Kikkererwten koken, weet jij hoe dat moet?

Kikkererwten koken ziet er op het eerste gezicht niet zo lekker uit, maar deze peulvruchten zijn enorm gezond en hebben een heerlijke nootachtige smaak en daarom zeker aan te raden. Het is niet voor niets dat ze in het midden oosten en middellandse zee gebieden deze jongens al duizenden jaren eten.

Kikkererwten of ook wel chickpeas zijn peulvruchten, net als linzen, ze bevatten veel eiwitten, vezels en ijzer en daarom adviseert het voedingscentrum ook om ze elke week minimaal één keer te eten. Maar hoe moet je kikkererwten klaarmaken, koken en wat kun je er nog meer mee bereiden?

Kikkererwten uit pot of gedroogde kikkererwten bereiden?

Kikkererwten koken kan eigenlijk op twee manieren, gedroogde kikkererwten koken of kikkererwten uit blik of uit een pot koken. Die laatste variant maakt het je makkelijk, want die kikkererwten zijn al voor-gegaard en klaar om op te warmen. Wanneer je gedroogde kikkererwten gaat klaarmaken dan zal je ze eerst nog moeten weken. Als je geroosterde kikkererwten gaat maken dan is het wellen of weken ook nog nodig overigens.

Kikkererwten hebben een natuurlijke stof in zich, fytinezuur, waar onze darmen slecht tegen kunnen. Door de kikkererwten eerst voor een flinke periode te weken of te wellen wordt deze stof afgebroken en kun je ze daarna koken.

Hoe lang moeten kikkererwten koken

Kikkererwten bereiden

Je kunt dus gedroogde kikkererwten klaarmaken, wat iets meer tijd kost, of kikkererwten uit pot klaarmaken – dat is een eenvoudiger te realiseren project.

Gedroogde kikkererwten wellen of weken

De kikkererwten hebben fytinezuur in zich, dus die moeten we eerst weken of wellen.

 1. Weeg de hoeveelheid kikkererwten af die je wilt gaan koken.
 2. Doe de kikkererwten in een kom of pan en voeg zoveel koud water toe totdat alle kikkererwten onder water staan.
 3. Was met het je handen de kikkererwten schoon en haal eventuele velletjes of andere meegenomen steentjes of gruis van de erwten af.
 4. Giet de kom of pan vervolgens weer helemaal leeg, zodat je alle vuiligheid kwijt bent, en vul deze dan vervolgens weer met schoon water totdat de kikkererwten goed onder water staan.
 5. Laat de kikkererwten vervolgens minimaal 8 uur ‘weken’ of ‘wellen’, wat niet meer betekent dan dat ze onder vers water staan en vocht opnemen. Hierdoor zijn ze zachter en makkelijker te verwerken en verteren.

Zodra je je kikkererwten hebt geweld dan kun je ze gaan koken. De kooktijd bij kikkererwten kijkt niet zo nauw, wat misschien wat vreemd in de oren klinkt maar je kunt deze jongens bijna niet kapot krijgen.

De exacte kooktijd is ook afhankelijk van wat je ermee gaat doen, een simpel overzicht:

Gerecht of toepassingGeadviseerde kooktijd
Als groente of vleesvervanger45 tot 60 minuten
Humus of puree90 tot 120 minuten

Breng een pan met water eerst aan de kook en laat de geweekte kikkererwten vervolgens lekker sudderen. Je kunt de pan met ruim water vullen, want ze zetten nog iets uit. Let erop dat je het zout pas toevoegt nadat je de kikkererwten hebt gekookt en niet in het kookwater. Je kunt kikkererwten ook klaarmaken in de snelkookpan, dat scheelt je zo’n 75% van de kooktijd.

Kikkererwten klaarmaken om zo te eten

Kikkererwten uit pot of blik klaarmaken

Heb je geen tijd, wil je spontaan aan de kikkererwten of was je even vergeten dat je die erwten eerst nog 8 tot 12 uur moest wellen? Dan kun je ook kiezen voor de kikkererwten uit pot of blik, het klaarmaken is een stuk eenvoudiger maar de smaak is wel iets minder.

