Hoe moet ik bleekselderij klaarmaken?

Bleekselderij klaarmaken kan op meerdere manieren, afhankelijk van wat je er in de keuken mee gaat doen. Doordat bleekselderij zo veelzijdig is kom je het in iedere keuken wel tegen. Je kunt bleekselderij koken, verwerken in een spaghetti tomatensaus, het als basis gebruiken voor een lekkere bouillon, er een gezonde sap van maken of je kunt de bleekselderij rauw eten als snack. Keuze genoeg!

Dit artikel helpt je op weg om deze jonge en lichtgroene stengels van deze kruidachtige plant te verwerken in je gerecht.

Bleekselderij klaarmaken

Voordat je kunt starten met de bleekselderij te verwerken in je gerecht moet je de bleekselderij schoonmaken, zeker wanneer het de niet biologische variant is, en snijden voordat je hem kunt verwerken. Die harde nerven of slierten zijn niet lekker dus die mogen eraf gesneden worden, net als eventueel slechte of vieze buitenste stengels die bruine plekken hebben.

Ga je de bleekselderij koken, verwerken in salade, rauw eten, of in een sap dan moet je deze stappen sowieso even doorlopen.

Bleekselderij schoonmaken en snijden

Net als rode kool of rode bieten moet je bleekselderij over het algemeen eerst snijden voordat je het gaat verwerken. Vergeet ook niet de bleekselderij goed schoon te maken. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Snijd eerst een stukje van de stronk af zodat de stengels loskomen van de stronk.
  2. Haal ook de losse bladeren nog van de stengels en stronk af. Eventuele slechte buitenste stengels mogen er ook af.
  3. Was de losse stengels schoon onder koud water goed af en haal eventuele onregelmatigheden, draden of harde nerven er direct vanaf. Je kunt dit doen door het topje voorzichtig in te snijden en dan eraf te trekken, dan trek je automatisch de draden mee.
  4. Je kunt de stengels nu in stukjes bleekselderij snijden en vervolgens gaan verwerken in je soep of salade.

De Jumbo heeft hier ook nog een mooi filmpje van gemaakt.

Bleekselderij bewaren

Je kunt de bleekselderij vanuit de supermarkt het beste bewaren in een koele en donkere plaats, de koelkast op 12 tot 15 graden is een uitstekende plek. De groente is vervolgens een week houdbaar. Mocht je na een dag of 5 echt niet meer weten wat je ermee kunt doen, snijd dan kleine plakken ervan en zet ze als snack bij het Netflixen op tafel – gegarandeerd dat ze op gaan. Als variatie kun je er ook rauwe koolrabi reepjes bij neerzetten, ben je ook nog eens enorm origineel.

Je kunt de bleekselderij ook prima in de diepvries bewaren in een goed gesloten plastic zakje, als je ze van te voren nog even blancheert dan kun je ze tot wel 12 maanden in de diepvries bewaren.

Wat kun je doen met bleekselderij?

Bleekselderij klaarmaken kan op heel veel manieren en omdat deze groente enorm gezond is komen er zelfs nieuwe manieren om bleekselderij klaar te maken bij.

Vrouw een bleekselderij

Bleekselderij koken

Bleekselderij koken gebeurd eigenlijk vrij weinig, over het algemeen zijn er heel veel lekkere bleekselderij recepten waar bleekselderij een onderdeel is van het gerecht maar als eenzame groente wordt het weinig gegeten.

Wil je bleekselderij koken dan volg je de bovenstaande stappen om de bleekselderij schoon te maken, je kunt de schoongemaakte stengels in 5 cm stukken snijden en dan tussen de 15 en 20 minuten koken in kokend water en dan is de bleekselderij gaar. Gebruik een vork of een mespunt om te kijken of de bleekselderij gaar is om te eten.

Bleekselderij soep maken

Bleekselderij is vaak een basis ingrediënt voor een gezonde groentebouillon, samen met bijvoorbeeld ui, prei, wortel en verse kruiden maar je kunt bleekselderij ook prima gebruiken voor een gezonde soep met weinig calorieën waar de bleekselderij het hoofdingrediënt is.

Wat heb je nodig voor een lekkere bleekselderijsoep?

  • 2 theelepels olijfolie
  • 400 gram schoongemaakte bleekselderij stengels (die harde nerven wil je er niet in)
  • 1 teentje knoflook, geschild.
  • 200 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden.
  • 500 ml groente bouillon.
  • 100 ml melk.

