Hoe lang moet boerenkool koken?

Een oer-Hollandse groente is boerenkool. Een groente die ons aan winteravonden doet denken, die het goed doet in een stamppot en die behalve in Nederland ook in Duitsland en Scandinavië omarmd wordt. Maar hoe doe je dat nu, de allerlekkerste boerenkool klaarmaken? 

Verse boerenkool van het land is het allerlekkerst. De traditionele Nederlandse groente staat bij menigeen wekelijks op tafel. Maar wel in de wintertijd, in de zomer zijn we meestal niet te porren voor een stevige stamppot. Ook omdat de groente op het land een nachtvorst nodig heeft om nog lekkerder en iets zoeter te zijn. 

Boerenkool koken

Hoewel we boerenkool het liefst in een stamppot eten, zijn er ook andere gerechten waarbij boerenkool vers het lekkerste is. Om te beginnen gewoon gekookte boerenkool. Boerenkool koken doe je in een kwartiertje, twintig minuten. Mits je verse boerenkool al gesneden is. De voorbereiding vergt ook enige tijd. 

Boerenkool schoonmaken en snijden

Koop je boerenkool vers van het land, dan begin je met het afbreken van de bladeren van de stronk. Wat je dan hebt, zijn stelen boerenkool. Het blad kun je met de hand van de steel scheuren en in kleine stukjes trekken. Niet moeilijk en extra lekker als het kakelvers is. 

Heerlijke boerenkool salade

Hoeveel boerenkool per persoon?

Ga je een boerenkool stamppot maken? Dan kun je uitgaan van 125 gram boerenkool per persoon. Dat lijkt veel, maar tijdens boerenkool klaarmaken, merk je dat de groente flink slinkt. En zo is de groente al snel in verhouding tot de overige ingrediënten van de stamppot.

Kooktijd boerenkool

Afhankelijk van hoe gaar je de groente wil, is de kooktijd voor boerenkool ongeveer een kwartier, 20 minuten. Aardappelen hebben korter nodig, dus als je zowel boerenkool als aardappelen in dezelfde pan wil koken, dan doe je de aardappelen er later bij. Trouwens ook prima te maken met goed gekookte zoete aardappel.

Stappenplan boerenkool koken

  1. Snijd de stelen van de stronk
  2. Pluk het blad van de stelen
  3. Scheur het blad in kleine stukjes
  4. Doe water in een grote pan, eventueel een snufje zout en voeg de gesneden boerenkool toe
  5. Breng het water aan de kook
  6. De kooktijd van de boerenkool is 15 tot 20 minuten
  7. Afgieten en eet smakelijk

Kook je boerenkool met of zonder deksel? 

De vraag met of zonder deksel is eenvoudig te beantwoorden: kook je zonder deksel dan verbruik je meer energie. Het is daarom altijd een duurzame keus om met deksel te koken. 

Boerenkool stamppot

Boerenkool klaarmaken voor een boerenkool stamppot verschilt niet van boerenkool los koken. Je voegt aardappelen toe, kookt die gaar en giet alles goed af. Met een stamper maak je een stamppot en naar wens kun je er smaakmakers bij doen.

Extra ingrediënten en handelingen

Een boerenkool stamppot wordt extra smeuïg als je een scheutje warme melk toevoegt. Ook een klontje boter maakt er een goed geheel van. Naar smaak kun je ook een snufje zout en/of peper aan een stamppot boerenkool toevoegen. Of je gebruikt een smaakmaker als laurier. 

Boerenkool met worst

Bij een stamppot boerenkool lijkt een rookworst onlosmakelijk verbonden. Voor de echte rookworstliefhebber is dat uiteraard het geval. De combinatie is niet te versmaden. Ook als je kiest voor een vegetarische variant. 

Kooktijd boerenkool stamppot

Ga je stamppot boerenkool maken? Dan verschilt de kooktijd niet met slechts boerenkool koken. Eigenlijk maakt in de praktijk bijna iedereen stamppot boerenkool. Eet je het los van elkaar, dan ben je nog geneigd de boerenkool en de aardappelen op je bord met elkaar te mengen. 

Boerenkool maken, maar dan anders

Je kunt boerenkool koken met water in een gewone kookpan, maar dat kan ook anders. Probeer eens boerenkool klaarmaken in een magnetron of stoomoven. Of wat dacht je van gewokte boerenkool?

Boerenkool als supergroente

Boerenkool kooktijd in de magnetron

Het is geen aanrader maar als je echt haast hebt, kun je boerenkool koken in de magnetron. Dit doe je door de verse boerenkool rauw met een klein beetje water in een magnetronschaal te doen. Dek de schaal af en kook de boerenkool op 700 wat in een minuut of vijf gaar. 

Eerlijk is eerlijk: met deze kooktijd boerenkool koken geeft je enorme tijdwinst. Of de voedingswaarde nog hetzelfde is, dat is de vraag. 

Boerenkool kooktijd in de stoomoven

Boerenkool klaarmaken in de stoomoven is een beter idee. Stomen is ook snel, en de groente verliest minder aan voedingswaarde. Boerenkool koken is dan meer boerenkool stomen. Je kunt boerenkool gaar stomen in een minuut of vier. En dat is toch een supersnelle boerenkool kooktijd!

Boerenkool wokken

Een hele andere manier van boerenkool koken is het als je deze groente roerbakt in een wok. Je kunt de groente rauw in de wok doen en met een beetje olie bakken. De groente krijgt door het wokken een soort rokerige smaak en blijft knapperig. Echt een aanrader en een keer heel iets anders dan de geijkte stamppot. Verras je gasten met gewokte boerenkool. 

Boerenkool in salade

Supergezonde opties met boerenkool

  • Soep van boerenkool
    Een supergezond recept en minder zwaar op de maag dan een stamppot. Soep van boerenkool is zowel warm als koud lekker en het is een heerlijke variatie.
  • Salade met boerenkool
    Boerenkool leent zich uitstekend als groente voor een salade. Gecombineerd met geitenkaas, noten en appel bijvoorbeeld. De boerenkool wok je eerst even kort, voor je hem in de salade gebruikt. 
  • Smoothie met boerenkool
    Boerenkool is stug, maar toch kan je er een goede smoothie mee maken. Het is handig als je een krachtige blender gebruikt. Boerenkool is supergezond in de smoothie. 

Veelgestelde vragen over boerenkool koken

Kan boerenkool in de snelkookpan?

Je kunt boerenkool klaarmaken in de snelkookpan, net als heel veel andere groentesoorten. Wie handig is met de snelkookpan zet in een handomdraai een heerlijke maaltijd met boerenkool op tafel. 

Kan ik boerenkool invriezen?

Wil je boerenkool in de diepvries bewaren? Dan kun je de groente het best eerst even blancheren. In de diepvries kun je de boerenkool zo’n drie maanden bewaren. Mits je de diepvries op -18 graden hebt staan. 

Waarom is boerenkool zo gezond?

Boerenkool is een extreem gezonde groente. Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool. Het is zelfs zo dat in 250 gram boerenkool 2600% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K bevat.

Ook bij de vitamines A en C kom je met een portie boerenkool ruim boven de 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit. 

Plaats een reactie