Wat is het beste broodmes en hoe moet ik brood snijden?

Brood snijden: de een draait er zijn hand niet voor om, de ander vindt het een rotklus. Ben jij iemand die het lastig vindt om gelijkmatige plakken te snijden, dan koop je je brood wellicht meestal gesneden. Maar soms bak je zelf een brood of koop je een stokbrood. Soms is een landelijk brood gewoon lekkerder als je hem thuis snijdt. En dan heb je een goed broodmes nodig. Aan ons de vraag: wat is het beste broodmes?

Zonder het juiste keukengereedschap is koken nog een grotere uitdaging, naast de beste pizza snijder, de ultieme knoflookpers of de beste snijplank zijn er ook keuzes in broodmessen. Niet veel, maar ze zijn er!

Waar gebruik je een broodmes voor?

Niet alleen een groot brood kun je met een broodmes eenvoudig in plakken snijden, ook voor kleine broodjes zijn dit type messen heel handig. Neem bijvoorbeeld een knapperig net afgebakken kaiserbroodje. Met een gewoon mes is zo’n broodje minder makkelijk open te snijden dan met een specialistisch mes.

Ook als jij vindt dat de snijmachine bij de bakkerij je brood in te dunne plakken snijdt is zelf een goed broodmes aanschaffen de beste oplossing. En wat dacht je van het schuin doorsnijden van de lekkerste sandwiches? Natuurlijk: het kan met elk willekeurig mes, maar met een broodmes maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. 

Perfect gesneden sandwiches

Hoe kun je het beste brood snijden?

Voor brood snijden hulpmiddelen nodig? Er zijn hulpmiddelen op de markt waarmee brood snijden nog eenvoudiger wordt. Neem bijvoorbeeld een broodsnijder waar je je brood op kunt leggen, die er door gelijkmatige gleuven voor zorgt dat je het brood in gelijkmatige plakken kunt snijden en die ook nog eens de kruimels opvangt.

Brood snijden met hulpmiddelen zorgt er niet alleen voor dat je gelijke plakken snijdt, het maakt ook nog eens dat je er eigenlijk niet over na hoeft te denken. Met je gedachten elders kun je toch veilig in een handomdraai een brood in plakken snijden. Een ander hulpmiddel bij brood snijden is een elektrisch broodmes. Vooral als je weinig kracht in je handen hebt, is dat een aanrader. Zonder moeite glijdt een elektrisch mes door het brood. 

Wat is een broodmes eigenlijk?

Maar wat is eigenlijk een broodmes? Als je een messenblok op het aanrecht hebt, dan zitten daar verschillende soorten messen in. De meeste messen hebben een glad snijvlak. Het afwijkende mes in het blok is het broodmes, deze is voorzien van kartels. In plaats van een glad snijvlak heeft dit mes dus een rij met tandjes. Deze messen zijn bijzonder handig als de buitenkant van het product hard is en de binnenkant zacht.

Broodmes met grove kartels

Dat maakt zo’n mes met kartels een handig hulpmiddel voor het snijden van brood. Immers: een knapperige korst en een zachte binnenkant is wat we wensen bij een lekker vers brood. Omdat je met zo’n mes minder kracht hoeft te zetten, blijft het brood in de juiste vorm. Zou je met een mes met glad snijvlak het brood snijden, dan merk je dat je de binnenkant van het brood niet eenvoudig recht af te snijden is. 

Welke soorten broodmessen zijn er?

Wie voor brood messen wil kopen, ontdekt dat er niet veel soorten zijn. Eigenlijk zijn er maar twee soorten waar je eenvoudig brood mee snijdt:

  • Kartelmes met lang lemmet
  • Elektrisch broodmes

Overigens kun je een kartelmes of een elektrisch variant ook voor andere dingen gebruiken. 

Zelfgebakken brood snijden

Wie zelf brood bakt, weet hoe lekker echt vers brood is. De geur als je de keuken in komt, als de broodbakmachine bijna klaar is, is niet te versmaden. Je krijgt direct trek! Een zelfgebakken brood is een droom voor elke brood eter. Vooral als het brood net uit de machine is. Een warm brood in plakken snijden is niet te doen zonder goed mes. 

Vers gebakken brood snijden

Een broodmes kopen, waar let je op?

Wil je speciaal voor je (zelfgebakken) brood messen kopen? Als je op zoek bent naar een goed broodmes, kun je het beste zoeken naar een exemplaar met weinig kartels en scherpe tanden. Hoe minder tanden, hoe meer kracht elke afzonderlijke tand heeft. En hoe scherper het mes, hoe minder kracht het je kost om een plak van je verse (zelfgebakken) brood te snijden. Ook de lengte van het lemmet is van belang bij de aanschaf van een goed broodmes. Heb je een mes met een kort lemmet, dan moet je het meer keren heen en weer halen over het brood voor je een plak hebt dan bij een mes met een lang lemmet. 

Een broodmes schoonmaken

Voor dit type messen heb je geen speciaal schoonmaak programma. Hoewel het advies is om messen met de hand af te wassen, gaan ze bij de gemiddelde persoon meestal in de vaatwasser. Een broodmes met een houten handvat moet je wel met de hand afwassen, net als een houten snijplank. Dit omdat het hout beschadigt in de vaatwasser. Een elektrisch broodmes moet je uiteraard ook met de hand schoonmaken. 

Plaats een reactie