Hoe kan ik zelf hamburgers maken?

Ga je zelf hamburgers maken, dan is dit artikel het beste startpunt. De hamburger is een van de meest populaire vleessoorten – hoewel je ze ook van linzen kunt maken. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk. Het is een stukje vlees dat bijna elke vleeseter wel weet te waarderen. Wellicht is het succes te danken aan het feit dat je een broodje hamburger uit het vuistje kunt eten. Makkelijk en lekker snel maar ook omdat je er zoveel kanten mee op kunt.

Je kunt hamburgers kant en klaar bij de slager of in de supermarkt kopen, maar je kunt ook zelf een overheerlijke hamburger maken. Zelfgemaakte hamburgers smaken toch net even lekkerder. Alleen al door de ambacht en de liefde die in het stukje vlees zit. Om een hamburger te maken heb je ingrediënten nodig, maar ook diverse tools en wat eenvoudige tips en tricks. Wij helpen je daarmee verder. 

Wist je trouwens dat een broodje hamburger in 1900 voor het eerst gegeten werd? Volgens de hamburger geschiedenis namen de Duitse zeelieden de hamburger mee naar de Verenigde Staten. Uiteraard gebeurde dit vanuit de stad Hamburg. In 1900 werd er dus voor het eerst een broodje om die burger gedaan, omdat een klant de hamburger mee wilde nemen. Het broodje hamburger was geboren. 

Zelf hamburgers maken

Hoe maak je zelf de beste hamburger?

Het resultaat van zelf hamburgers maken zijn als het goed is hamburgers die niet te versmaden zijn! En hoewel je denkt dat het slechts vlees is, bevat de lekkerste hamburger veel alternatieve ingrediënten. Wie nog nooit gedacht heeft aan een hamburger zelf maken, weet misschien niet eens dat je je eigen recepten kunt maken. 

Dit doe je met jouw favoriete kruiden. Ben jij gek op de Oosterse keuken? Waarom dan geen Oosterse kruiden toevoegen aan het gehakt. Hetzelfde geldt voor Italiaanse kruiden of gyroskruiden. Verder kun je losgaan met een gesneden uitje, knoflook of andere ingrediënten. 

Welk gehakt gebruik je voor de perfecte hamburger?

Afhankelijk van jouw eigen smaak, gebruik je rundergehakt of half-om-half net als bij gehaktballen. Maar wil je een exclusievere hamburger maken, gebruik dan riblappen die je door de slager grof tot gehakt laat draaien. Of wat dacht je van de variatie met kipgehakt? Het voordeel van zelf burgers maken is dat je zelf bepaalt wel soort gehakt je gebruikt!

Een hamburger zelf maken kun je met de hand doen, maar er zijn ook goede tools verkrijgbaar. Neem voor het in vorm krijgen van de hamburger een speciale hamburgerpers. Wil je alles van het begin af aan zelf doen, dan is een gehaktmolen handig. De lekkerste zelfgemaakte hamburgers grill je op de BBQ of bak je in een pan. 

Houd voor een goede, stevige hamburger ongeveer 150 gram gehakt aan.

Het gehakt meng je met de extra ingrediënten, waarna je het geheel in vijf gelijke delen verdeelt. Is de één een grotere eter dan de ander? Dan kun je zelf burgers maken op maat! 

Extra ingrediënten voor in je hamburger

Eigenlijk is het vooral het recept en de smaak van de kruiden die ertoe doen. Standaard is dat peper en zout, maar ook andere kruiden kun je naar smaak toevoegen. Daarnaast gebruik je voor zelf burgers maken ingrediënten als een ei, paneermeel en een ui. 

Als alternatieve ingrediënten kun je kiezen voor allerlei varianten. Zo kun je een burger maken met zwarte bonen of met garnalen. Of je maakt een stevige burger met zalm. 

Zelf hamburgers maken voor in de grill- of koekenpan

In een pan bak je de hamburger met een beetje boter of olie. Wil je de specifieke zwarte lijnen op je hamburger? Dan kun je hem het beste grillen. Op de BBQ of in een speciale grillpan. 

Mocht je jezelf de vraag stellen of je je hamburgers het best bakt in boter of olie dan hebben we misschien verrassend nieuws voor je. Het beste kun je namelijk boter én olie gebruiken! Je laat een klein beetje boter smelten en doet er een scheutje olie bij. 

Zonder boter en olie kan natuurlijk ook: ben jij van de stevige burger met zwarte lijnen? Leg de hamburgers dan op de grill of de BBQ. 

Heerlijke zelfgemaakte hamburgeres

Hoe lang moeten hamburgers bakken?

