3 super venkel opties: venkel koken, grillen of rauw eten!

Venkel koken is één van de opties die je hebt wanneer je venkel wilt bereiden, maar je kunt de deze anijs achtige groente ook grillen, roosteren, rauw eten, verwerken in een smoothie of zelfs verwerken in een risotto. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je venkel het beste kunt koken, maar we staan ook even stil bij de veelzijdigheid van deze groente en wat je er nog meer mee kunt.

De simpelste optie: venkel koken

Venkel koken is eigenlijk de simpelste optie wanneer je venkel gaat bereiden, voordat je de venkel kunt koken maak je hem eerst even goed schoon en dan kun je de venkel snijden. Volg daarvoor de onderstaande stappen.

Venkel schoonmaken

  1. Verwijder de stengels van de venkel; je kunt ze eventueel bewaren om later nog als garnering te gebruiken.
  2. Snijd de onderkant van de venkelknollen af, daar waar de wortels waren bevestigd.
  3. Verwijder de buitenstede laag van de knol met een scherp mesje, dit is nogal vezelig vlees en niet lekker.
  4. Je kunt de venkel dan snijden, in kwarten of snijd de venkel doormidden, je kunt nu ook mooi de harde kern verwijderen – die is niet lekker.
  5. Spoel daarna de venkel stukken even goed af onder de koude kraan en je bent klaar om de venkel verder te verwerken.
Voordat je de venkel gaat koken moet je hem even goed schoonmaken.

Venkel koken

Nu de venkel schoon is kun je deze koken wanneer je hem gaat gebruiken als hoofd of bijgerecht.

  1. Zet een grote pan met water op hoog vuur en breng deze aan de kook.
  2. Voeg een snufje zout toe aan het kokende water.
  3. Snijd de kwarten of helften van de venkel in wat kleinere stukken van ongeveer 2 tot 3 centimeter en doe deze in het kokend water.
  4. Zet het vuur iets lager, ongeveer op 75% en laat de venkel daarin koken. Een deksel op de pan is niet nodig.
  5. Kook de venkel gaar in 8 tot 10 minuten wanneer ze lekker zacht zijn, even prikken met je vork helpt je met het bepalen van de gaarheid.
  6. Giet de gekookte venkel vervolgens af en je kunt het serveren, misschien nog met wat boter of citroensap.

Venkel grillen of roosteren

Je kunt venkel bereiden op veel manieren, je kunt de venkel ook grillen of roosteren, dit is heel eenvoudig en de smaak van de venkel is zelfs nog wat intenser als hij uit de oven komt. Volg deze eenvoudige stappen om venkel te grillen of roosteren:

  1. Verwarm de oven voor op zo’n 200 graden celcius.
  2. Net als wanneer je de venkel gaat koken kun je de kwarten venkel verdelen in kleinere stukken van zo’n 2cm. Blokjes snijden is hierbij het makkelijkste.
  3. Bereid een bakplaat voor, dus geen rooster, en verdeel de stukken venkel over de plaat.
  4. Besprenkel de venkel met olijfolie en peper en zout naar eigen smaak.
  5. Rooster de verse venkel gedurende 25 tot 30 minuten tot ze zacht zijn. De kleur is de belangrijkste graadmeter, die moet goudbruin zijn.
  6. Je kunt de venkel nog afblussen met wat witte wijn; laat dan wel de alcohol even goed verdampen.

Je kunt de geroosterde venkel vervolgens gebruiken als bijgerecht bij vlees of vis, heerlijk bij een gebakken pangasiusfilet of een lekkere zalm bijvoorbeeld met een mooi glas witte wijn.

Maar de venkel kan ook perfect op een pizza en zelfs als een gezonde dip, samen met wat yoghurt of zure room, voor op brood of op je rauwe selderij sticks.

Je kunt zoveel met venkel, venkel koken is echter wel de simpelste optie.

Venkelpuree maken

Naast de venkel klaarmaken door deze te koken, grillen of gewoon rauw eten wordt tegenwoordig venkel ook steeds meer gebruikt om een puree van te maken. Weer even iets anders dan de aardappelpuree en enorm gezond. Volg deze eenvoudige stappen om een van mijn favoriete recepten klaar te maken, het kost je ongeveer 20 minuten.

Wat heb je nodig voor venkelpuree?

  • Twee in stukken gesneden schoongemaakte venkelknollen.
  • Twee geschilde en in blokjes gesneden aardappel.
  • Fijngemaakt teentje knoflook
  • 1/4 kopje melk

Recept om venkelpuree te maken

  1. Doe de venkel, de aardappelen en het fijngehakte knoflook in een pan met ruim water en breng die aan de kook. Laat dit dan nog zo’n 15 tot 20 minuten koken totdat de venkel en de aardappels lekker zacht zijn.
  2. Giet de groenten af, doe ze terug in de pan en voeg de melk en 2 eetlepels boter toe.
  3. Pureer de groenten met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde puree en breng deze vervolgens op smaak met zout en peper.

Klaar! Eet smakelijk!

Venkel zaden hebben net als venkelknollen enorme goede en gezonde eigenschappen.

Rauwe venkel gebruiken

Je kunt deze groente koken, roosteren of grillen maar venkel kun je ook prima rauw eten. De rauwe venkel heeft ook een lekkere anijs achtige smaak en is daarom heerlijk als basis voor een gezonde salade.

Net als dat je dat selderij sticks kunt maken kun je de rauwe venkel ook in reepjes snijden en met een lekkere hummus of tzatziki dip serveren als gezonde snack.

Veelgestelde vragen over venkel

Los van hoe je venkel wilt bereiden zijn er altijd dezelfde vragen die terugkomen over venkel zelf, we hebben deze vragen opgesomd en kort en bondig beantwoord.

Wat is venkelzaad?

Venkelzaad komt net als de venkelknol van de venkelplant en is het gedroogde zaad van deze plant, de Foeniculum vulgare. De smaak hiervan lijkt net als de knol zelf op anijs en hij wordt veel gebruikt als specerij in de Indiase keuken. Het zaad is overigens ook erg gezond, net als de groente, en wordt daarom ook veel gebruikt bij de behandeling van spijsverteringsproblemen of menstruatieklachten.

Waar smaakt venkel naar?

Venkel heeft een frisse smaak die erg veel wegheeft van anijs – het wordt ook wel vergeleken met de smaak van selderij. Het is verder knapperig met een sappige textuur, wat het ook een perfect ingrediënt maakt voor een salade. Wanneer je de selderij bakt of roostert dan wordt de smaak wat intenser en wanneer je de venkel kookt juist weer wat milder.

Hoe bewaar ik venkel?

Je kunt venkel bewaren in de koelkast om het langer vers te houden. Je kunt de verse venkel bewaren voor ongeveer vijf tot zeven dagen in de koelkast als je deze tips volgt.

Verwijder het groen van de venkelknollen, het groen neemt vocht op en dat zorgt er juist voor dat de knollen kunnen bedreven.

Wikkel de knollen, nadat je het groen hebt verwijderd, in een vochtige doek om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bewaar ze zeker niet in een plastic zak, dan blijft het vocht in de zaak en kan de venkelknol sneller gaan schimmelen.

Is venkel gezond?

Venkel is gezond, net als natuurlijk alle groenten. Venkel springt er met name uit omdat er erg weinig calorieën in zitten, er veel vezels in zitten, veel vitamine C en kalium. Daarnaast ondersteund venkel de spijsvertering door de etherische olie die erin zit, dat kan helpen bij buikkramp en problemen met de spijsvertering.

Plaats een reactie