken?

Is rijst het hoofdgerecht, dan maak je 75 gram rijst per persoon klaar. Eet je samen, dan is dat 150 gram rijst en 225 gram water.

Plaats een reactie

2 + zeven =