Afhankelijk van hoe jij je hamburger het lekkerst vindt, kun je hem 4 tot 6 minuten om en om bakken. Dit geldt voor hamburgers van rundvlees, die je prima een beetje rauw kunt eten. Heb je burgers van kipgehakt, houd dan die zes minuten aan. 

Vooral als je aan het barbecueën bent, maar eigenlijk ook in de pan, hamburgers moet je regelmatig keren. Als je daar een beetje handigheid in hebt, krijg je een gelijkmatige garing van het vlees. Hoe vaak keren is een lastige vraag, het is iets wat je op gevoel doet. 

De eerste keer de hamburger draaien is wel van belang: doe dat zodra hij dichtgeschroeid is. Ben je te vroeg? Dan plakt hij nog aan de pan of aan het rooster van de grill. Je merkt het snel genoeg! 

Hamburgers bak je op hoog vuur. Zodra de beide kanten dicht zijn, kun je het vuur lager zetten. Twijfel je of de hamburger gaar is? Dan kun je eventueel een speciale thermometer gebruiken om de kerntemperatuur te checken. 

Zelf hamburgers maken voor op de BBQ

Bij de gemiddelde barbecue zijn altijd hamburgers aanwezig. Vaak zijn het kant-en-klare hamburgers die je eigenlijk alleen maar hoeft op te warmen. Ga je de hamburger zelf maken dan is dat echt iets anders. Je werkt dan met rauw vlees en je moet er dan voor zorgen dat de hamburger goed gebakken wordt. 

Hamburgers op de BBQ

Waar bak ik mijn zelf gemaakte hamburger op de BBQ?

Het is belangrijk dat de barbecue goed heet is en dat het rooster schoon is, voor je de hamburger gaat bakken. Heb je dat onder controle, dan kun je de hamburger op elke willekeurige plek neerleggen en bakken. 

Een andere tip? Ook de broodjes grillen op de barbecue! Zelf burgers maken en de broodjes grillen maken samen echt hét perfecte broodje hamburger. Hoewel … zelf hamburger saus maken is natuurlijk echt de finishing touch. 

Hamburgers bakken in de pan of op de barbecue maakt voor de tijd en hoe vaak je ze moet omdraaien niet uit. Het is afhankelijk van hoe jij de hamburger het lekkerst vindt en welk gehakt je gebruikt hebt. We weten allemaal dat je kip beter niet rauw kunt eten. Bij rundvlees vinden veel mensen dat juist lekkerder. 

Je kunt een verse gegrilde hamburger overigens perfect combineren met een heerlijke maiskolf van de BBQ.

Hamburger broodjes klaarmaken

We gaven de tip al eerder, de hamburger broodjes maken het geheel compleet. Je kunt zelf hamburgers maken, maar het allerbest smaakt hij als je het ook op een vers gegrild broodje eet – een hamburger zoals een hamburger bedoelt is.

Hamburger broodjes

Waarom geen gewone broodjes? 

Natuurlijk kun je een hamburger op elk willekeurig broodje eten, maar een hamburger broodje is ervoor ontwikkeld. Niet alleen ziet je broodje hamburger er gelikt uit, ook smaakt hij beter. Door de sesamzaadjes die erop zitten, maar ook omdat je bij elke hap brood een hap vlees hebt. 

Waarom grillen we de broodjes? 

Hamburger broodjes maken je maaltijd compleet, zeker als je ze grilt. Gegrilde broodjes zijn lekker knapperig aan de buitenkant maar nog wel zacht aan de binnenkant. Je kunt ze op de barbecue grillen, in een broodrooster of in een contactgrill. Het grillen van de broodjes is ook praktisch, hierdoor blijft je broodje droog en krijg je niet zo’n sappige bende, wat overigens soms ook juist wel lekker is.

Zijn er alternatieven voor broodjes? 

Wil je een keer helemaal iets anders dan een broodje hamburger? Kijk dan eens naar een hamburgerwafel. Uiteraard gebruik je hiervoor geen gezoete wafel. Het is echt de moeite waard om zo’n wafel met burger een keer uit te proberen. 

Recept voor lekkere hamburger saus

Je weet nu van alles over een burger maken en over de broodjes. Laten we de saus voor je broodje hamburger niet vergeten! Je kunt natuurlijk ketchup op je hamburger doen, maar je kunt ook zelf hamburger saus maken. Ben je op zoek naar een recept? 

Er zijn diverse recepten te vinden voor een heerlijke saus. Je kunt met mayonaise, ketchup, mosterd en wijnazijn een heerlijke hamburger saus maken. Gebruik je liever geen ketchup, dan kun je tomatenpuree in dit recept gebruiken. Ook ingrediënten als klein gesneden augurken en een sjalotje zijn in dit recept te vinden, net als zout en cayennepeper. 

