De gezondste groenten, een top 5!

De schijf van 5 adviseert ons om elke dag minimaal 250 gram groenten en fruit te eten. Vaak een uitdaging, dus je wilt natuurlijk wel de gezondste groenten eten die ook het beste effect hebben. In dit artikel nemen we je mee wat de gezondste groenten zijn en waarom.

Waarom moeten we groenten eten?

Groenten zijn over het algemeen gewoon lekker en een heerlijke toevoeging aan je maaltijd, daarom zou je ze überhaupt al moeten eten. Maar dat is niet de reden waarom we vanaf jongs af aan te horen krijgen dat we onze groenten moeten opeten – ze zijn namelijk ook enorm gezond.

Alleen je favoriete groente eten zorgt er natuurlijk niet voor dat je gezond blijft, maar het helpt wel enorm. Ze zitten vol met vitamines, mineralen en vezels die jouw lichaam heeft om optimaal te kunnen functioneren en ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Je moet er dan natuurlijk wel genoeg van eten en een algemeen gezond voedingspatroon gaat natuurlijk ook helpen.

Daarnaast zitten er weinig calorieën in groenten, een opschepeetlepel snijbonen is goed voor 13 calorieën en een bakje chips voor meer dan 200. De bonus die je daarbij hebt is dat groenten verzadigend werken, je zit dus sneller vol dan van een zak chips of die reep chocolade.

Doordat je van groenten eigenlijk zoveel kunt eten als je wilt is dit een uitstekende manier om te voorkomen dat jij in de avond op de bak nog even een zak borrelnoten gaat wegwerken. Gezond leven is daarom niet zo heel moeilijk.

De gezondste groenten

We hebben wel een top 5 gemaakt van de gezondste groenten maar we hebben hier geen specifieke volgorde in aangebracht. Want de hele week alleen maar spinazie eten is nou ook weer niet gezond, het is ook een kwestie van variëren en de juiste totale maaltijd samenstellen om gezond te kunnen eten. Wil je echt gezond eten kies dan een van deze 5 groenten.

Spinazie

Popeye at het al met enige regelmaat maar spinazie en hij had echt gelijk, spinazie is ook echt een van de meest gezonde groenten die we tot onze beschikking hebben. Deze bladgroenten zit namelijk vol met belangrijke vitamines. Kijk jij ook naar gezonde voeding dan mag spinazie niet ontbreken.

 • Vitamine A – goed voor je ogen, je huid en je weerstand en spinazie is een uitstekende bron om je portie vitamine A binnen te krijgen.
 • Vitamine B11 – vitamine B11 in deze donkergroene bladgroenten helpt onder andere met je weerstand en oververmoeidheid. Je komt dit ook tegen in haricots verts of sperziebonen.
 • Vitamine K – heeft een belangrijke rol bij bloedstolling en is goed voor je botten.

Het mooie van spinazie is ook dat het enorm weinig calorieën bevat, 25 gram verse spinazie bevat slechts 7 calorieën. Wat je vaak hoort is dat er veel beta caroteen in spinazie zit, je lijft zet dat dus weer om in vitamine A.

Spinazie als gezondste groenten

Broccoli

Als je het hebt over gezonde groenten dan zou je van nature al zeggen dat broccoli in de top 5 zou moeten staan, al is het maar vanwege zijn enorm groene kleur. Maar net als bij spinazie gelden voor broccoli dezelfde gezonde kenmerken. Het zit vol met vitamines, mineralen en vezels. De belangrijkste op een rijtje:

 • Vitamine C – ondersteunt onder andere je weerstand, is goed voor je huid, tanden en botten. Gelukkig is broccoli rijk aan deze vitamine.
 • Ijzer – helpt bij het produceren van energie en draagt bij aan een normale werking van je afweersysteem.
 • Vezels – zorgen voor een goede spijsvertering en helpen met het geven van een verzadigd gevoel. Probeer dit trouwens ook eens met bulgur samen te bereiden, dan wordt jouw stoelgang een feestje.

Net als bij de andere groenten uit deze lijst zie je ook dat broccoli enorm weinig calorieën bevat maar je ook, vanwege de vezels, een vol gevoel kan geven. Daarnaast zitten er ook gezonde vetten in broccoli die je ook echt nodig hebt. Drie dubbele bonus wanneer broccoli gaat eten.

Broccoli is gezond

Spruitjes

Een top 5 van gezondste groenten zonder spruitjes is natuurlijk onmogelijk. Als je jong bent zul je deze krengen toch echt haten maar hoe ouder je wordt hoe meer je zult waarderen. En zeker als je weet dat deze kleine balletjes vol zitten met gezonde vitamines en mineralen. Je kunt spruitjes ook op zoveel manieren klaarmaken dat er altijd wel een lekkere variant bij zit. Maar waarom zijn spruitjes zo gezond?