 1. Open je blik of pot met kikkererwten en doe deze in een vergiet.
 2. Giet het water af en doe de kikkererwten vervolgens in een pan.
 3. Je kunt zoveel water toevoegen totdat de kikkererwten goed onder water staan.
 4. Breng het water aan de kook en kook de kikkererwten vervolgens in 5 minuten tot 6 minuten gaar.
 5. Giet de pan af en je kunt de kikkererwten direct eten of aan een salade toevoegen.

Kikkererwten roosteren

Je kunt de kikkererwten na het koken ook nog roosteren, dit maakt ze wat unieker de geroosterde kikkererwten zijn daarna goed te eten als snack of als warme toevoeging aan een gezonde salade.

Je kunt geroosterde kikkererwten maken met gedroogde kikkererwten of met kikkererwten uit blik. Je moet de kikkererwten weken, ook als je ze daarna gaat roosteren.

 1. Warm de oven op, ga uit van een graad of 200.
 2. Laat de gedroogde kikkererwten of de kikkererwten uit blik eerst echt even goed uitlekken, dep ze daarna desnoods nog even droog met een theedoek of een keukepapiertje.
 3. Je kunt de geroosterde kikkererwten prima nog even kruiden voordat ze de oven in gaan, denk dan aan de standaard verdachten zoals paprika, knoflook of peper of een combinatie van die kruiden.
 4. Pak een stuk bakpapier, maak er een prop van, en spreid die vervolgens netjes uit over de bakplaat.
 5. Verdeel de kikkererwten over de bakplaat, bij voorkeur raken ze elkaar niet en rooster de kikkererwten ongeveer 15 minuten in de oven.

Let op dat je ze, net als ovenfrites, na 5 minuten nog een keertje omschept. Proef de geroosterde kikkererwten na 15 minuten en bepaal zelf wanneer je ze eruit wilt halen.

Salade van kikkererwten en quinoa

Wil je de gekookte kikkererwten verwerken in een salade, probeer dan deze eens met quinoa – heel veel gezonder dan dit ga je het niet krijgen.

 1. Kook de quinoa en de kikkererwten volgens de juiste kooktijden, waarbij je voor de kikkererwten dus wel even wat tijd moet uittrekken.
 2. Je kunt de kikkererwten bakken in de koekenpan met olie voor een minuutje of 4 totdat ze een knapperig uiterlijk hebben. Je kunt de kikkererwten ook prima roosteren overigens.
 3. Combineer de gebakken of geroosterde kikkererwten en de quinoa met verse groentes zoals groene asperges en paprika en een lekkere pesto of salade dressing.
Salade van kikkererwten en quinoa bereiden

Veelgestelde vragen over kikkererwten koken

Kun je kikkererwten ook rauw eten?

Rauwe kikkererwten kun je beter niet eten. In kikkererwten, net als in sperziebonen, edamame bonen of doperwten, zit de ‘giftige stof’ lectine. Lectine zorgt ervoor dat je pijn in je maag kunt, last van je darmen tot zelfs overgeven in extreme gevallen. Als je de kikkererwten kookt dan vernietig je ook de lectine en wordt het voedsel eetbaar. Maar kikkererwten rauw eten is dus niet aan te raden.

Kun je kikkererwten klaarmaken in de snelkookpan?

Je kunt kikkererwten klaarmaken in de snelkookpan. Ik adviseer je wel om nog steeds de gedroogde kikkererwten eerst te wellen of te weken en ze daarna pas klaar te maken in de snelkookpan. Door de snelkookpan te gebruiken kun je wel flink wat tijd uitsparen, wanneer je de kikkererwten in de snelkookpan klaarmaakt dan ben je met 12 minuten klaar voor een kikkererwt met bite en binnen 15 minuten wanneer je ze in een puree of humus gaat verwerken. Dat is beter dan de anderhalf uur die je nodig hebt in de pan.

Zijn kikkererwten gezond?

Kikkererwten zijn enorm gezond, niet voor niets dat ze in het midden oosten deze gedroogde bonen al duizenden jaren eten. In 100 gram kikkererwten zit ongeveer 8 gram eiwit, 8 gram vezels wat goed is voor de spijsvertering en de eiwitten heb je sowieso nodig maar ook als je een vleesarm dieet hebt – daar zien we de kikkererwten namelijk vaak in alle mogelijke vormen terugkomen.

Plaats een reactie