Havermout koken voor in je havermoutpap; super gezond!

Havermout koken lijkt zo eenvoudig en is het eigenlijk ook, je moet alleen goed opletten dat als je de havermout bereid deze niet te lang op het vuur staat en hij tijdens het koken in beweging blijft. In dit artikel geven we je de 5 stappen om gemakkelijk havermout klaar te maken als basis voor een gezond ontbijt. Maar we beginnen met de voedingswaarde van havermout, is havermout gezond en waarom?

Is havermout gezond?

Havermout is enorm gezond, met name vanwege de hoeveelheid vezels die goed zijn voor je darmflora en als bijkomend voordeel dat de vezels in je maag opzwellen waardoor je sneller een vol gevoel krijgt, combineer dit gezonde ontbijt met quinoa en gekookte broccoli als avondeten en je lichaam viert een feestje!

Maar logischerwijs moet je wel opletten welke havermout je koopt en wat je er nog meer bij klaarmaakt. De havermout ontbijtjes die je in de supermarkt kunt kopen waar al smaak aan is toegevoegd, bijvoorbeeld met appel of kaneel, hebben ook meteen een flinke hoeveelheid suiker in zich. Ga dus voor de volkoren en naturel variant van de havermout, dan kun je zelf altijd nog bepalen of je suiker (in welke vorm dan ook) wilt toevoegen. Vers fruit of gedroogd fruit is dan wel een gezonde optie natuurlijk.

Een extra voordeel, deze naturel havermout is ook nog eens supergoedkoop, voor minder dan een euro heb je al 500 gram havermout en daar kun je weer minimaal 10x havermoutpap mee maken.

Havermout is gezond

Hoe moet ik havermout koken?

De havermoutpap verhoudingen zijn simpel, 50 gram havermout heeft ongeveer 200ml vocht nodig. Dus voor 100 gram havermout heb je 400ml vocht nodig. Vocht kan dus zijn melk of water of een combinatie tussen die twee. Dit is de basis som, maar het kan zijn dat jij je havermout pap net wat meer papperig wilt hebben. Doe dan iets meer vocht erbij.

Ga uit dat je op 1 eetlepel een kleine 5 gram havermout kunt opscheppen, kun je ook aanhouden dat je ergens tussen de 8 en 10 eetlepels havermout nodig hebt voor je ontbijt.

Als je je afvraagt: moet je havermout koken? Dan is die keuze eigenlijk aan jou, maar ik vind in de ochtend een havermoutpap die lekker warm is met warme melk een stuk lekkerder dan die koude havermout vlokken wegwerken in een smoothie of shake.

Ga je dus havermout koken, volg deze 5 stappen:

  1. Weeg voldoende havermout af voor jouw ontbijt. Gemiddeld zou je ruim voldoende moeten hebben aan 40 gram havermout koken per persoon, je hebt dan 160 ml melk of water nodig.
  2. Breng het water of de melk zachtjes aan de kook in een hapjes- of steelpannetje op een hoog vuur, je kunt er ook een klein snufje zout aan toevoegen voor de smaak.
  3. Zodra de melk of het water kookt kun je rustig de havermout erdoorheen gaan roeren terwijl je het vuur wat lager zet.
  4. Kook de havermout ongeveer 1 tot maximaal 2 minuten door en haal de pan dan van het vuur af.
  5. Laat de havermout nog 2 tot 3 minuten rusten en dan is hij klaar om gegeten te worden.

Let op dat je tijdens het koken de havermout wel even goed blijft doorroeren, anders gaat hij plakken aan de onderkant van je pan en brand hij aan.

Havermout koken voor havermoutpap

Recept voor de lekkerste havermoutpap

Havermoutpap maken is eenvoudig, want na het havermout bereiden is het niet veel meer dan wat ingrediënten toevoegen die je vooraf allemaal al geprepareerd kunt hebben. Bewaar deze in de koelkast en je hebt elke dag een gezond en vers ontbijt waarin je ook nog eenvoudig variatie kunt aanbrengen.

  1. Breng de havermout aan de kook en laat hem even afkoelen voordat je aan de slag gaat met de additionele ingrediënten.
  2. Voeg dan 1 eetlepel chia zaad, vers fruit zoals gesneden aardbeien of blauwe bessen, toe aan de havermoutpap. Je kunt ook gedroogd fruit nemen zoals rozijnen, abrikozen en dadels. Even gezond als vers fruit en in een veel kleinere verpakking.
  3. Afhankelijk van hoe vers het fruit is kun je voor de kids nog wat honing of poedersuiker toevoegen.
  4. Eet smakelijk en geniet van het gezond ontbijt!

Veelgestelde vragen over havermout koken

Wat is beter havermout met melk of water?

Je kunt havermout bereiden met water en koken met melk, alleen met water heb je wat minder smaak en een iets minder romige pap. Je kunt ook kiezen voor een mix, 50% water en 50% melk. Je kunt havermout trouwens ook goed bereiden met andere warme melk zoals amandelmelk, kokosmelk of sojamelk. Experimenteer maar eens!

Havermout koken in magnetron, kan dat?

Havermout kan je prima klaarmaken in de magnetron. Je mengt op voorhand alvast de havermout en de melk, of het water, door elkaar heen en dan kan hij 2 tot 3 minuten in de magnetron. Als je dit in een aantal iteraties doet van een minuut en de havermoutpap tussendoor even doorroert dan is succes verzekert.

Haal de pap vervolgens definitief uit de magnetron en roer hem nog even door en voeg dan jouw extra ingrediënten toe. Een klein beetje water of melk doorroeren doet overigens wonderen net nadat je havermoutpap uit de magnetron is gekomen.

Hoe kan ik havermout koken zonder aanbranden?

Voorkomen dat je havermout aanbrand is heel eenvoudig, zowel in de pan als in de magnetron: beweging! Hou de havermout in beweging, roer hem met een houten pollepel door in de pan of haal hem om de minuut even uit de magnetron en roer het dan door. Succes verzekerd!

Is ongekookte havermout gezond?

Er zit weinig verschil tussen gekookte en ongekookte havermout qua voedingswaarde, je kunt havermout ook gewoon rauw eten. Dat laatste zie je met name in smoothies of shakes.

Plaats een reactie