Hoe lang moet verse spinazie koken? Een minuutje of 4!

Van bladspinazie tot wilde spinazie, deze bladgroente is bijzonder smakelijk. Rauw kun je de kleine blaadjes gebruiken in een salade met parmezaanse kaas, gebakken in een heerlijke spinazietaart en gekookt is deze groente uitstekend geschikt voor bij de AVG-maaltijd. Maar hoe doe je dat, de lekkerste spinazie koken? 

Bij veel groenten maakt het qua koken niet veel verschil of je de groente vers koopt of uit de diepvries of blik. Bij spinazie koken gaat dat echter niet op. Spinazie à la crème uit het vriesvak is echt wat anders dan de verse blaadjes voor de gekookte maaltijd. Niet alleen is de smaak anders, ook de bereidingswijze is verschillend. En dan hebben we het nog niet over de voorbereiding!

Verse spinazie koken, eerst voorbereiden

Spinazie uit eigen tuin is leuk, maar erg veel werk. Waarom? Omdat het een groente is die uitvoerig gewassen moet worden. Het beste kun je de spinazie in een bak met koud water zetten. Met je handen kun je de spinazie goed woelen en daarna afspoelen.

Blaadje voor blaadje haal je de spinazie uit het water. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat er zand achterblijft. Het kan dus zijn dat je deze handeling een aantal keer moet herhalen voor je maaltijd zandvrij is. Vergeet de steeltjes er niet af te snijden. Vooral de dikkere steeltjes kun je beter niet opeten.

Spinazie is dus een van de weinige groenten waarbij je echt tijd bespaart als je hem gewassen in een zak koopt. Dat heeft echter wel effect op de bewaartijd. Gewassen spinazie kun je vaak niet zo lang bewaren. Dus koop je gewassen spinazie? Eet het dan zo snel mogelijk op. Wil je spinazie bewaren? Ga dan voor de diepvriesvariant, waarbij je ook kunt kiezen tussen de bladspinazie of bijvoorbeeld die spinazie à la crème. 

Spinazie moet je goed wassen

Hoelang verse spinazie koken?

Eigenlijk hoef je spinazie niet zo lang te koken. Sterker nog, het is eerder spinazie blancheren dan spinazie koken. Dit betekent dat je de groente kort in gekookt water onderdompelt. Hiervoor heb je een pan nodig met een bodem gekookt water. Je doet de spinazie erbij en sluit de pan af met een deksel.

Enkele minuten later is de gekookte spinazie zo ver geslonken dat de groente onder water staat. Vervolgens giet je de spinazie af, spoel je het onder de kraan en knijp je het achtergebleven water eruit. Even grof hakken en stoven met peper en een snufje zout en smullen maar.

Verse spinazie koken in 8 stappen

  1. Houd rekening met 300 gram verse spinazie per persoon.
  2. Grote eters? Koop dan zelfs 400-500 gram per persoon.
  3. Maak de spinazie goed schoon.
  4. Snijd de dikke stelen van het blad.
  5. Zet een ruime pan op en kook een laagje water.
  6. Spinazie er 3 tot 4 minuten in.
  7. Afgieten, afspoelen en uitknijpen.
  8. Stoof de gehakte spinazie nog wat na met peper en zout. 

Een lekkere klontje boter onderin de pan doet overigens wonderen!

Spinazie koken in 8 stappen!

En hoe kook je diepvriesspinazie?

Koop je de spinazie in een pak voor in de vriezer? Dan is het niet meer dan vuur laag en opwarmen – vergeet niet met enige regelmaat te roeren. Wanneer alle blokjes zijn gesmolten is het even op smaak brengen en klaar ben je. Of je verhit de diepvriesspinazie au bain-marie, waarbij het nog gelijkmatiger opwarmt. 

Je hebt ongeveer 150 gram diepvries spinazie per persoon nodig, waarbij kinderen aan 100 gram voldoende zullen hebben.

