Hoe lang moet je sperziebonen koken? 8 tot 10 minuten!

Sperziebonen zijn peulvruchten, net als haricots verts, die je met ‘schil en zaden’ kookt tot een heerlijke, frisse groente. Licht verteerbaar en zonder al te veel calorieën. Kook je de bonen niet, dan bevat de groente, net als doperwten of edamame boontjes, de licht giftige stof lectine. Dat maakt dat koken van sperziebonen een must is. Maar hoe kook je nou de lekkerste sperziebonen? 

Voor een goed bord sperziebonen kook je zo’n 150 gram per persoon. Ga je sperziebonen koken voor een gezin van vier personen dan koop je dus zes ons. Je brengt een pan met water en een snufje zout aan de kook en gaat aan de slag met het snijden van de boontjes. Sommige mensen snijden de bonen in stukjes, maar je kunt volstaan met het harde puntje (al dan niet met achtergebleven steeltje) eraf snijden. Overigens, met zout koken is geen voorwaarde!

Verse sperziebonen koken

Hoewel koken met deksel een energiebesparende maatregel is, word je aangeraden de verse sperziebonen zonder deksel te koken. Nu hangt het af van de dikte van de bonen én je eigen smaak hoe lang je de groente kookt, zo’n zes tot acht minuten voor beetgaar en acht tot tien minuten voor gaar.

Over het algemeen vindt men beetgaar het lekkerst. Dat houdt in dat de boon zijn textuur houdt en je er wel nog steeds je tanden in moet zetten. We weten wellicht allemaal nog hoe oma ze vroeger helemaal gaar kookte, strontgaar, noemen we dat ook wel. Oma had haar gebit niet nodig, om de bonen te eten! 

Sperzieboon

Denk je dat je jouw bonen lang genoeg gekookt hebben? Check dat dan door er alvast een te proeven. Of je prikt er met een vork in, waarbij je bepaalt of ze zacht genoeg zijn. 

Wat zijn de kooktijden voor sperziebonen?

Voor 600 gram verse boontjes breng je water aan de kook. Op middelhoog vuur is de kooktijd voor de sperziebonen zo’n acht minuten. Vergeet niet zo af en toe te roeren. Denk je dat ze lang genoeg gekookt hebben? Check dat dan door er alvast een te proeven.

Of je prikt er met een vork in, waarbij je bepaalt of ze zacht genoeg zijn. De kooktijden van sperziebonen is naast hoe gaar je ze wenst ook afhankelijk van je gezinsgrootte en samenstelling. Immers, volwassenen eten meer dan kinderen. Daarnaast heeft een sperzieboon uit de vriezer een andere kooktijd dan een sperzieboon vers van het land. 

  1. Breng een ruime pan water aan de kook met een snufje zout
  2. 150 tot 200 gram sperziebonen per volwassen persoon
  3. Kook de sperziebonen in ruim water op middelhoog vuur
  4. In 8 tot 10 minuten zijn de sperziebonen gaar
  5. Sperziebonen uit de diepvries niet eerst ontdooien, maar direct in het water

Je kunt sperziebonen ook prima klaarmaken in een snelkookpan, lees dit artikel over kooktijden in een snelkookpan voor meer tips.

Sperziebonen schoonmaken?

Schoonmaken van sperziebonen, puntjes eraf, voorkant, achterkant en in het water. Dit beeld kan iedereen zich wel herinneren van vroeger thuis. Maar meer is het ook niet, volg die stappen en je hebt schoongemaakte sperziebonen die zo de pan in kunnen.

Sperziebonen koken - de perfecte kooktijden!

Bij sperziebonen koken is timing alles!

Heb je het sperziebonen koken niet goed getimed? Dan kan het zijn dat je boontjes al beetgaar zijn, terwijl de rest van de maaltijd nog in de pan moet. In dat geval kun je de boontjes na het afgieten koud afspoelen en weer met deksel erop in de pan wegzetten. Zodra je ze koud gespoeld hebt, stopt het kookproces. Daarmee voorkom je dat je boontjes à la oma krijgt, terwijl jij aan de gang gaat met de rest van je maaltijd. Door de deksel blijven de bonen wel lekker warm.

