Hoe lang moet zoete aardappel koken? 

Ga je zoete aardappel koken, dan is het handig om te weten hoe je ermee om moet gaan. Hoe lang moet je zoete aardappel koken en wat is het verschil tussen een oranje en een paarse zoete aardappel? Dit en meer in dit artikel. 

Zoete aardappelen kun je, net als gewone aardappelen, koken, bakken, poffen of frituren. Toch is een zoete aardappel geen gewone aardappel. De twee lijken familie van elkaar, maar verschillen nogal in voedingswaarde. 

Bereiden van zoete aardappel

Of je nu zoete aardappelen wil poffen, roosteren, bakken of koken, je hoeft hem niet eerst te schillen. In de schil is dit net zo lekker, dus dat scheelt je tijd. Zoete aardappel koken is niet moeilijk, je kunt ze eigenlijk een beetje bereiden zoals je een gewone aardappel zou bereiden.  

Ga je zoete aardappel koken, dan snijd je ze in stukken of blokjes. Je doet water in de pan en zet de zoete aardappels voor driekwart onder water. Eventueel voeg je een snufje zout toe, maar eigenlijk is dat niet echt nodig. Afhankelijk van hoe je de ze het lekkerst vindt, kook je zoete aardappels in 15-25 minuten gaar

Zoete aardappel bereiden

Verschil met gewone aardappelen koken

Een zoete aardappel heeft van zichzelf meer koolhydraten en suiker, terwijl een aardappel juist meer zetmeel heeft. Of je nu gewone aardappelen of zoete aardappelen gaat klaarmaken, qua kooktijd zit er geen verschil in. Alleen de smaak is dermate anders dat je de twee niet echt met elkaar kunt vergelijken. 

Waarom is de zoete aardappel zo populair? 

Een zoete aardappel is een populair product geworden, omdat het veelzijdig is in manieren van klaarmaken. Daarnaast is het in andere delen van de wereld al heel lang een populair gerecht voor op tafel. Het werd tijd dat we deze topper ontdekten!

Je kunt zoete aardappelen koken en eten als vervanger van aardappelen. Verras jezelf ook eens met andere manieren van bereiding als poffen, bakken en met diverse soorten kruiden. 

Zoete aardappel is populair

Verschillende soorten

Net als bij de gewone aardappel zijn er ook van de zoete aardappel diverse varianten. Wist je dat er meer dan duizend soorten zijn? Wij kennen vooral diverse kleuren van de zoete aardappel, waarbij de oranje het meest voorkomt. De paarse zoete aardappel spreekt het meest tot de verbeelding, zeker als je er een puree van maakt.

Zoete aardappel uit de magnetron

Zelfs in de magnetron kun je zoete aardappelen bereiden, hoewel je deze manier vooral gebruikt als je krap in de tijd zit. Je prikt er een paar gaatjes in, legt hem in de magnetron en stelt deze in op hoog vermogen. Na tien minuten – tussentijds draai je de zoete aardappel even om – kun je aan tafel. 

Klaarmaken zoete aardappel in de oven

Hoe lang de zoete aardappel in de oven moet, is afhankelijk van hoe groot de stukken zijn. Voor de bereiding in de oven doe je stukjes zoete aardappel met olijfolie in een schaal. Met diverse kruiden als paprikapoeder of komijn schud je het geheel en je kunt de zoete aardappelen daarna op bakpapier uitspreiden en bakken. Met kruiden kun je eindeloos variëren. Het is overigens ook erg lekker als je pompoen toevoegt aan de ovenschotel!

Zoete aardappel uit de oven

Puree van zoete aardappelen maken

Ga je zoete aardappelpuree maken dan moet je eerste de zoete aardappel koken. Als je ze in kleine blokjes snijdt, dan is de kooktijd van de zoete aardappel maar een minuut of tien. Je giet de aardappelen af en laat ze uitstomen. Met een klontje boter stamp je het geheel tot een gladde zoete aardappelpuree. Even kruiden met peper en zout en de schaal kan op tafel. 

Combinaties met zoete aardappel

Net als de gewone aardappel kun je zoete aardappel met heel veel groentes combineren. Of je nu zoete aardappel met andijvie wil eten of met sperziebonen, het past eigenlijk allemaal. Wat ook een aanrader is, is zoete aardappel stamppot met andijvie. Net even anders dan de gewone andijviestamppot! En natuurlijk kun je ook een heerlijke boerenkool stamppot maken met zoete aardappel, dan vliegen de vitamines je pas echt om je oren.

Is zoete aardappel een groente?

Een zoete aardappel is geen groente en het is ook geen aardappel. Zoete aardappel horen tot de windefamilie. Ze hebben het uiterlijk en een gelijksoortige schil van een aardappel, maar de smaak lijkt meer op hoe wortel smaakt. Een bijzonder product dat je wel gewoon bij de groenteman aanschaft.

Friet maken van zoete aardappels

Naast zoete aardappel koken is een echte aanrader ook zoete aardappel friet. Heel bijzonder van smaak en extra lekker als je het serveert met bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Ook friet van zoete aardappel kun je zowel in de oven als in de frituur of de airfryer bereiden. Heerlijk met een beetje gewone mayonaise, truffelmayonaise of een heel ander sausje met yoghurt en kruiden.

Zoete aardappel friet maken

Veel gestelde vragen over zoete aardappels koken

Hoewel de zoete aardappel in andere delen van de wereld een veel gegeten item is, is het bij ons nog een beetje een nieuwkomer. We kunnen ons daarom voorstellen dat je nog wel wat vragen hebt, over de zoete aardappel en het zoete aardappel koken. De meest gestelde vragen zochten we alvast uit. 

Kan je de schil van een zoete aardappel eten?

Net als bij de gewone aardappel kun je de schil van de zoete aardappel prima eten. Het is zelfs zo dat friet van zoete aardappel lekkerder is met schil. Voor je hem gaat bereiden, is het wel slim om de schil schoon te spoelen of borstelen. Eet jij gewone aardappelen ook liever zonder schil? Dan zal dat bij een zoete aardappel niet anders zijn.

Is een zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel?

Zoete aardappelen zitten bomvol goede dingen als vitamines en vezels. De koolhydraten die in zoete aardappel zitten zijn de zogenaamde langzame koolhydraten. Dat maakt dat het eten van zoete aardappel geen piek veroorzaakt in je suikerspiegel. Door de natuurlijke suikers zitten er wel meer calorieën in zoete aardappel dan in gewone aardappel. 

Wat is het verschil tussen een paarse zoete aardappel en een oranje? 

We hadden het al over de diverse soorten zoete aardappel. Als je de paarse en de oranje variant vergelijkt, dan zie je dat de oranje zoete aardappel meer betacaroteen heeft. De paarse heeft meer anthocyaninen. Als je het hebt over de smaak, dan is de paarse iets minder zoet. Qua bereiding is er geen verschil tussen deze soorten.

Plaats een reactie