Hoe lang moet rode kool koken?

Rode kool koken met appeltjes. Of een heerlijke stoofschotel, salade of smoothie met rode kool. Deze kool is een favoriete groente voor veel mensen. Of je nu verse rode kool gaat bereiden of de variant uit de diepvries: de smaak is niet veel anders. 

Rode kool is een heerlijke groente die je het hele jaar door kunt eten. Nu is dat bij meer groenten het geval, maar rode kool is jaarrond verkrijgbaar van Nederlandse bodem. En dat is wel zo duurzaam. Rodekool kun je op diverse manieren klaarmaken. Met of zonder appeltjes en door te koken, wokken of roerbakken. 

Kooktijd rode kool

Heb je verse rode kool? Dan moet je deze groente tien tot twintig minuten koken op laag vuur. Maar eerst moet je de kool schoonmaken en snijden. Je kunt rodekool ook gesneden kopen, uit het koelvak. Dat scheelt je veel werk!

Wat is rode kool voor groente?

In de familie sluitkool gewassen is rode kool verwant aan de witte kool, savooiekool en spitskool. Waar van witte kool zuurkool gemaakt wordt door een proces met fermentatie is rode kool puur natuur. Het wordt niet handmatig gekleurd: rode kool is van nature blauwrood van kleur. 

Rode kool schoonmaken en snijden

Voor je begint met de bereiding van rodekool, verwijder je de buitenste bladeren van de kool. Vervolgens maak je het jezelf gemakkelijker door de kool eerst in vieren te snijden. Je kunt dan eenvoudig de witte, harde kern verwijderen. De rest snijd je in reepjes. 

Gesneden rode kool

Stappenplan rode kool koken

Ga jij vanavond rode kool koken volg dan dit eenvoudige stappenplan, uiteindelijk kook je de rode kool in 15 tot 20 minuten gaar.

 1. Verwijder de buitenste bladeren
 2. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern
 3. Snijd de kool in reepjes zoals je op de bovenstaande foto ziet
 4. Ga je voor de rode kool met appeltjes variant, snijd dan ook de appel in kleine blokjes. 
 5. In een klein laagje water kook je de rode kool met appel gaar in 10 tot 15 minuten.
 6. Giet de kool af en je bent klaar, ook erg lekker om te combineren met zoete aardappel.
Rode kool met zoete aardappel

Recept voor rode kool met appels

Verse rode kool koken met kaneel en appels, het is een recept dat al jaren meegaat en ons eigenlijk niet verveelt. Waarschijnlijk at je dat als kind al! Naast rodekool en appels heb je een ui nodig. In een laagje water kook je de rode kool en de ui samen met kruidnagels en een snufje zout. 

Rode kool met appeltjes blijft een favoriet maar wil je eens iets anders proberen? Snijd dan ook een plak ontbijtkoek in blokjes. Na het afgieten doe je de blokjes appel en ontbijtkoek erbij en laat je het geheel met de deksel op de pan nog even stoven. Succes verzekerd! 

Rode kool op verschillende manieren klaarmaken

Naast rode kool koken kun je deze groente ook roerbakken, wokken of klaar maken in de magnetron. Hoe je aan de slag gaat met de bereiding, ligt aan welk gerecht je maakt met de rodekool. 

Rode kool uit de magnetron

Heb je niet veel tijd om rode kool te koken? Dan is rode kool uit de diepvries een aanrader. Of je neemt een keer een pot. Heel snel en makkelijk maak je de rode kool warm in de magnetron. Instant aardappelpuree erbij en je hebt binnen enkele minuten een maaltijd op tafel staan die zowel gezond als lekker is. 

Rode kool wokken of roerbakken

In plaats van verse rode kool koken kun je rode kool ook wokken of roerbakken. De groente krijgt hier een bijzondere smaak van die je rokerig kunt noemen. In een wok doe je een beetje olijfolie en daarin bak je de gesneden rode kool. In een minuut of vijf is de kool beetgaar en kun je hem op smaak brengen. 

Rode kool in de snelkookpan koken

Koken met een snelkookpan geeft je veel gemak. In het geval van rode kool kun je alle ingrediënten in de pan doen, dus samen met de kruiden. Bijvoorbeeld laurier. Omdat met de snelkookpan de bereiding minder tijd in beslag neemt, blijven er meer vitaminen in de kool. Dat maakt op deze manier koken ook nog gezond. De gebruikelijke kooktijd van jouw favoriete gekookte kool kun je met een derde verlagen. 

Rode kool is gezond

Van het land vers rode kool maken of gesneden uit een zakje: rode kool is enorm gezond. Deze groente zit vol antioxidanten en vitamines. Ook ijzer, betacaroteen, calcium, kalium en foliumzuur zijn in de kool te vinden. Net als vezels. 

 • Verse rode kool bevat veel voedingsstoffen en weinig calorieën.
 • De kool is een bron van antioxidanten.
 • Rode kool eten werkt ontstekingsremmend
 • Volgens onderzoek verlaagt rode kool de kans op een hartaanval
 • Rode kool versterkt de botten.
 • De stofjes sulforafaan en anthycianinen in rode kool hebben kankerbestrijdende eigenschappen. 
 • Rode kool bevordert de gezondheid van de darmen. 
 • Rode kool past in elk dieet. 

Bron: 8 redenen waarom rode kool gezond is.

Rode kool in je salade

Wil je eens een andere salade? Wat dacht je van een salade met rode kool en wortelen? Je maakt deze salade met gesneden rode kool, geraspte wortel, appel, olijfolie en azijn. Je kunt er nog honing en kruiden als tijm of peper aan toevoegen. 

Rode kool in salade

Rode kool in een smoothie

Ben jij een fan van smoothie? Alleen al voor de kleur moet je eens een smoothie maken van banaan, rode kool, braam en blauwe bes. Gezond en ook nog eens heel makkelijk klaar maken met een beetje havermelk. Weer eens wat anders!

Veel gestelde vragen over rode kool

Is rode kool uit een pot gezond?

Rode kool uit pot is handig om in huis te hebben. Daar is niets mis mee. Let er wel op dat aan de rode kool geen zout of suiker is toegevoegd. Dat maakt de groente uit pot aanzienlijk minder gezond dan vers rode kool van het land halen.  

Kun je rode kool invriezen?

Heb je na bereiding rode kool over? Dan kun je het restje invriezen voor een later moment. Mocht een hele kool in één keer bereiden sowieso te veel voor je zijn, dan kun je ook een deel slechts blancheren en dan invriezen. 

Wat is het verschil tussen rode kool en rode biet?

Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen rode kool en rode biet. De overeenkomst is de natuurlijke rode kleurstof. Verder is een rode kool een koolsoort en rode biet een knolsoort. Eigenlijk zijn de groentesoorten ondanks de kleuraanduiding niet met elkaar te vergelijken. 

Kan rode kool in de moestuin bevriezen?

Al bij lichte vorst kan de kool bevriezen. Je kunt de rode kool het best afdekken zodra het enkele graden onder nul is. 

Plaats een reactie