Sperziebonen, wat nog meer?

Sperziebonen zijn een originele groene groente en natuurlijk kun je gaan voor een ‘avg’tje’: aardappelen, groente, vlees. Die ‘v’ kan uiteraard ook een vleesvervanger zijn. Sperziebonen doen het prima met vers gebakken aardappelen of in een wokgerecht met bijvoorbeeld ui, knoflook en paprika. In dat laatste geval kook je ze kort, waarna je ze bij de rest van de ingrediënten in de wok doet. Even opbakken en klaar!

Ook voor een ovenschotel met (vegetarische) spekjes en champignons of met een andere combinatie, is de bonen kort koken genoeg. Weetje: zou je de bonen rauw in de ovenschotel of wok gooien, dan is de smaak echt minder!

Voor de variatie

Naast sperziebonen koken kun je ze ook stomen, net als asperges of in de oven bereiden. Er wordt gezegd dat je na het stomen van sperziebonen zelfs nog meer vitamines en voedingstoffen naar binnen krijgt. Wie de bonen daarom liever stoomt heeft wel iets meer tijd nodig, na zo’n achttien minuten zijn de bonen beetgaar.

Sperziebonen koken met of zonder zout?

Groente koken met zout is ons jarenlang ingepeperd. Maar met zout koken hoeft niet. Zo zijn er mensen die vinden dat de bonen taai worden door het zout. Zout heeft (minimale) invloed op de kooktijd van de groente. Ook is te veel zout slecht voor je gezondheid. Maar eerlijk is eerlijk: aan zoutloos moet je even wennen. Hoewel de pure smaak van de sperziebonen zonder zout wel meer tot zijn recht komt. 

Kist vol sperziebonen

Gezond en lekker

Sperziebonen zijn populair. Wel is het zo dat ze vers van het land het lekkerst zijn. Kook je sperziebonen uit de vriezer, dan is de bereidingstijd langer. Sperziebonen kun je ook uit pot eten, in dat geval volstaat opwarmen. Vooral de verse bonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen, maar weinig calorieën en zijn daarom goed voor een uitgebalanceerd dieet.

In het intro hadden we het over ‘schil en zaden’, voordeel van sperziebonen is dat je de boon compleet kunt eten. Je hoeft ze niet te schillen en de peultjes, zoals de zaden eigenlijk heten, kun je er gewoon in laten zitten. Een gemakkelijke, gezonde groente dus. 

Sperziebonen komen niet uit Nederland!

Wat? Je zou toch zeggen dat de sperzieboon uit Nederland komt, wij hebben sperziebonen koken tot een wetenschap weten te ontwikkelen? Zeker niet! Ze komen eigen, net als al hun broertjes en zusjes bonen, uit midden en zuid amerika.

Veelgestelde vragen over sperziebonen

Hoe moet ik sperziebonen bewaren?

Probeer je verse sperziebonen wel binnen 2 dagen te eten, bewaar ze in de tussentijd in de koelkast. Niet te koud, dus als je een groente lade hebt dan kun je die nu gebruiken.

Zijn sperziebonen gezond?

Hoewel ze enorm veel worden gegeten zijn sperziebonen niet bijzonder gezond zoals de broccoli of spruiten, maar er zitten vezels in en voedingstoffen en weinig calorieen. Een gezonde keuze dus!

Een eenvoudig 10 minuten recept met sperziebonen

Zoek je een eenvoudig sperziebonen recept, wat eigenlijk geen extra tijd kost? Volg dan deze stappen.

  1. Kook de boontjes in maximaal 10 minuten gaar in een pan met ruim water en spoel daarna af met koud water.
  2. Doe in een aparte pan 50 gram boter, voeg 100 gram spekjes toe aan de gesmolten boter en bak die een paar minuten door.
  3. Doe de spekjes bij de boontjes, voeg wat peper en zout toe en klaar!
  4. Hint: je kids zullen het heerlijk vinden!
Verse sperziebonen koken

Plaats een reactie