Hoe lang moet andijvie koken voor het lekkerste resultaat?

Hoe lang andijvie koken is afhankelijk van wat je ermee wil. Een stamppot met andijvie vergt een andere kooktijd dan een gerecht met traditioneel gekookte andijvie. In dit artikel leggen we de verschillen uit en vertellen we hoe andijvie klaarmaken een eitje wordt.

Welke soorten andijvie zijn er?

Allereerst de soorten andijvie, er zijn namelijk twee soorten: krulandijvie en de gewone bladandijvie. De variant met de gekrulde bladeren wordt ook wel frisée genoemd en is meer bitter dan de gewone bladandijvie. 

Andijvie is een bladgroente en wat je misschien niet verwacht van deze bladgroente, is dat hij nauw verwant is aan een groente die er eigenlijk niet op lijkt: witlof. Het verklaart wel waarom je andijvie ook als een bittere groente kunt ervaren. 

Hoe moet ik andijvie klaarmaken?

Andijvie koken, stomen, wokken of uit de oven, als je weet hoe je deze groente moet klaarmaken, is hij bijzonder smakelijk. Ook andijviestamppot is een aanrader!

Als je verse groente koopt, begin je met schoonmaken. Dat is bij andijvie klaarmaken niet anders. Vervolgens snijd je de groente en bereid je hem. Stap voor stap leggen we uit hoe je dat doet.

Schoonmaken

Voor je begint met andijvie koken, moet je de groente wassen. Vooral als je een verse krop net van het land gaat bereiden. Je kunt de krop blad voor blad afspoelen of je wast het nadat het gesneden is. 

Snijden

Om de andijvie te kunnen snijden moet je de krop eerst van de buitenste bladeren ontdoen. Dan snijd je een andijviekrop in de lengte in vier delen. Je kunt ervoor kiezen om het heel fijn te snijden of juist om grove stukken te koken. Het maakt voor de kooktijd niet uit. Koop je gesneden andijvie dan kun je deze stap overslaan.

Het is sowieso heel handig om goede spullen te hebben in de keuken. Een goede snijplank is daar één van. Daarnaast is het handig om een scherp mes te hebben, waarmee je de andijvie in een handomdraai in kleine stukjes snijdt. 

Andijvie snijden

Hoe kun je andijvie bereiden?

Als de andijvie gesneden is, kun je hem koken, roerbakken, in de oven bereiden of je kiest ervoor om rauwe andijvie in een stamppot te verwerken. 

Manieren om andijvie klaar te maken

  • Koken
  • Wokken of roerbakken
  • In de oven
  • Stomen

Andijvie koken

Niks mis met een oer-Hollandse maaltijd: andijvie koken, gekookte aardappelen erbij en een stukje vlees of vleesvervanger. Voor gekookte andijvie doe je de gesneden groente in de pan. Je vult de pan met een beetje water. Een paar centimeter is genoeg. Mocht je dat wensen, voeg je een snufje zout toe. 

Kooktijd andijvie

Wil je de andijvie beetgaar dan is de kooktijd een minuut of zeven. Houd je van gare groente, hanteer dan een kooktijd van tien minuten. Test zelf uit welke variant je het lekkerst vindt en je weet in het vervolg met welke kooktijd andijvie het beste smaakt voor jou en je gezin. Als de andijvie kookt kun je hem uit laten lekken in een vergiet. Vervolgens is de gekookte andijvie het klaar om geserveerd te worden.

Je kunt andijvie, als je haast hebt, ook wel klaarmaken in de snelkookpan. Dat duurt dan ongeveer 3 a 4 minuten.

Andijvie wokken of roerbakken

Naast andijvie koken kun je ook andijvie roerbakken. Het beste kun je dit in kleine porties doen, omdat dan het vocht in de andijvie blijft. Andijvie wokken doe je ongeveer in 5-8 minuten. Je bakt het met een beetje olie en blijft goed roeren.

Andijvie uit de oven

Een andijvieschotel maak je door diverse ingrediënten in een ovenschaal in de oven te bakken. Later in dit artikel tips voor goede recepten voor andijvie uit de oven.

Andijvie stomen

Wil je liever gestoofde andijvie? In dat geval gebruik je minder water dan bij traditioneel andijvie koken. In het eigen vocht van de andijvie gaart de groente in ongeveer een kwartier. Duurt langer dan andijvie koken, maar veel mensen vinden dit smakelijker.

