Doperwten koken, het lijkt zo simpel zou je zeggen!

Doperwten koken, het lijkt eenvoudig maar zelfs met het koken van (verse) doperwten kun je beginnersfouten maken waardoor de erwtjes echt niet te eten zijn. Ga jij dus doperwten bereiden, lees dan in ieder geval even dit artikel door en voorkom dat jij straks met doorgekookte doppen en chagrijnige klanten blijft zitten.

Doperwten koken uit blik of de diepvries

Ga je vanavond doperwten eten volg dan deze eenvoudige stappen om ze klaar te maken, de kooktijd voor beide typen is eigenlijk hetzelfde.

  1. Wanneer je doperwten uit de diepvries of uit pot eet, het koken gaat op dezelfde manier. Weeg eerst zo’n 250 gram doperwten af per persoon.
  2. Zet een pan water op het vuur, met niet al te veel water maar genoeg dat de erwten onder water blijven.
  3. Voeg wat zout toe aan het water en zodra het water kookt kun je het iets lager zetten.
  4. De ingevroren erwten zijn binnen een minuut of 5 klaar en de erwten uit pot hebben 6 minuten nodig. Mocht je wat grotere doperwten hebben dan kan het zijn dat ze er 7 minuten of 8 minuten in moeten.
  5. Zodra de erwten gaar zijn kun je ze even afgieten, doe ze terug in de pan (zonder water) en gooi er een klontje boter bij.
  6. Laat het klontje boter lekker smelten en dan zijn jouw erwten klaar.

Hou de erwten, hoe simpel ook, wel even in de gaten. Want als je ze te lang kookt dan springen ze open of je krijgt een soort ongewenste doperwten puree.

Doperwten koken

Verse doperwten koken?

Doperwten zijn peulvruchten en ze groeien met en stuk of 10 erwten in een peul en zijn eigenlijk heel eenvoudig te kweken. Hoewel het een peulvrucht is zien wij ze, net als sperziebonen, gewoon als een groente.

Eigenlijk eten we bijna geen verse erwten maar komen ze uit de diepvries of eten we erwten uit pot of blik. Dit heeft met name met gemak maar ook met het korte oogstvenster te maken.

Wanneer je de erwten uit blik of pot neemt dan zijn ze al gekookt dus is het niet meer dan opwarmen, je zou ze dus zelfs ook koud kunnen eten. Hoe lang je de doperwtjes moet koken is mede afhankelijk van hoe groot de doperwten zijn en verse erwten moeten wat langer.

Verse doperwten, als je ze kunt krijgen, zijn nog niet voorgekookt en dan is het koken van de erwten wel echt nodig. Je kunt ze beter niet rauw eten omdat de erwten nog lectine in zich hebben, daar krijg je maag of darmklachten van. Zodra je ze hebt gekookt wordt de lectine onschadelijk gemaakt. Dit heb je bijvoorbeeld ook bij sperziebonen of kikkererwten, even opletten dat je die dus ook kookt.

Je kunt met vers gemaakt pasta en verse doperwten overigens een heerlijke pasta Carbonara maken!

Kooktijden verse doperwten

Zoals je al hebt kunnen lezen moeten we verse doperwten dus echt wel even goed gekookt worden voordat je ze gaat eten om buikkrampen te voorkomen.

Afhankelijk van de afmeting van de doperwt kun je 3 tot 5 minuten kooktijd aanhouden, zorg er wel voor dat het water kookt voordat je de doperwten toevoegt. Ook hier kun je voor de smaak wel wat zout toevoegen aan het water. Een handige graadmeter is om ongeveer één theelepel zou toe te voegen per één liter water.

Groene doperwten

Doperwten anders klaarmaken

Je kunt naast koken, doperwten stomen, de stoomtijd wijkt niet zo heel veel af van het koken – ongeveer 6 minuten of 7 minuten. Doperwten kun je overigens ook klaarmaken in de snelkookpan, daar ga je wel wat tijdwinst halen want binnen 2 minuten zijn de erwten klaar.

Doperwten puree

Je kunt de doperwtjes koken en voorschotelen aan de familie maar als je ook iets creatiefs wilt doen dan kun je er een puree van maken. Dit is net zo eenvoudig als de doperwten koken overigens, maar vraagt net iets meer dan ze maar gewoon veel te lang op te laten staan.

  1. Pak een steelpan en vul deze met een paar lepels water en voeg de erwten toe. De doperwtjes hoeven niet helemaal onder water, anders krijg je nooit een puree. Kook hier ook zo’n 250 gram per persoon.
  2. Je kunt de erwten ongeveer 10 minuten laten koken, voordat ze in de staafmixer mogen.
  3. Proef af en toe en breng de puree vervolgens op smaak met zout en peper en eventueel wat citroen.

That’s it – gewone doperwten maar dan toch wat anders!

Doperwten voor in de salade

Veelgestelde vragen over doperwten

Zijn doperwten gezond?

Doperwten zijn, net als zoveel groene groenten, erg gezond. Deze kleine groene jongens bevatten vitamine B1, B3, B11, C en K en daarnaast bevatten ze veel kalium wat goed is voor je bloeddruk. Verder zitten er best wat eiwitten in en koolhydraten, je krijgt er dus ook nog lekker veel energie van. Geen enkele reden om deze jongens niet op het dieet te hebben staan en als voordeel – kids zijn er gek op!

Wanneer kan ik verse doperwten kopen?

Verse doperwten zijn beschikbaar in de lente en in de zomer. Ongeveer van mei tot eind juli, je kunt de doperwten vers ongeveer een dag of 3 bewaren in je groente la. Je kunt ze overigens ook heel goed zelf kweken en oogsten.

Zelf verse doperwten kweken en oogsten

Natuurlijk zijn verse doperwten, net als alle andere groente, het allerlekkerste. Het zelf kweken van deze groene rakkers voegt misschien nog wel meer toe aan de smaaksensatie, kijk in onderstaande video hoe je dat zelf ook kunt.

2 gedachten over “Doperwten koken, het lijkt zo simpel zou je zeggen!”

Plaats een reactie