Hoe moet ik couscous koken?

Couscous is een van de populairste gerechten uit het Midden-Oosten. Het wordt gemaakt van griesmeel en geserveerd als bijgerecht bij vlees of groenten. Couscous koken is eenvoudig en met een paar simpele tips kun jij couscous bereiden als de beste. Het klaarmaken van couscous kost je in een normale pan overigens ook maar 5 minuten, dus dat mag je niet tegenhouden. Hoe lang moet couscous koken en hoe maak ik couscous klaar weet je na het doorlezen van dit artikel.

Wat is couscous?

Couscous is grof gemalen durum tarwe wat samen met wat water en bloem tot kleine balletjes wordt gedraaid. Durum tarwe is een grote en harde korrel en groeit met name in warme gebieden en met name in Noord-Amerika. Ze maken er naast bulgur dus ook couscous van. Dat laatste is op zijn zachts gezegd vreemd te noemen aangezien de grootste eters van couscous uit Noord-Afrika komen. Couscous is ook een graag geziene gast in Noord Afrikaanse gerechten en bij ons vooral ook in Marokkaanse gerechten.

Couscous is verder een prima vervanger voor de aardappels, rijst of pasta bij het avondeten. Er zitten met name koolhydraten in en veel vezels, vitamine B en mineralen. Het past over het algemeen ook gewoon in een gezond voedingspatroon en is een lekkere afwisseling.

Couscous koken

Hoelang moet couscous koken in een pan?

Voor een volwassen eter heb je aan 75 gram couscous voldoende en we gaan de couscous koken in een normale pan, eigenlijk is dat ook niet eens koken maar wellen we de couscous. Het doel van wellen is dat de couscous het vocht opneemt en vol en zacht wordt. We willen niet dat de couscous in het water gaat koken. In totaal ben je 5 minuten bezig.

Volg deze stappen als je couscous wilt bereiden in een normale pan.

 1. Weeg de hoeveelheid couscous af, 75 gram tot 100 gram per persoon, en zet evenveel water klaar. Eet je samen 150 gram couscous dan zet je ook 150ml water alvast klaar.
 2. Breng het water aan de kook in een normale pan en voeg voor de smaak weer een eetlepel zout toe.
 3. Zodra het water kookt kun je de pan van het vuur halen en dan voeg je de couscous toe. Het vuur mag echt uit, we gaan de couscous wellen dus deksel op de pan aub.
 4. Doe de deksel op je pan en laat de couscous even zo staan, we willen dat de couscous het water opneemt en niet kookt.
 5. Vanaf een minuut of 3 kun je de couscous rustig doorroeren en even proeven of deze naar wens is, we willen dus dat hij lekker zacht wordt. Roer de couscous voorzichtig door overigens.

Het afwegen is dus zo simpel als wat, heb je grote eters pak dan 100 gram couscous per persoon en 100 ml water.

Couscous klaarmaken met een stoompan

Je kunt couscous trouwens ook bereiden in een stoompan, ze hebben hier zelfs speciale pannen voor die specifiek voor het klaarmaken van couscous zijn. Dit is dan ook wat meer de traditionele manier van couscous klaarmaken.

€39,95
beschikbaar
Bol.com
Parelcouscous koken

De lekkerste couscous recepten

Couscous is ook een uitstekend onderdeel voor een lekkere salade, een frisse couscous salade die goed past bij warm weer en een lekkere BBQ met biefstuk of een stukje zalm op de huid gebakken.

Het maken van een couscous salade is overigens een fluitje van een cent en je kunt hier redelijk creatief zijn met je ingrediënten, een traditionele salade kan bestaan uit:

 • Couscous, die je dus ook prima even kunt laten afkoelen.
 • Komkommer
 • Cherri tomaten
 • Ui of bosui
 • Scheutje olijfolie
 • Verse klein gesneden kruiden, munt, koriander of peterselie als voorbeeld
 • Peper en zout

Pak een goede snijplank en een scherp mes en snijdt alle ingrediënten klein en breng het geheel met wat eetlepels olijfolie, kruiden en peper en zout op smaak. Heel veel eenvoudiger kan je het niet krijgen.

Veelgestelde vragen over couscous

Kan ik couscous ook klaarmaken in de rijstkoker?

Ja, je kunt couscous maken in de rijstkoker, net als dat je quinoa kunt koken in de rijstkoker. Alleen is de kooktijd, of eigenlijk weltijd, van couscous zo weinig dat die route niet vaak wordt gekozen om de couscous zo klaar te maken.

Hoe lang moet parelcouscous koken?

Parelcouscous is niet hetzelfde als normale couscous, de korrel is nog wat groter, waardoor simpel wellen ze niet gaar genoeg krijgt. Parelcouscous koken doe je in een minuut of 9 en je moet de parelcouscous zachtjes koken. Na een minuut of 9 kun je even proeven of ze mooi zacht en gaar zijn.

Kan ik couscous makkelijk bewaren?

Couscous kun je prima nog twee dagen bewaren nadat je het hebt gegeten. Daarnaast kun je het ook uitstekend gebruiken in een lekkere salade, weggooien hoeft echt niet!

Plaats een reactie