Snijplanken komen in 4 types wat is de beste voor jou?

Als er iets onmisbaar is in de keuken, dan is het een goede snijplank. Maar over snijplanken zijn de meningen nogal verdeeld. De een vindt een houten variant nog steeds de beste, de ander zweert bij een variant van kunststof. En dan heb je ook nog een marmeren of glazen snijplank. Wat is de beste plank om jouw sperziebonen, broccoli, rabarber of courgette op te snijden en waarom? En hoe kun je ervoor zorgen dat hij schoon en fris blijft? 

Welke soorten snijplanken heb je?

Laten we eerst eens op een rijtje zetten welke soorten er allemaal zijn: 

  • Houten
  • Marmeren
  • Glazen
  • Kunststof

Vroeger waren er alleen houten planken. De kunststof opties kwamen in de tijd dat er nieuwe hygiëneregels in de horeca kregen. We werden ons bewust van de bacteriën die op een snijplank achterblijven. De kunststof sets werden geïntroduceerd, daarover later meer. In de stijlvolle keuken zien we glazen opties, die er niet alleen mooi uitzien, maar ook nog eens extra hygiënisch zijn. Tot slot de marmeren plank: de parel onder de snijplanken. 

Waarom een houten snijplank?

Als je het aan een messenfabrikant vraagt, raadt hij je een houten plank aan. Dit omdat je messen niet zo snel bot worden op hout. Maar een houten plank heeft wel onderhoud nodig. Ben je daar minder secuur in, dan ontstaan er scheuren of groeven in waar bacteriën zich graag in nestelen. Gebruik je de houten vooral als serveerplank? Dan is er niks aan de hand: de houten serveerplank blijft een sfeervol item in je keuken.

Overigens: je hebt veel soorten hout waar ze van gemaakt worden. Zo heb je ze van bamboe, olijfhout, acacia, rubberwood, etc. Onderhoud jij je houten plank goed? Dan heb je daar een prima keukenhulpje aan!

Houten snijplank

De voordelen van een kunststof snijplank

Het allergrootste voordeel van een kunststof variant is dat je die in verschillende kleuren kunt kopen. In de horeca is het gebruikelijk: een rode plank is voor het vlees, de blauwe wordt gebruikt voor vis, schaal- en schelpdieren, groen is voor groenten en fruit en geel voor gevogelte. Dan heb je ook nog een bruine plank voor worst en een witte plank voor kaas en brood. Voordeel is dat als je bijvoorbeeld brood op de witte plank snijdt, het brood niet de smaak aanneemt van het uitje dat je daarvoor gesneden hebt. Immers: dat uitje heb je gesnipperd op de groene plank.

De diverse kleuren koop je als kunststof set, waarmee je direct een complete set planken hebt voor al je snijklusjes. 

Kunststof snijplanken

Waarom zou ik een glazen snijplank kopen?

Een snijplank van glas is heel goed schoon te maken. Dit materiaal is zo hard, dat er geen groeven in ontstaan als je er met een mes op snijdt. Dat maakt dat bacteriën eigenlijk geen kans hebben zich erin te vestigen. De glazen snijplank moet wel voorzien zijn van plastic dopjes aan de onderkant, omdat hij anders erg snel verschuift terwijl je aan het snijden bent.

En wat je zeker niet moet doen, is de glazen plank op je plavuizen vloer laten vallen. De kans dat hij dat overleeft is vrij klein. Verder is een plank van glas vooral erg stijlvol. Geen probleem als je hem op het aanrecht laat liggen! Het grootste nadeel van een glazen plank? Je messen kunnen er bot van raken. 

Marmeren snijplanken, de parel onder de planken

In de intro noemden we de marmeren snijplank al de parel onder de planken. Dat komt omdat marmer, net als hout, een natuurproduct is maar in tegenstelling tot hout geen vocht opneemt. Een marmeren plank is ook zeer geschikt als serveerplank. Om te zeggen dat een marmeren plank eigenlijk de allerbeste plank is, is te kort door de bocht.

Een nadeel is namelijk dat marmer snel aangetast wordt door zuren (citroenzuur bijvoorbeeld) of kleurstoffen. Ook overleeft een marmeren plank, net als de glazen snijplank, niet elke val. Wel is het, ook door het natuurlijke patroon op de plank, een sieraad voor de keuken. 

Nieuwe snijplank kopen, waar let je op?

Afhankelijk van je wensen kun je een nieuwe plank aanschaffen. Ga je voor hygiëne en gemak, dan raden we een set aan. Vooral als je je met het hele gezin aan het kleurenschema houdt, zijn dat de makkelijkste planken. Wil je een plank voor het serveren van je hapjes? Overweeg dan een houten, glazen of marmeren snijplank te kopen. Ben je vooral erg zuinig op je messen, houd het dan bij houten variant. Eigenlijk kan zowel de houten als de kunststof plank niet in je keuken ontbreken. 

Hoe maak je een snijplank goed schoon

Afhankelijk van het materiaal waar de snijplank van gemaakt is, hebben we een aantal schoonmaak tips. Zo kun je de kunststof snijplank zo in de vaatwasser zetten. Een houten snijplank spoel je schoon onder de kraan en schoon schrobben me een afwasborstel. Eventueel kun je afwasmiddel gebruiken, maar daar kan de plank van uitdrogen. De glazen plank mag in de vaatwasser of in de gewone afwas. Een marmeren plank kun je daarentegen het beste afnemen met een natte doek. 

Tips bij het gebruik en kopen van een snijplank

  • Een houten plank kun je oliën, waardoor er een natuurlijk beschermlaag op vormt. Kijk voor andere onderhoudstips van een houten variant eens bij Knivesandtools.
  • Een zware plank staat mooi op het aanrecht, maar is niet zo eenvoudig te hanteren.
  • Voor het behoud van je messen koop je een plank die minder hard is dan je mes.
  • Plastic snijplanken gaan mooi mee in de vaatwasser maar trekken daardoor wel sneller krom.