Pasta koken lijkt simpel, maar is dat écht zo met 300 types?

Ga je vanavond pasta koken? Wist je dat pasta, het Italiaanse woord voor deeg, in wel 300 soorten voorkomt? Het is daarnaast eenvoudig en snel klaar te maken en niets voor niets eten de Italianen er jaarlijks meer dan 20kg van. Bij ons is spaghetti of een heerlijk bordje met macaroni en kaas ook al helemaal ingeburgerd. Maar pasta koken, is dat net zo moeilijk als pasta zelf maken? Wij geven je de meest praktische tips om een heerlijke bord pasta op tafel neer te kunnen zetten.

Waar komt pasta vandaan?

Pasta hoort eigenlijk tot de voedselcategorie noedels, hoewel de noedels niet typisch Italiaans zijn is pasta dat natuurlijk wel. De geschiedenis van noedels gaat terug tot 4000 jaar geleden, maar de eerste concrete informatie over pasta producten in Italië is terug te herleiden tot de 13e en 14e eeuw. Hoewel niet iedereen het erover eens is dat Marco Polo dat heeft geregeld is Italië nu wel de broedplaats van pasta en weten ze ook echt hoe je pasta het lekkerste kunt klaarmaken.

Welke soorten pasta kennen we?

Pasta is eigenlijk verdeeld in twee soorten, de gedroogde pasta en de verse pasta. Naast het productieproces verschilt ook de kooktijd en de hoeveelheid pasta per persoon van deze twee soorten van elkaar.

Verse pasta

Verse pasta wordt on the spot gemaakt en is niet bedoelt om te bewaren maar om direct op te eten. Deze pasta wordt gemaakt met eieren, bloem en water. We gebruiken hier ’00’ bloem voor, wat betekent dat het een hele fijne korrel heeft en dus gladde pasta oplevert, maar we willen ook pasta met veel eiwitten en sterkte gluten zodat je pasta lekker elastisch blijft. Tegenwoordig is pasta bloem (Grano Duro) gewoon te koop in de supermarkt of bij de specialist.

Verse pasta maken

Doordat er eieren in deze soort pasta zitten is deze overigens niet lang te bewaren maar maakt het de pasta wel weer een stuk zachter dan gedroogde pasta en hoeft de pasta ook maar de helft van de tijd te koken dan de gedroogde variant. Verder neemt vers gemaakte pasta eigenlijk geen water meer op tijdens het pasta koken, je kunt dus echt afwegen wat je wilt eten – waarbij je met gedroogde pasta wat minder afweegt (zo’n 25%).

Gedroogde pasta

De gedroogde pasta zoals wij hem in Nederland veel eten, spaghetti, macaroni of penne komt uit de fabriek en wordt op hele grote schaal gemaakt. Deze droge pasta kan je veel langer bewaren en bevatten over het algemeen geen eieren en moeten na het produceren een aantal dagen drogen zodat ze voor een langere periode bewaard kunnen worden. Ga je gedroogde pasta koken let er dan op dat deze dus meer water opneemt en je meer pasta moet nemen dan bij verse.

Pasta koken op de juiste manier

Pasta koken is geen exacte wetenschap en heeft ook met je persoonlijke voorkeur te maken. Onderstaande kooktijden zijn dan ook de richtlijn, een paar minuten meer of minder kan dus voorkomen afhankelijk van jouw persoonlijk voorkeur en de warmte bron die je gebruikt.

Het bereiden van pasta is eigenlijk voor de onderstaande soorten hetzelfde, volg deze stappen.

  1. Zet een grote pan met ruim water op het vuur, hier mag wel een paar liter water in. Hou als vuistregel aan dat je ongeveer 1 liter water per 100 gram pasta gebruikt.
  2. Zodra het water kookt voeg je wat zout toe.
  3. Doe de pasta in de grote pan, let op: geen deksel op de pan. Ga uit van 100 gram pasta per persoon voor de avondmaaltijd.
  4. Hou de pasta tijdens het koken in beweging en zorg ervoor dat de pasta niet gaat kleven of aan elkaar plakt.
  5. Proef je pasta net voordat de kooktijd is gehaald om te zien of je goed bezig bent en de pasta gaar is.
  6. Is je pasta gaar? Giet de pasta af vanuit de grote pan in een vergiet, je kunt ervoor kiezen om er nog wat olijfolie op te doen zodat de pasta niet gaat kleven.

