Heerlijke gehaktballen maken in 4 stappen

Na stampot met andijvie is de gehaktbal het populairste Nederlandse gerecht en we eten er als Nederlanders zo’n 20 miljoen per jaar. Naast dat gehaktballen gewoon lekker zijn is het gehaktballen maken ook enorm eenvoudig en kun je er echt alle kanten mee open. Bij de piepers, als kleine snack maar ook koud op brood is waar de gehaktbal schittert. In dit artikel geef ik je de eenvoudige stappen zodat ook jij de lekkerste gehaktballen kunt klaarmaken en misschien kun je dan zelfs de keurslager van de troon stoten.

Gehaktballen maken

De gehaktbal kan op vele manieren worden ingezet maar de bereidingswijze is eigenlijk altijd hetzelfde. Volg de onderstaande 4 stappen en jij zet vanavond lekkere gehaktballen op tafel.

Gehaktballen op een bord met basilicum en tomatensaus.

Kies het beste vlees voor je gehaktbal

Geen gehaktbal zonder vlees, volg deze twee stelregels wanneer je gehakt gaat uitzoeken voor jouw gehaktballen:

  • Gebruik altijd varken- of rundergehakt, je kunt deze twee gehaktsoorten wel naar eigen smaak combineren. Dit doe je ook bij bijvoorbeeld verse hamburgers.
  • Ga niet voor mager rundergehakt maar gebruik gehakt met minimaal 20% vet, het vet zorgt juist voor een lekkere sappige en malse gehaktbal.

Ga voor een goede gehaktbal uit van 100 gram vlees per gehaktbal, heb je stevige eters dan kun je ook 125 gram vlees pakken. Ga je achteraf de gehaktbal nog koud op de boterham eten dan is een grote gehaktbal misschien wel praktischers, je kunt wat grotere plakken snijden.

Breng het gehaktvlees op smaak

Zelfgemaakte gehaktballen zijn toch het lekkerste, dus we gaan ze zelf maken en starten met het gehaktvlees. Haal het gehaktvlees ongeveer een half uur voordat jij de gehaktballen gaat bakken uit de koelkast. Start vervolgens met het op smaak brengen van het gehaktvlees en wees hier zeker niet zuinig met de kruiden – een flauwe gehaktbal zit niemand op te wachten.

Voor overheerlijke gehaktballen is de basis eigenlijk altijd peper en zout maar het mooie van gehaktballen maken is dat je hier eigenlijk volledig een eigen draai aan kunt geven. Doordat het maken van de gehaktbal zo eenvoudig is kun je zelfs in één pan met gehaktballen meerdere smaken uitproberen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Paprikapoeder
  • Oregano
  • Tijm
  • Gemberpoeder
  • Rozemarijn
Gehaktballen op smaak brengen verse kruiden.

Je kunt ook iets minder subtiel zijn door ui of knoflook toe te voegen of, mocht je geen last hebben van de zeepsmaak, koriander of peterselie.

Heb je je keuze gemaakt dan kun je het gehakt en de kruiden gaan mixen, je kunt hier natuurlijk allemaal mooie tools voor gebruiken maar ik zeg handen wassen en met je handen alles in een grote kom door elkaar mixen. Simpele tip: droog je handen niet af wanneer je het gehakt wilt kneden, met natte handen gaat dat veel eenvoudiger en blijft het vlees niet aan je handen plakken.

Ga je meerdere kruidencombinaties proberen dan pak je natuurlijk een paar losse kommen om het gehakt op smaak te brengen.

Maak het gehaktvlees stevig

Gehaktballen maken lijkt eenvoudig, wat het ook is, maar je moet echt wel de standaard stappen volgen – zo ook het toevoegen van bindmiddel. Ga je gehaktballen bakken zonder bindmiddel dan vallen ze gegarandeerd uit elkaar zodra ze in de koekenpan liggen.

Het binden van het gehaktvlees kun je op twee manieren doen, voer beide manieren ook uit zodat je gehaktballen niet uit elkaar vallen en je ook smeuïge gehaktballen overhoud.

