Wortels koken is simpel en kost je 10 tot 20 minuten.

Wortels koken doen we waarschijnlijk allemaal wel een paar keer per maand, wortelen, worteltjes, of wortels, staan namelijk op nummer 5 in de top 10 van meest gegeten groente in Nederland. Maar hoe en hoe lang moet je wortels koken en wanneer zijn de wortels gaar?

In dit artikel geven we je de meest praktische tips en zet jij na het lezen ervan in een handomdraai wortels klaarmaken. Hou er wel rekening mee dat de kooktijd van wortels stevig is en tot 20 minuten kan duren.

Wortels schoonmaken en snijden

Er zijn legio verschillende soorten wortelen maar we gaan in dit artikel uit van de oerhollandse bospeen, een oranje peen met het groene loof er nog aan. Wanneer je het loof eraf snijdt, de wortels schilt en ze wast dan heet de bospeen overigens opeens een waspeen; die verse waspeen gaan we koken.

Dus voordat je gaat wortels koken, of ze in de oven doet, was je ze even, haal je de schil eraf, snij je het loof eraf – die je nog wel kunt gebruiken voor een gezonde salade – en was je ze nog een keertje goed schoon.

Wortels koken

Ga je deze groenten koken? Het koken van wortels is eenvoudig, volg deze vier stappen:

  1. Maak de wortelen goed schoon, haal de onregelmatigheden, het groene loof en het kopje eraf en schil ze met een dunschiller. Dan kun je nu de wortelen koken.
  2. Zet een pan met koud water klaar en vul hem met genoeg water zodat de wortelen net onder water staan. Als je wat lange wortels ertussen hebt zitten dan mogen die doormidden.
  3. Voeg een flinke snuf zout toe, breng het koud water aan de kook en laat de wortels vervolgens 10 minuten tot 20 minuten rustig koken op laag vuur – daarna zijn de wortels gaar. Ik zou wel adviseren om de deksel op de pan te doen en voeg dus wat zout toe voor de smaak.
  4. Je kunt in de gekookte wortel prikken om te zien of de worteltjes gaar zijn, als de vork en eenvoudig en en uit gaat dan weet je dat ze gaar zijn. Afhankelijk van hoe dik de wortels zijn kan de kooktijd nog wel wat varieren, heb je dikke wortels dan kun je ze logischerwijs langer koken.
  5. Als de verse wortels zijn gekookt dan kun je er een klontje boter of een klontje roomboter overheen doen – in combinatie met wat peper en een snufje zout – maakt dat de wortels nog lekkerder.

Tip, wortel koken kan ook prima in de snelkookpan, met een minuutje of 4 a 5 zijn ze dan al klaar.

Wortels zijn gezond

Wortels uit de oven

Je kunt wortels koken en de gekookte wortelen passen prima bij een portie zoete aardappelen en lekker gebakte kipfilet maar wortels uit de oven is ook een heerlijke optie.

Net als wortels koken zijn wortels uit de oven net zo eenvoudig, volg deze stappen om lekkere wortels te bereiden in de oven.

  1. Verwarm de oven op 200 graden en haal de bakplaat of het oven rooster er van te voren alvast uit.
  2. Schil de wortelen met een dunschiller, haal het loof er weer af en het kopje en halveer de wortels in de lengte met een scherp mes.
  3. Verdeel de wortels over de bakplaat of het oven rooster waar je een vel bakpapier op hebt gelegd.
  4. Sprenkel wat olijfolie over de wortelen heen of gooi er een klontje roomboter bij.
  5. Schuif de bakplaat of het oven rooster vervolgens in het midden van de oven.
  6. Bak de wortels in de oven in ongeveer 25 minuten gaar, vergeet ze niet minimaal 3x een beetje om te scheppen.
  7. Haal de wortels daarna uit de oven en breng ze op smaak met wat peper en zout.
  8. Eet smakelijk!
Wortels uit de oven

Hoelang kan ik wortelen bewaren?

Wortelen met loof, het groene blad, zijn natuurlijk het verste en kan je dan in de groentelade ook maar een dag of twee bewaren. Wortels zonder loof bewaar gewoon in de koelkast, maar een koele plek daarbuiten is ook prima. Je kunt de wortels dan ruim een week bewaren.

Wortels zijn overigens ook prima in te vriezen en blijven dan een maand of 12 goed.

Veelgestelde vragen over wortels koken

Ga je van wortels beter zien?

Het is algemeen bekend dat je van vitamine A beter gaat zien, in wortels zit bètacaroteen wat wordt omgezet in vitamine A. Dus ja, van wortels ga je beter zien. Wist je trouwens dat je ze dan het beste kunt pureren in plaats van rauw eten, koken kan ook maar rauw levert het minste resultaat op.

Welke voedingsstoffen zitten in wortels?

Wortelen zijn gezond en zitten vol goede voedingsstoffen. Denk dan aan vitamine c, calcium, eiwit en de al eerder genoemde bètacaroteen waar je lijf weer vitamine a van maakt. Daarnaast zitten er ook weinig calorieën in, dus een goede toevoeging aan een gezond dieet.

Wat zijn Parijse worteltjes

Parijse worteltjes zijn zoete worteltjes in de vorm van een balletje, ze zijn lekker zoet en ook enorm gezond. De naam heeft niets te maken met de stad in Frankrijk overigens.

Plaats een reactie