De pasta is nu klaar om te verwerken met een lekkere zalmpje of een kipfilet met andijvie, spinazie of een lekkere pasta Carbonara met verse doperwten.

Ga je verse pasta koken dan kun je de kooktijd dus halveren.

Spaghetti9 minuten
Penne10 minuten
Fusilli12 minuten
Farfalle12 minuten
Macaroni7 minuten
Tagliatelle9 minuten
Pappardelle4 minuten
Lasagna9 minuten

Let op dat je dus de pasta niet afspoelt met water, het zijn geen eieren! Als je dat doet dan is meteen al het zetmeel weg en dus ook de smaak.

Is pasta gezond?

Pasta is niet ongezond maar er zitten wel koolhydraten in en die worden vaak wel gelinkt door wetenschappers met overgewicht en andere welvaartsziekten. Koolhydraten geven je energie en wij halen volgens het Voedingscentrum zo’n 50% van onze energie uit koolhydraten, je hebt ze dus echt wel nodig. Dus als jij gewoon beweegt of sport dan heb je die jongens nodig en dan is pasta een uitstekende bron voor koolhydraten.

Tegenwoordig hebben we naast de pasta die is gemaakt van bloem ook pasta die volkoren is, de gezonde vliesjes en kiemen blijven dan dan in je pasta deeg zitten. Hierdoor is de pasta dus wat grover en noemen we hem volkoren, maar is hij daardoor ook een voedzamer. Een bijkomend voordeel is dat je ook een verzadigder gevoel krijgt door de vezels en duurt het langer voor je lichaam om die koolhydraten af te breken in energie. Je gaat er dus ook vanzelf minder van eten dan van witte pasta.

Daarnaast zitten er in volkoren pasta iets minder calorieën, scheelt een proces of 10. En voeg als je erop wilt letten niet teveel zout toe, ook je eigen pastasaus maken kan natuurlijk helpen om het gezond te houden.

Je kunt de pasta natuurlijk nog veel gezonder maken door er lekker wat groenten bij te eten en een lekkere gebakken pangasiusfilet.

Heerlijke pasta koken is gezond

Veelgestelde vragen over pasta koken

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Meel en bloem zijn niet hetzelfde, hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt. Bloem en meel worden allebei wel gemaakt van gemalen graan, maar zijn niet gelijk. Eigenlijk is bloem een verder verwerkte versie van meel. Meel heeft namelijk een grovere structuur en dat komt omdat er nog zemelen en kiemen van het graan in het meel zitten. Hierdoor is meel ook voedzaam.

Bloem maak je door die zemelen en kiemen uit het meel te zeeven, het is hierdoor minder voedzaam maar wel gladder en een perfecte basis voor pasta. Het Italiaanse woord voor bloem is overigens semola – weer wat geleerd!

Wat betekent al dente?

Al dente betekent de manier waarop de Italianen graag hun pasta koken, beetgaar. Dus je pakt de kooktijden uit de tabel hierboven en haalt daar 1 of 2 minuten vanaf. Op die manier is je pasta wel gaar maar heeft hij nog een lekkere bite. Het woord ‘dente’ betekent in het Italiaans ook ‘tand‘ – nog een leermomentje voor tijdens het pasta koken.

Hoeveel pasta per persoon?

Natuurlijk is de hoeveelheid pasta per persoon afhankelijk van of iemand een grote of kleine eter is en of deze op een dieet is of niet maar over het algemeen kun je aanhouden dat je 100 gram gedroogde pasta per persoon nodig hebt voor een avondmaaltijd. Zit je met kids aan tafel hou dan 80 gram per persoon aan, of per kid eigenlijk.

Plaats een reactie