Edamame bonen bereiden in de pan? Eitje!

Edamame bonen bereiden, of ook wel sojabonen bereiden, is iets wat we in Nederland zelf niet vaak doen, niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het koken van sperziebonen. We kennen de Edamame boontes vooral als een bijgerecht bij sushi, met een beetje zout zijn het lekkere snacks of een gezond tussendoortje om naast je sushi te eten. We eten dan wel alleen de sojaboontjes en het peultje zelf, de verpakking, is niet te eten (los van het zout eraf likken). Maar hoe bereid je Edamame bonen en hoe kook je ze? Lees het hier!

Bij ons thuis noemen we ze overigens ook wel eens floep boontjes, je kunt wel raden waarom. Naast bij je sushi kan deze gezond tussendoortje ook gewoon solo gegeten worden natuurlijk.

Edamame bonen bereiden voor bij de sushi

Edamame bonen bereiden

Wanneer je Edamame boontjes gaat bereiden dan moet je ze eerst koken. Net als wanneer je doperwten gaat koken of sperziebonen moet je van de lectine af. Deze natuurlijke, maar giftige, stof zorgt ervoor dat je misselijk kunt worden of buikpijn kunt krijgen. Door de bonen te koken raak je deze stof kwijt.

Ga je Edamame boontjes koken? Volg dan deze stappen, ik ga er wel vanuit dat je de peultjes gaat koken en na het koken de sojabonen zelf uit de peultjes frummelt.

  1. Zet een grote pan water op het vuur en breng dit water, met een gezonde snuf zout, aan de kook.
  2. Gooi de Edamame boontjes in de pan en kook deze tussen de 6 en 8 minuten door.
  3. Zodra de kooktijd voorbij is giet je de boontjes af en spoel je ze af onder koud water.
  4. Besprenkel daarna de Edamame boontjes met wat grof zout en serveer ze als snack met een super lekker Japans biertje of bij de sushi als afwisseling gerecht.

Bevroren Edamame boontjes bereiden?

Je kunt bevroren Edamame boontjes gewoon bereiden zoals hierboven staat beschreven, deze gezonde snack is lekker te eten na 6 of 8 minuten in het kokende water.

Hoe eet je Edamame boontjes?

De Edamame boontjes komen dus in twee vormen, los als boontjes of nog in de peul verpakt. Die laatste optie kennen we dus vanuit de sushi tent. Zodra de boontjes gekookt zijn en voorzien zijn van een gezonde snuf zout kun je de peul tussen je tanden nemen en uit je mond trekken. Als je je kaken een beetje op elkaar houdt dan ‘floepen’ de sojabonen zo je mond in’. Daarom ook dat wij ze thuis floepboontjes noemen!

Edamame of Sojabonen

Veelgestelde vragen over Edamame bonen bereiden

Hoewel het Edamame boontjes bereiden een eitje is zijn er toch wel wat vragen die we binnenkrijgen over deze groene jongens. Een kleine samenvatting van de veelgestelde vragen over Edamame boontjes.

Waar staat de naam Edamame voor?

Edamame is Japans en is de officiële naam voor niet gare sojabonen. Waarbij Eda staat voor ‘Stem’ of ‘Tak’ en Mame voor ‘Bean’ of ‘Boon’. Bonen aan een tak! Deze naam is zo ontstaan omdat traditioneel deze bonen werden verkocht met de takjes er nog aan. Ze zijn dus ook veel gebruikte gasten in de Japanse keuken.

Zijn Edamame of Sojaboontjes gezond?

Ja, Sojabonen zijn gezond! Even goed de afscheiding maken dat de peul niet te eten is, alleen de boontjes. Deze jongens zitten vol met eiwitten, vezels, ijzer en calcium. Een uitstekende groente voor de veganist of vegetariër onder ons.

Kun je Edamame boontjes rauw eten?

Nee, ik zou je niet adviseren om Edamame boontjes rauw te eten. Dit komt dus door de natuurlijke stof lectine die je buik salto’s kan laten draaien. Kook ze dus maar eerst 6 tot 8 minuten en dan kan je knagen, zonder het peultje dan natuurlijk!

Edamame bonen bereiden op andere manieren?

Naast de Edamame boontjes te koken kun je ze ook roerbakken of klaarmaken in de wok met wat plantaardige olie. De kooktijd is ongeveer hetzelfde, ergens tussen de 6 en 8 minuten. Als laatste zou je de sojabonen ook nog kunnen stomen, dit kost je iets minder tijd; een minuut of 5.