Mais koken of bereiden op de BBQ of in de magnetron?

Mais; we produceren er meer van dan van tarwe of rijst, meer dan een miljoen ton. Maar hoe moet je mais koken en op welke andere manieren kun je mais nog meer bereiden? Dit lees je in dit mais artikel. Hoewel ze in Noord Amerika meer dan 30% van al het mais produceren is het in Nederland ook steeds vaker aan graag geziene groente, zowel bij het avondeten als op de BBQ. Naast dat het heel gemakkelijk klaar te maken is, duurt het ook niet zo lang en heb je met 15 tot 20 minuten koken al een heerlijke maiskolf klaarliggen.

Officieel is mais overigens geen groente maar een graangewas zoals havermout, maar vanwege de grote hoeveel koolhydraten en vezels eten wij het toch vaak als groente bij de aardappels, rijst of spaghetti.

Mais koken

Mais bereiden op 3 manieren

Je kunt mais over het algemeen op 3 verschillende manieren bereiden, je kunt de mais koken, klaarmaken op de BBQ of in de magnetron. We hebben het dan wel over de hele of halve maiskolven en niet mais uit blik. De mais uit blik hoef je alleen maar een paar minuten op te warmen en zou je zelfs in een salade gewoon rauw kunnen eten.

Hoe moet je mais koken?

Je kunt de maiskolven vers kopen vanuit het groentevak of vanuit de vriezer. De bereidingswijze is eigenlijk hetzelfde, waarbij je verse kolven nog even moet schoonmaken. Ga je mais koken? Volg dan deze eenvoudige stappen.

  1. Wanneer je een verse maiskolf hebt dan moet je de buitenste bladeren er eerst aftrekken. Pel de kolf net als een banaan waarbij je de buitenste bladeren naar beneden trekt, zover als je kunt. Dan kun je met een scherp mes het onderste stuk van de maiskolf eraf snijden, zo verwijder je ook de bladeren. Controleer dan nog even goed of er nog draden zijn overgebleven, die kun je er ook uittrekken.
  2. Zodra de maiskolven schoon zijn of je hebt ze uitgepakt dan zijn ze eigenlijk meteen klaar om te koken. Wanneer je geen grote pan hebt dan zou je ze zelfs nog even doormidden kunnen snijden zodat ze er wel in kunnen.
  3. Zet een grote pan water op en breng het water aan de kook, ga hierbij uit van minimaal 2 tot 3 liter afhankelijk van de hoeveelheid verse mais die je wilt koken.
  4. Voordat je de verse maiskolven in de pan doet mag er een flink snufje zout in het water, dat geeft net even wat meer smaak.
  5. Nu kunnen de maiskolven erin, afhankelijk van het formaat van de kolf kook je ze gemiddeld in 15 tot 20 minuten gaar. Hoe lang het exact duurt is ook afhankelijk van hoe vers je maiskolven zijn, een verse maiskolf heeft minder kooktijd nodig dan een wat oudere. Prik even met je vork in een losse korrel, als dat soepel gaat dan zijn ze klaar.

De precieze kooktijd van mais is dus lastig. Het kan dus zijn dat je wel 20 minuten nodig hebt als je een stevige maiskolf te pakken hebt, test daarom vanaf een minuut of 12 even of ze al gaar zijn.

Mais koken in de pan

Mais bereiden op de BBQ

Wat mij betreft is er eigenlijk maar 1 manier om mais te bereiden en dat is op de barbecue, mais koken staan een stuk verder op de 2e plaats. De rokerige smaak, de net niet aangebrande kolven en de sappige korrels maken dit een favoriet in de zomer. Het klaarmaken van een maiskolf op de BBQ is ook nog eens enorm eenvoudig. Je kunt hiervoor overigens prima de diepvries variant gebruiken of de maiskolven die al helemaal ontdaan zijn van hun jasje of draden.

Leg de maiskolf nooit boven het directe vuur maar wat aan de zijkant van de barbecue en draai ze met enige regelmaat met een goede tang om. Elke keer een ‘kwart’ draaien totdat elke kant goed is aangebakken. Doe dit 15 tot 20 minuten maximaal. Dan nog een klontje boter eroverheen en een goede snuf zout en smullen geblazen met een lekkere verse hamburger en zelfgemaakte frites.

Een andere optie is overigens ook om ze in aluminiumfolie in te pakken en wat langer op indirect vuur te laten grillen, dit houdt het vocht ook goed vast.

Mais grillen

Mais klaarmaken in de magnetron

Je kunt mais koken en hoeveel dat eenvoudig genoeg is is er nog een simpelere manier, de mais klaarmaken in de magnetron. Je kunt dit overigens het beste doen met mais die nog in hun jasje zit, dus de diepvries variant valt af. Doordat je de buitenste bladeren laat zitten koken de maiskolven eigenlijk in hun eigen jasje.

Leg de maiskolven direct op de plaat in de micro en laat deze gedurende 10 minuten op de hoogste stand van je magnetronoven ‘koken’. Let wel goed op dat ze nu erg heet zijn, dus pak even een tang of een ovenwant om ze eruit te halen.

Het nadeel van deze manier is overigens wel dat de korrels wat droog worden. Je kunt ervoor kiezen, want qua tijd ga je hier zeker winst mee halen maar of het er lekkerder van gaat smaken laat ik aan jou over.

Veelgestelde vragen over mais koken

Kan mais ook in de snelkookpan?

Mais kan ook prima in de snelkookpan, een minuut of 2 met voldoende gezouten water maken dit een uitermate goed alternatief voor het koken of grillen van je mais op de BBQ. Mais uit blik hoef je eigenlijk niet te koken, dat is echt alleen opwarmen, dus dat hoeft niet via de snelkookpan.

Kan je van een maiskolf zelf popcorn maken?

Nee, de maiskolven uit de supermarkt zijn niet geschikt om zelf deze snack van te maken. Mais om popcorn van te maken noemen ze, ja ja, popcornmais en zijn in principe gedroogde korrels. Dat kun je met de mais van een verse kolf niet bereiken.

Hoeveel mais per persoon?

Meet mais af als een gewone groente, dus als je mais gaat koken dan hou je 200 gram mais per persoon aan. Van een gemiddelde kolf komt ongeveer tussen de 150 gram en 175 gram mais, dus als je met z’n twee├źn verse mais wilt eten dan zou je 3 kolven moeten halen.

Plaats een reactie