 • Vitamine C – spruitjes zitten bomvol met vitamine C, ongeveer 3 keer als in een sinaasappel. En vitamine C is perfect om jouw weerstand op pijl te houden en je energie te geven.
 • Vitamine E – een antioxidant die je lichaam kan beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
 • Vitamine B6 – erg belangrijk voor je stofwisseling.
 • Vitamine K – als je een avond een portie spruitjes eet dan heb jij genoeg vitamine k voor de hele dag binnen. Het zorgt voor sterkte botten en helpt met je bloedstolling, dat is overigens belangrijk omdat bloedingen met een goede bloedstelling sneller stoppen.

Daarnaast zitten spruitjes ook vol met vezels die je helpen met een gezonde darmhuishouding, wat vaak ook wel een basis is om je lekker en gezond te voelen.

Spruitjes in de gezondste groenten top 5

Wortelen

Misschien had je deze niet verwacht en maak jij wortelen klaar meer omdat het zo gemakkelijk is, maar wortelen zijn ook enorm gezond. Het ‘fabeltje’ dat ze goed zijn voor je ogen is dan ook echt geen fabeltje. Waarom zijn wortels, naast heel lekker, ook zo gezond?

 • Vitamine A – helpt je om goed te kunnen zien, met name in het donker of in de schemer en is erg goed voor je huid.
 • Vezels – misschien wel een van de belangrijkste kenmerken, wortelen zitten vol met vezels. Als je 100 gram wortels eet dan heb je 10% van je dagelijks geadviseerde hoeveelheid vezels al te pakken.

Het mooie van wortels is natuurlijk ook dat je ze als kleine snack kunt meenemen en rauw eten en het niet perse tijdens het avondeten hoeft te worden gegeten. Ze komen in alle soorten en maten wat naast een van de gezondste groenten er ook voor zorgt dat het een van de meest praktische groenten is.

Wortelen zijn gezond en praktisch

Boerenkool

Dit mag ook geen verrassing zijn en al zouden we een echte top 5 maken dan zou deze waarschijnlijk wel op plek 1 staan, maar boerenkool is zo gezond dat er meerdere malen meer vitaminen in zitten dan dat jij op een dag eigenlijk nodig hebt en staat daarom bekend als groente met de meeste hoeveelheden voedingsstoffen.

Je ziet dat dit ook vaak de vitaminen zijn die bij de bovenstaande 4 groenten naar voren komen. Deze kruisbloemige groente staat bekend om:

 • Vitamine K – goed voor de bloedstolling en een gezonde bot ontwikkeling, een portie boerenkool heb tot wel 1000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
 • Vitamine A – goed voor de huid en het gezichtsvermogen en een lekker bord verse boerenkool is een uitstekende bron voor genoeg vitamine A voor de hele dag.
 • Vitamine C – vitamine c helpt met je weerstand en het verbeteren van je spijsvertering, boerenkool heeft tot wel 200% van de aanbevolen hoeveelheid in een dagelijks portie.

De opsomming kan nog langer worden want er zit ook veel ijzer in en calcium wat beide goed is voor je botten en je energie levels. Zeker als je sportief leven hebt is boerenkool een top groente om in je dieet te verwerken.

Boerenkool als gezondste groente

Welke groente, fruit, zaden en granen zijn nog meer extreem gezond?

We hebben een mooie top 5 voor je uitgewerkt, maar natuurlijk zijn er nog veel meer groenten, fruit, granen en zaden die speciale aandacht mogen krijgen en die goed in een gezond eten dieet passen.

 • Zoete aardappels – in Nederland telt zoete aardappel overigens niet meer als groente maar gezond zijn ze zeker, dus ik wil ze toch noemen. Veel vezels, vitamine A en C zorgen ervoor dat de zoete aardappel een top alternatief is voor de traditionele aardappel. Als je toch wilt valsspelen dan kun je trouwens van zoete aardappels prima iets gezondere frites maken.
 • Hoewel quinoa geen groente is, is dit wel een enorm gezonde toevoeging aan je groente maaltijd.
 • In de ochtend havermout koken voor een verse kom havermoutpap is overigens de beste start voor je dag, met wat rood fruit en chia zaad is jouw dan op de beste en gezondste manier gestart.
 • Rode biet – rode bieten, niet te verwarren met rode kool, zijn een bekende groente onder sporters en ook weer supergezond door de grote hoeveelheid vitamine C en ijzer maar rode biet heeft ook natuurlijk veel antioxidanten in zich die je lichaam kunnen beschermen.
 • Chinese kool – dit is ook een kruisbloemige groenten net als boerenkool en zit ook vol met Vitamine K en C maar wat bij Chinese kool opvalt is dat het ook vol zit met calcium wat weer goed is voor sterke botten.
 • Bleekselderij – je komt deze groente eigenlijk overal tegen zonder dat je het ziet. Als snack, in een soep of sap maar zeker als basis van een bouillon. Niet voor niets, deze stengels zijn enorm gezond en goed voor je maag en spijsvertering.