Pompoen koken? Hoe lang moet dat?

Pompoen, een grote oranje vrucht die we met name kennen van Halloween. Maar je kunt pompoen koken, pompoen stomen of zelfs pompoen roerbakken en hij is nog eens enorm gezond ook. Na het lezen van dit artikel kun jij pompoenen snijden, klaarmaken en er zelfs een heerlijke pompoensoep van maken en weet je ook waarom pompoen gezond is. Of pompoen een groente of fruit is overigens nog steeds discutabel.

Pompoenen snijden

Pompoen koken of pompoen bereiden begint natuurlijk met het klaarmaken van de pompoen. Het start met de pompoen snijden, want zo’n enorme pompoen is lastig te bereiden als je hem niet wat kleiner maakt. Volg deze eenvoudige stappen als je pompoenen wilt snijden om te eten, het gaat ons nu met name om het vruchtvlees dus verwijder de pitten maar gooi ze niet weg.

  1. Leg de pompoen op een stabiele ondergrond en snijdt hem doormidden.
  2. Haal met een lepel de pompoenpitten eruit, maar bewaar deze.
  3. Maak vervolgens kwarten van de pompoen.
  4. Schil met een dunschiller de pompoen, dat kan even een klus zijn dus misschien is een aardappelschil mesje ook wel een optie.
  5. Vervolgens snijdt je je vier kwarten weer doormidden en kun je die vervolgens eenvoudig verdelen in kleine blokjes.
  6. Je kunt nu de pompoen koken, pureren of rauw eten in een salade.
Pompoenen snijden

Snijden pompoen voor Halloween

Ga je trouwens de pompoen niet eten maar wil je hem voor Halloween als decoratie neerzetten? Haal dan alleen het dakje eraf en lepel de hele pompoen leeg, het werkt het beste als je wel een stevige pompoen haalt. Vervolgens teken je op met een stift de ogen, neus en mond erop en snijdt je die met een scherp mes uit. Op Shutterstock hebben ze leuke templates die je kunt printen en kunt natekenen op jouw pompoen. Vervolgens zet je er een lampje in en klaar ben je!

Pompoenen snijden voor halloween

Moet je een pompoen schoonmaken?

Of je een pompoen moet schoonmaken voor het koken is even afhankelijk of je hem met of zonder schil wilt gaan eten. De schil van een pompoen is dun en als je de pompoen kookt dan wordt deze toch erg zacht. Wil je de pompoen dus niet schillen maak hem dan wel even goed schoon onder de kraan, desnoods alvast door midden gesneden om het wat eenvoudiger te maken.

Wat doe je met de pompoenpitten?

De pompoen schillen is niet echt nodig, maar het brengt ook niet veel extra voedingswaarde mee. Maar zorg ervoor dat je de pompoenpitten echt bewaard. Ze zijn, nadat je ze misschien even roostert, namelijk niet alleen lekker maar enorm gezond als snack of om te verwerken in een salade. Je kunt ze daarnaast als je ze koel en in een afgesloten container bewaard ook nog enorm lang bewaren.

Hoe moet ik een pompoen koken?

Zodra jij de pompoen in mooie kleine blokjes hebt gesneden dan kan hij gekookt worden. Het zware werk is al gedaan, dus volg deze eenvoudige stappen om pompoen te koken.

  1. Probeer de blokjes zo gelijk als mogelijk te snijden wat de kooktijd van pompoen wat eenvoudiger te sturen maakt.
  2. Doe de pompoen blokjes in een pan en giet water in de pan totdat ze net allemaal onder water staan.
  3. Voeg een snufje zout toe, voor de smaak maar ook om de natuurlijke zouten in de groente te houden, en breng het water aan de kook.
  4. Zodra het water kookt kun je de temperatuur zachter zetten en laat je de pompoen ongeveer nog 15 tot 20 minuten doorkoken. Dit is dus wel afhankelijk van hoe groot de blokjes zijn, kook de pompoen wat langer als je schijven hebt gesneden.
  5. Prik met een vork in de pompoen blokjes, als ze er makkelijk in gaan dan is de pompoen gaar en klaar voor het eten of om verder te verwerken – even proeven kan natuurlijk ook helpen om dat te bepalen.

Je kunt pompoen overigens ook prima stomen, volg dezelfde stappen maar stoom de pompoen iets langer – een minuut of 20. Verder is het ook lekker om het samen met bijvoorbeeld zoete aardappel in een ovenschotel te verwerken.

Net als de meeste groente kan een gesneden pompoen ook prima garen in de snelkookpan.

Pompoensoep

Naast pompoen koken is een van de meest populaire en gezonde opties voor de pompoen hem verwerken in een pompoensoep. Als je pompoensoep gaat klaarmaken dan is de fles pompoen, kijk maar naar de vorm, een uitstekende kandidaat. Die is lekker zoet, eenvoudig schoon te maken en de schil verdwijnt zelfs tijdens het koken – de pompoen schillen is dus overbodig.

Het leuke van pompoensoep maken is dat het enorm eenvoudig is en het je maar 20 minuten hoeft te kosten.

Meest eenvoudige pompoensoep recept

Volg deze stappen voor een eenvoudige, lekkere en supergezonde pompoensoep.

  1. Snijdt de pompoen in kleine en gelijke stukjes en doe ze in een pan met water.
  2. Breng het water aan de kook en voeg de pompoen stukjes toe samen met een of twee groente bouillon tabletten.
  3. Kook de pompoen nog 10 minuten door en pureer de blokjes met een staafmixer.
  4. Voeg wat gehaktballetjes toe en laat dat nog zo’n 5 minuten doorkoken.
  5. De soep kan in een kom, je kunt er nog wat kruiden op doen of wat crème fraîche, maar jij bent er klaar voor! Eet smakelijk!
Pompoensoep klaarmaken

Veelgestelde vragen over pompoen koken

Is pompoen eten gezond?

Pompoen is gezond

Het eten van pompoen is zeker gezond, net als wortelen zit er veel grondstof in die je lichaam omzet naar vitamine A. Vitamine A is weer goed voor o.a. je gezichtsvermogen, wat overigens niet specifiek gezond is. Maar gelukkig zit er ook veel vitamine B, C en E in pompoen en antioxidanten. Bijkomend voordeel is dat veel complexe vezels in pompoen zitten die je een vol gevoel geven en je gedoseerd energie geven.

Kun je de pompoen schil eten?

Pompoen schil eten

De schil van een pompoen kun je eten, als je dat van plan bent dan is het natuurlijk wel verstandig om de pompoen even goed te wassen.

Wanneer je de pompoen gaat koken dan wordt de schil, die vaak al heel dun is, overigens heel zacht en merk je er eigenlijk weinig van.

Welke soorten pompoen zijn er?

Er zijn wel meer dan 50 soorten pompoenen maar in Nederland zijn er een paar soorten maar echt populair. Je kent de grote ‘Halloween’ pompoen, je kunt hem eten maar hij is meer geschikt voor decoratie dan voor in de pan. De populairste pompoen is de fles pompoen, die is lekker zoet, makkelijk te verwerken omdat de schil verdwijnt als je hem kookt en een heerlijke basis voor een pompoensoep.

Plaats een reactie

elf + 4 =

Copy link
Powered by Social Snap