Vergeet niet om bindmiddel en een eitje toe te voegen aan je rauwe gehaktbal
  1. Voeg een eitje toe – in het gehaktvlees zit eiwit, zodra je de gehaktbal gaat bakken zullen ze daarom ook gaan krimpen en krijg je droge gehaktballen. Voeg daarom een extra eitje toe aan het gehaktvlees om het krimpen, en daarmee ook deels uit elkaar vallen, te voorkomen. Ga je vier gehaktballen maken van 100 tot 125 gram dan is 1 eitje voldoende. Klop het eitje en mix het daarna door het gehaktvlees heen en je hebt gegarandeerd een smeuïge gehaktbal.
  2. Voeg bindmiddel toe – het bindmiddel zorgt er echt voor dat het gehaktvlees niet uit elkaar valt zodra het de pan raakt. Je kunt hier van alles voor gebruiken maar over het algemeen is paneermiddel het aangewezen product, ga je 500 gram gehakt gebruiken dan zijn 2 eetlepels paneermiddel voldoende. Je kunt ook wat authentieker aan de slag gaan door twee boterhammen, zonder korst, even onder te dompelen in een beetje melk en vervolgens te versnipperen in je gehaktvlees.

Gehaktballen vormen

Je hebt je gehaktballen recept helemaal klaar, vlees is geselecteerd, op smaak gebracht en bindmiddel toegevoegd. Voordat je de gehaktballen kunt bakken moet je ze nog even vormen, want hoe simpel ook het krijgen van 4 mooie gelijke gehaktballen is nog een uitdaging. Naast dat het esthetisch er natuurlijk leuk uitziet helpt het ook bij het bakken van je gehaktballen als ze allemaal dezelfde vorm hebben – ongeveer.

  1. Gebruik een weegschaal om een gelijke hoeveelheid gehaktvlees af te meten, maak je 4 ballen dan pak je 100 gram per bal. Je kunt ook een ijsschep gebruiken, maar dan is het formaat van de gehaktbal wel wat kleiner.
  2. Maak je handen even nat voordat je de ballen gaat kneden en kneed ze vervolgens in de palmen van je handen tot je een mooie ronde bal hebt.
  3. Als de gehaktbal mooi rond is dan knijp je hem nog zachtjes even dicht zodat hij tijdens het bakken niet uit elkaar valt en zorgt voor een lekkere gehaktbal.

Je bent nu klaar om de gehaktballen te bakken, je kunt er nog wel voor kiezen om de gehaktballen nog even door een kruiden paneermix te rollen – dan krijg je een lekker smaakvol krokant korstje.

Laat de gehaktballen nog even rusten voordat je ze gaat bakken, zeg een minuut of 10, dan blijven ze beter in hun vorm.

Lekkere verse gehaktballen voor bij de spaghetti.

Gehaktballen bakken

Je kunt nu gehaktballen maken volgens je eigen heerlijke gehaktballen recept, maar nu is het tijd om ze te bakken. Volg de volgende stappen om het harde werk van het maken van de gehaktbal niet teniet te laten gaan.

  1. Pak een goede grote koekenpan met een dikke bodem, die de warmte goed verdeeld en zorgt ervoor dat je gehaktballen straks gelijkmatig warm worden.
  2. Zet de pan op hoog vuur en verwarm een 50/50 mix van olie en boter. Zodra deze bruin en warm is kunnen de ballen erin. Zet het vuur laag, want op hoog vuur kan de buitenkant te snel aanbranden.
  3. Je kunt nu de gehaktballen in de boter leggen, leg ze niet tegen elkaar aan zodat ze rondom goed kunnen bakken.
  4. Met een vleestang kun je de gehaktballen nu met enige regelmaat even omdraaien zodat ze aan elke kant goed gaar worden. De gemiddelde baktijd van een gehaktbal ligt rond de 20 minuten, dus als je om de 2 / 3 minuten omdraait totdat ze overal mooi bruin zijn.
  5. Laat de gehaktballen tussen de 15 en 20 minuten bakken. Je kunt met een vork erin prikken om te kijken of ze gaar zijn maar ook het wat proffesioneler aanpakken met een thermometer – de kerntemperatuur van een gehaktbal mag 68 graden zijn.

Zodra je gehaktballen klaar zijn dan kun je ze lekker warm opdienen met verse boontjes en zelfgemaakte frites, maar ook in de spaghetti zijn ze natuurlijk een welkome gast in tomatensaus.

Plaats een reactie