Andijviestamppot

Of je houdt van een stamppot met rauwe andijvie of je maakt een andijviestamppot met kaas en spekjes, hij wordt met gejuich ontvangen aan tafel. Het leuke is dat je met diverse stamppotten kunt variëren, waardoor er altijd wel een lekkere maaltijd te maken is. 

Stampot rauwe andijvie

Voor een stamppot met rauwe andijvie hoef je de groente niet eerst te koken. Je kookt de aardappelen en voegt de rauwe andijvie aan de gekookte en afgegoten aardappelen toe. Het voordeel is dat de groente niet de kans heeft gekregen te slinken. Je hebt dus minder andijvie nodig voor een gerecht waarin je het rauw gebruikt.

Andijviestamppot met kaas

Als je gaat voor een vegetarische variant dan is een andijviestamppot met kaas echt een aanrader. Na het stampen en mengen van de groente en de aardappel voeg je de kaas toe. Het maakt de stamppot lekker smeuïg. 

Andijvie stamppot met spekjes

Houd je van uitgebakken spekjes in de stamppot dan voeg je die net als de kaas als laatste toe. Je bakt ze in een koekenpan even uit en mengt het met het gestampte gerecht. Eventueel kun je kaas én spekjes gebruiken.

Ouderwetse andijvie stamppot

De meest klassieke andijviestamppot is die met aardappelen, andijvie, spekjes en een bal gehakt. Om deze stamppot smeuïg te maken kun je een klontje boter toevoegen of om hem een modern tintje te geven zure room of mosterd.

Vegetarische andijviestamppot

Voor een vegetarische stamppot laat je de spekjes weg. Wil je toch een lekkere bite dan kun je kiezen voor vegetarische spekjes. Net zo lekker en toch een maaltijd zonder vlees. Zonder spekjes en met alleen kaas de stamppot bereiden kan uiteraard ook. 

Je kunt trouwens ook een heerlijke paksoi stampot maken.

Andijvie in salades

Trek in een salade maar geen sla in huis? In plaats van sla kun je prima een krop andijvie gebruiken. Gecombineerd met appel en geitenkaas wordt dat een sla om je vingers bij af te likken. Of je maakt een lekkere Hollandse salade met een gekookt eitje erbij. Er zijn tal van heerlijke recepten met rauwe andijvie als slasoort.

Veelgestelde vragen over andijvie

Over andijvie zijn weinig fabeltjes. Toch zijn er vragen die veel mensen hebben. De belangrijkste vragen lichten we voor je uit.

Kan ik andijvie ook rauw eten?

Andijvie rauw eten kan zeker. In plaats van sla bijvoorbeeld of in een stamppot. Je kunt rauwe andijvie vergelijken met sla, maar dan is hij meer bitter.

Kan ik gekookte andijvie ook invriezen?

Een restje gekookte andijvie kun je prima invriezen. Je kunt er ook voor kiezen om de groente kort te blancheren en dan nog niet gekookt in de vriezer te bewaren. Deze groente blijft ongeveer een jaar goed in de vriezer. Zonde dus, om andijvie weg te gooien!

Is andijvie gezond?

Een groente als andijvie zit vol met vitamines. Zo vind je in andijvie de vitamines A, C en K. Ook mineralen zitten in een krop andijvie. Neem bijvoorbeeld kalium, ijzer en calcium. Je kunt dus wel stellen dat andijvie een gezonde keuze is. Wekelijks andijvie op het menu zetten is prima.

Hoe weet ik of andijvie nog vers is?

Als je een krop verse andijvie koopt, zijn de bladeren knapperig. Zodra het blad slap wordt, is de krop niet zo vers meer. Het is slim om ervoor te zorgen dat je de groente voor die tijd hebt opgegeten of hebt geblancheerd voor de vriezer.

Hoe moet ik andijvie bewaren

Het hele jaar door kun je andijvie kopen. Een krop andijvie kun je ook best lang bewaren. Daarom is het een prima groente om altijd in huis te hebben. In de diepvries andijvie bewaren verlengt de levensduur aanzienlijk.

Lekkere andijvierecepten

Op zoek naar andijvierecepten? Het is een groente waar je eindeloos mee kunt variëren. Neem bijvoorbeeld een ovenschotel op Indische wijze. Of je maakt een heerlijke andijviesalade. Zo eet je elke week andijvie, maar toch steeds net even anders.

Plaats een reactie