Hoe maken we de bleekselderij soep?

  1. Warm de olijfolie op in een koekenpan op gemiddelde warmte en voeg de gesneden bleekselderij, knoflook en aardappelen toe.
  2. Voeg een eetlepel water toe en een flinke draai zout en laat het ongeveer 15 minuten zo staan, blijf wel roeren. Voeg extra water toe als de groenten gaan plakken.
  3. Voeg na 15 tot 20 minuten de groente bouillon toe en breng het aan de kook, dan mag de temperatuur wat naar beneden en dan laat je het nog 20 minuten pruttelen totdat de aardappels uit elkaar vallen en de bleekselderij zacht is geworden.
  4. Je kunt nu alles in de blender doen en even goed pureren, doe daarna de melk erbij en pureer nog 1x heel snel.
  5. De soep hoeft nu alleen nog maar op smaak te worden gebracht met wat zwarte peper en zout, eet smakelijk!

Bleekselderij sap maken

Wanneer je een gezonde sap wilt maken van bleekselderij dan is dat eigenlijk heel eenvoudig, het gaat meer om het gereedschap dan de ingrediënten. Over het algemeen maak je bleekselderij dan ook alleen maar van bleekselderij en niets meer. Was de bleekselderij goed, snijdt hem in stukken en voer hem door de slowjuicer of de blender en klaar ben je.

Pak als basis voor je selderij sap gewoon één stevige stronk van 400 tot 600 gram, dat is voldoende. Was hem wel even goed voordat je hem gaat verwerken in je sap. Zodra de sap uit de slowjuicer komt is hij direct klaar voor consumptie, dus laat hem niet te lang staan.

De smaak van bleekselderij snap is wel voor de connoisseurs want het is dan wel enorm gezond, maar de bittere en pittige smaak is iets waar je van moet houden en zeker even aan moet wennen. De gezondheidsvoordelen, zoals héél veel vitamine C en calcium, wegen daar dan denk ik wel tegenop. Waag je er af en toe maar aan, je maag en darmen zullen je dankbaar zijn.

Bleekselderij sap

Is bleekselderij gezond?

Bleekselderij klaarmaken is eenvoudig, deze nitraatrijke groente is betaalbaar maar daarnaast is de groente ook nog eens enorm gezond, los van het feit dat een stokje bleekselderij maar een paar calorieën bevat en daarnaast veel vitamine in zicht heeft zoals vitamine A, K en C, heeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen.

  1. Er zitten veel antioxidanten in bleekselderij die je cellen, bloedvaten en andere organen kunnen beschermen. Er zit veel vitamine C en bètacaroteen in, die laatste wordt omgezet naar vitamine A.
  2. Bleekselderij is ontstekingsremmend, er zitten zo’n 25 ontstekingsremmende stoffen in die je beschermen tegen ontstekingen in je lichaam.
  3. Bleekselderij bevorderd je spijsvertering. Naast het beschermen van je lichaam tegen onderstekingen levert bleekselderij veel voordeel op voor je maag. Zo zitten er pectine vezels in die je darmflora gezond houden en het helpt ook met het verminderen van ontstekingen in je verteringssystemen.
  4. Bleekselderij is daarnaast een bron van water en vezels en die combinatie kan je maag waarderen en is daarmee ook vocht afdrijvend. Genoeg gezondheid blogs die adviseren om met enige regelmaat een bleekselderij sapje te nemen.

Veelgestelde vragen over bleekselderij koken

Wat kunnen we je nog meer vertellen over bleekselderij klaarmaken en de bekendste kenmerken van deze gezonde groente.

Wat is het verschil tussen bleekselderij en bladselderij?

Ze lijken qua naam veel op elkaar maar in de basis eten we bleekselderij als groente of gezonde snack maar eten we de bladeren niet. De bladselderij is een kruid zoals peterselie maar die gebruiken we dan ook echt alleen als kruid en niet als groente.

Waarom zit er bleekselderij in een bloody mary?

Je zou zeggen dat dit iets van tegengas moet geven op vodka waar een bloody mary met name uit bestaat maar dat is eigenlijk niet het geval. De verhalen lopen uiteen van een simpele garnering die bij toeval in de bloody mary uitkwam omdat er geen rietjes meer waren in de bar tot het ‘resetten’ van je smaakpapillen tussen de slokken vodka door.

Ik ga voor de eerste variant, want na 3 bloody mary’s heb je volgens mij echt geen behoefte aan een papillen reset. Proost!

Plaats een reactie