Verse spinazie wokken of roerbakken

Naast spinazie koken of diepvries spinazie opwarmen kun je verse spinazie ook prima wokken of roerbakken. Groente roerbakken is hip! Qua kooktijden zal het niet veel verschillen, je wokt de verse spinazie 4 minuten en dan is je spinazie gaar. Het lijkt ook weer een flinke berg aan spinazie, die 300 gram per persoon, maar spinazie slinkt enorm in.

De grootste truck bij spinazie wokken is dat je niet in 1x alle spinazie in de wok doet. Doe het in kleinere stappen, slinkt de spinazie weer in, dan kan de volgende schep erbij. Na een minuut of vier is de verse spinazie gaar en kun je hem met wat peter en zout afronden.

Wil je hem extra lekker maken doe dan vooraf een teentje knoflook fruiten in de wok, doet wonderen.

Varieren met spinazie

Wil je een spinaziestamppot eten? Dan kun je volstaan met aardappelen koken. De spinazie kun je rauw erbij doen en stampen maar. Gekookte spinazie of deze spinaziestamppot kun je prima combineren met een perfect gekookt eitje.

Variaties op de gekookte spinazie met een aardappeltje en een ei zijn er genoeg. Wat dacht je van een romige spinaziesoep, een spinazietaart of een overheerlijke spaghetti met spinazie, room en perfect gebakken pangasiusfilet? Hartstikke gezond en ook nog eens lekker. Gasten aan tafel? Vooral met die spinaziesoep gooi je hoge ogen!

Een heerlijke spinazietaart

Wil je rauwe spinazie eten? Dan kun je naast de eerdergenoemde spinaziestamppot ook kiezen voor een salade van spinazie. Vooral als je hiervoor jonge spinazie gebruikt, krijg je een frisse salade met een nootachtige smaak. Er zijn tal van leuke recepten met spinazie!

Sterk van spinazie

Er zijn redenen genoeg om spinazie te eten, maar de groente wekelijks aan je menu toevoegen voor je gezondheid is er daar een van. We weten allemaal hoe sterk stripheld Popeye werd van een portie spinazie uit blik.

Nu is dat natuurlijk vooral een sterk verhaal, maar er zit wel een kern van waarheid in. Door de voedingsstoffen krijg je wel degelijk kracht van spinazie. Niet voor niets is de bladgroente daarom hartstikke populair. 

Of je nu die spinaziesoep eet, spinazietaart of à la crème: deze groente zit vol vitamine C, een vitamine waar je huid gezond van wordt en die bijdraagt aan je weerstand. Er zit ook ijzer in spinazie, waardoor de groente uitermate geschikt is in het menu van vegetariërs of mensen met een ijzertekort.

De blaadjes hebben ook antioxidanten die je lijf beschermen tegen oxidatieve stress, wat wij in deze tijd vooral krijgen van onze levensstijl. Hoe mooi, dat een beetje groen je daarbij helpt!

Lekkere verse bladspinazie

Veelgestelde vragen over spinazie koken

Hoe voorkom ik ruwe tanden bij spinazie wokken?

Dit los je op door een scheutje room aan de gewokte spinazie toe te voegen. Kook je de spinazie, dan is er van dit gevoel geen sprake.

Kan ik spinazie opnieuw opwarmen?

Dat je spinazie niet opnieuw mag opwarmen is een fabel! Voorwaarde is wel dat je de spinazie goed af laat koelen en niet te lang bewaart. 

Kan je spinazie te lang koken?

Je kunt spinazie niet te lang koken, maar als je het lang kookt dan gaan de vitamines er uiteindelijk wel uit en zal de smaak vies tegenvallen. Even scherp blijven dus!

Hoeveel spinazie koken per persoon?

Spinazie slinkt enorm, dus je hebt wel een flinke hoeveelheid nodig per persoon. Uiteindelijk op het bord valt dat alles mee, wij rekenen altijd met 300 gram spinazie per persoon.