Haricots verts koken stelt niets voor!

Haricots verts, wat letterlijk ‘groene onrijpe bonen’ betekent in het frans, zijn jong geoogste sperziebonen. Haricots verts koken duurt daarom ook wat minder lang dan volgroeide sperziebonen koken maar het bereiden van deze boontjes gaat verder gewoon op dezelfde manier. De haricots verts zijn verder iets dunner en wat slapper en als je ze in de supermarkt koopt hebben ze verbazingwekkend grotendeels allemaal dezelfde lengte.

Lees in dit artikel hoe je deze verse groente het beste kunt koken en wat je er nog meer mee kunt doen, zoals lekker oprollen in spek en klaarmaken in de oven!

Hoe lang moeten haricots verts koken?

De haricot verts, het enkelvoud van deze franse boontjes, worden over het algemeen gewoon gekookt in heet water, ze zijn net wat slapper dan normale groene bonen maar doordat ze wat kleiner zijn wel wat sneller klaar. Volg deze eenvoudige stappen wanneer je haricots verts gaat bereiden.

  1. Je moet de haricots verts schoonmaken, doe dat onder koud water en snijdt de kopjes eraf, waar de steeltjes aanzitten waarmee ze aan de plant zaten (plantaanzet).
  2. Zet alvast een pan water op hoog vuur met net genoeg water zodat de boontjes onder water komen te staan.
  3. Voeg een snufje zout toe aan het water voor de smaak en voeg daarna de rauwe haricots verts toe.
  4. Breng het water aan de kook en kook de haricots verts vervolgens tussen de 5 en 6 minuten gaar. Proef er na 4 of 5 minuten alvast eentje, iets knapperiger is ook lekker.
  5. Giet de boontjes af in een vergiet en gooi ze vervolgens weer terug in de pan. Doe dan ook een klein klontje roomboter in de pan en hussel de boontjes door elkaar samen met de boter. Het beetje roomboter geeft een de boontjes een heerlijke smaak mee.

Dit is de meest makkelijke en snelste manier om de haricots verts au naturel klaar te maken.

Hariscots verts koken
Haricots verts koken lijkt erg veel op sperziebonen koken

Haricots verts met spek in de oven bereiden

Naast haricots verts koken voor de avondmaaltijd kun je er ook een leuk bijgerecht mee maken die je op tafel kunt zetten. Vooral tijdens de kerst staan de haricots verts met spek met regelmaat op het menu en zijn ze bijzonder geliefd. Maar hoe maak je haricots verts met spek klaar? Een eitje, volg deze eenvoudige stappen:

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de boontjes in pancetta te rollen of bacon, de verschillen tussen deze drie stukken varken lees je overigens hier.

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden en hou een ovenschaal bij de hand.
  2. Snijdt de kopjes en kontjes van de haricots verts af en probeer de boontjes ongeveer allemaal dezelfde lengte te krijgen.
  3. Kook de haricots verts volgens de eerder genoemde 5 stappen in een minuut of 5 gaar, maar sla het toevoegen van de roomboter over.
  4. Maak bundeltjes van ongeveer 10 tot 12 boontjes en rol deze in een plakje spek en leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Leg de bundeltjes met spek zo neer dat de uiteindes van de spek onderop liggen, dan schieten ze niet los als je ze in de oven bakt.
  5. Bak de bundeltjes haricots verts met spek vervolgens in ongeveer 12 minuten knapperig in de oven. Zodra ze klaar zijn kun je ze nog eventueel wat kruiden, maar eigenlijk zijn ze al direct uit het vuistje te eten.

Je kunt de boontjes met spek ook in de koekenpan klaarmaken overigens, volg eigenlijk dezelfde stappen en bak de haricots verts met spek gedurende 4 tot 6 minuten mooi krokant in de pan, zet het vuur overigens niet te hoog en draai de bundeltjes met boontjes af en toe even om.

Haricots verts met spek
Haricots verts maken met spek is een klassieker.

Tip! Je kunt dit gerecht ook maken met gewone sperziebonen natuurlijk, maar nadat je groene asperges hebt gekookt kun je ze ook op deze manier nog smakelijker maken.

Veelgestelde vragen over haricots verts

Haricots verts zijn groene groenten en daarom erg gezond, maar welke veelgestelde vragen zijn er nog meer wanneer het gaat om deze groene bonen? De haricots verts worden ook wel franse boontjes genoemd, wist je dat?

Zijn haricots verts gezond?

Net als andere groene bonen en groene groenten zijn haricots verts goed voor je gezondheid. Weinig calorieen en een gezonde hoeveelheid vitaminen. Haricots verts zitten met name vol met vitamine C en B11.

Vitamine C helpt je met de afweer en om bijvoorbeeld wonden te genezen, we maken het zelf niet aan dus genoeg redenen om wat extra haricots verts op te scheppen vanavond. Vitamine B11 is ook een belangrijke, die helpt bij vermoeidheid en houdt je immuunsysteem scherp.

Qua mineralen is het overigens ook een prima keuze, de grote hoeveelheid kalium helpt bijvoorbeeld bij het in orde houden van je bloeddruk.

Daarnaast zit in 100 gram van deze franse boontjes ongeveer 8 gram koolhydraten en zo’n 2 gram eiwit.

Hoe kun je haricots verts het beste bewaren?

Haricots verts kun je gewoon in de koelkast bewaren, wel het liefste in de groente la want tegen heel veel kou kunnen ze niet. Dan kun je ze nog wel 1 of 2 dagen bewaren. Let op dat je net als gewone sperziebonen deze groene bonen niet rauw eet vanwege de lectine.

Je kunt ze ook langer bewaren in de vriezer, net als bijvoorbeeld boerenkool en dan kun je ze wel 3 maanden bewaren in de vriezer.