Hoe bouw je het beste zelfgemaakte broodje hamburger?

Ga je een broodje burger maken, dan bouw je die van onderaf aan op met diverse ingrediënten. Ga je voor de klassieke variant, lees dan vooral verder! 

Welk recept je ook gebruikt, op een hamburger hoort natuurlijk een lekkere saus, sla en tomaat. Vind je een van de ingrediënten niet zo lekker, dan kun je naar hartenlust variëren. Komkommer in plaats van sla, geen saus als je niet zo van de sauzen bent, etc. 

Hoe bouw je de beste burger

Je begint met het besmeren van de onderkant van het broodje met jouw zelfgemaakte hamburgersaus. Dan leg je er een blaadje sla op, de hamburger, eventueel een plakje kaas, een paar schijfjes tomaat en een plak augurk. Vervolgens weer een beetje van je zelfgemaakte saus, gebakken uienringen en de bovenkant van het broodje. 

Hoe eet je een hamburger? 

Je kunt het geheel vastzetten met een prikker, dan knoei je minder met eten. Of je eet met mes en vork, maar dat is eigenlijk niet hoe het eten van een broodje hamburger bedoeld is. De belangrijkste tip is natuurlijk wel: laat de hamburger niet meer los zodra je begonnen bent met eten!

Hamburgers eten

Mag je een hamburger snijden? 

Om nu te zeggen dat je niet in een hamburger mag snijden, gaat wel een beetje ver. Wel is het zo dat je beter niet in een hamburger gaat snijden tijdens het bakken. Doe je dat wel, dan verliest het vlees zijn sappen en wordt de hamburger minder mals.

Hamburger met friet

Altijd al een goede combinatie geweest: hamburger met friet. Wil je de maaltijd nog lekkerder maken? Ga dan aan de slag met lekkere verse friet. Of maak voor de afwisseling friet met zoete aardappel, een verrassende nieuwe smaak! 

Verras je gasten met een hamburger op niveau

Hoewel de standaard hamburger door sommige mensen als een ordinair stukje vlees wordt gezien, kun je natuurlijk ook op culinair niveau losgaan op dit stukje vlees. Maak eens een typische Jamie Olivier hamburger of ga voor de Gordon Ramsey burger

Je kunt trouwens ook een heerlijke vegetarische burger maken met rode bieten!

Veel gestelde vragen

Ook over zelfgemaakte broodjes hamburger kun je vragen hebben. De meest gestelde zochten we voor je uit:

Wat is de beste gehakt voor in een hamburger? 

Het beste gehakt voor een hamburger is dat van een stuk rundvlees. Je kunt hiervoor riblappen gebruiken of delen nek of borst. Dit zijn stukken vlees met een goede verhouding spier-vet en maken je hamburger extra speciaal. 

Wanneer is mijn hamburger gaar? 

Een hamburger is gaar als beide kanten dichtgeschroeid zijn en je de hamburger nog een minuut of zes om en om gebakken hebt. Twijfel je aan de gaarheid, dan kun je een speciale thermometer gebruiken om de kerntemperatuur te meten. Zo zit je altijd goed. 

Hoe voorkom ik dat mijn hamburger uit elkaar valt? 

Als je zelf van gehakt een hamburger gemaakt hebt, kun je die het beste een uur in de koelkast leggen voor je hem gaat bakken. Vanuit de koelkast bak je het vlees. Een andere tip is een lepel volle yoghurt aan het recept toevoegen. Hiermee blijft de hamburger goed in vorm en ook nog eens sappiger. 

Met welk soort vlees kun je nog meer burgers maken? 

Hamburgers kun je met veel soorten vlees maken. Bijvoorbeeld met half-om-half gehakt, rundergehakt of kipgehakt. Je kunt ook de slager vragen een goed stuk rundvlees door de gehaktmolen te halen. Wil je genieten van een vegetarische variant? Dan kun je een plantaardige hamburger maken. 

Kun je hamburgers invriezen?

Zelfgemaakte hamburgers kun je prima invriezen. Doe dat bij voorkeur direct nadat je ze gemaakt hebt, zodat ze vers blijven. Heb je hamburgers in de winkel gekocht, dan kun je ze ook invriezen. Let in dit geval op de uiterste houdbaarheidsdatum en probeer ze op tijd in de vriezer te leggen. 

Eenmaal ingevroren kun je hamburgers zeker een maand of drie bewaren en heb je altijd hamburgers in huis als je ineens wil barbecueën.

Plaats een reactie