Rode bieten koken? Trek er wel even wat tijd voor uit!

Rode bieten, of rode kroten, horen in de ‘Wortel en knolgewassen’ groenten categorie thuis en zijn enorm gezond. Ga jij vanavond bieten koken dan is dit artikel een verplichte voorbereiding. En naast rode bieten koken kun je er ook heerlijke rode bietensap van maken of de rode biet verwerken in een heerlijke frisse rode bieten salade.

Rode bietjes schoonmaken

Verse rode bieten kun je het beste niet te schillen, eigenlijk zou je moeten zeggen dat je rode bieten niet mág schillen als je ze wilt koken. Doe je dat namelijk wel dan zullen ze tijdens het koken enorm veel smaak verliezen en hun mooie rode kleur kwijtraken. Zodra de bieten hebben gekookt kun je die schil er overigens toch heel eenvoudig afpellen.

Dus niet meer dan even goed wassen onder wat warm water is voldoende voordat je de verse bieten gaat koken.

Hoelang moeten verse rode bieten koken?

Het koken van verse bieten is redelijk eenvoudig, het kost alleen wat tijd – afhankelijk van hoe groot de bietjes zijn overigens. Dus als je ze zelf uitzoekt in het groente vak, probeer dan wat gelijke maten te vinden.

Volg deze eenvoudige stappen als je rode bieten wilt bereiden:

  1. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng het water aan de kook, zoals altijd kun je er een snufje zout in doen voor de smaak.
  2. Doe de bieten, dus in zijn geheel en met schil, in de pan en kook de bieten minimaal 20 minuten.
  3. Vanaf minuut 20 kun je met een mes of vork de gaarheid toetsen, prik in de rode biet en zodra de vork er eenvoudig in en uitgaat (en de schil zit wat los) is hij gaar.
  4. Haal de gekookte bietjes daarna uit het water, laat ze heel even uitlekken en afkoelen en ze zijn klaar om verder te verwerken.

Rode bieten die verliezen overigens vrij weinig volume als je ze kookt, dus als je gewoon uitgaat van 250 gram rode biet per persoon dan zit je goed.

Vegetarische rode bietenburger

Je kunt natuurlijk een hamburger maken van rundvlees, maar rode bieten zijn uitermate geschikt om er een heerlijke vegetarische bietenburger van te maken.

Rode bieten hamburger

Rode bieten bij het avondeten

Na het rode bieten koken kun je ze verwerken in het avondeten, vergeet dan niet even de schil eraf te halen. Je kunt ze dan in stukken snijden, in plakken of raspen, die laatste optie wordt het meeste gebruikt. Gekookte bietjes kun je vervolgens overal mee combineren, maar met gekookte aardappelen en een lekkere biefstuk is zeker de meest gebruikte optie.

Je kunt rode bieten bereiden voor het hoofdgerecht maar ook voor een heerlijk voorgerecht. Heb je wel eens gedacht aan rode bieten carpaccio? Gecombineerd met warme en koude rode biet, geitenkaas en walnoten.

Rode bieten carpaccio

Eenvoudig rode bietensap recept

Van rode bietjes kun je, naast het verwerken in je avondeten, ook heerlijke bietensap maken, rode bieten zijn gezond! Bietensap maken is redelijk eenvoudig en het levert je ook nog eens enorm veel op. De rode biet, en dus het spa, zit vol met vitamines en mineralen en is daarom uitstekend als healthy drink te gebruiken.

Lekkere bietensap maken doe je het eenvoudigst in een slowjuicer of sapcentrifuge en het is niet meer dan de ingrediënten een klein te snijden en te persen. Gebruik deze ingrediënten voor een lekkere en eenvoudige bietensap die je alleen even hoeft te wassen en in kleine stukjes te snijden om er een heerlijke sap van te maken.

  • 2 rode bieten, je kunt ze met bladeren en al erin verwerken.
  • 2 wortels, want naast de wortels koken zijn ze rauw ook superlekker en mega gezond.
  • 1 blokje verse gember, afhankelijk van hoe pittig je hem wilt – je kunt de gember schillen maar ook dat hoeft eigenlijk niet.

Je hebt zo razendsnel en heel eenvoudig een lekkere smoothie te pakken. Let er wel op dat doordat je er sap van maakt er wel veel suiker in zit en je een beetje moet oppassen met hoeveel je drinkt.

Rode bieten sap

Veelgestelde vragen over rode bieten

Kun je rode bieten ook rauw eten?

Je kunt rode bieten prima rauw eten en verwerken in een koude salade, het enige waar je even op moet letten is dat je de schil er met een dunschiller afhaalt.

Zijn rode bieten gezond?

Rode bieten zijn gezond en met name populair bij sporters, er zit veel vitamine C in de rode biet en veel ijzer. Let er wel op dat je ook wel een flinke boost aan suiker binnenkrijgt als je veel rode bieten smoothies drinkt overigens.

Plaats een reactie