Ga je knoflook persen? Met of zonder pers? Er zijn er 4!

Knoflook is gezond, dat weten we al lang. Alleen al wat hij doet voor immuunsysteem is bijzonder te noemen. De smaak van dit bolgewas wordt door veel mensen gezien als heel specifiek. Door de knoflook te persen, komt er extra smaak vrij. Een heerlijke smaak, die veel gerechten kan verrijken. Niet zo raar dus, dat je op zoek bent naar de beste knoflookpers!

Knoflook persen met pers

De extra smaak die vrijkomt door knoflook te persen noemen we pittig. Wil je een subtielere smaak, dan zou je hem heel moeten laten. Maar een hele knoflookteen is niet echt lekker om te eten, terwijl een geperst teentje de smaak van je gerecht juist verrijkt. Persen dus en na het persen doe je de geperste knoflook niet te vroeg in de pan. Zou je dat wel doen, dan wordt de knoflook bruin en bitter. Knoflook verwerken in een gerecht is dus een secuur klusje! Ben jij juist wel van de hele tenen? Dan kun je deze ook poffen voor een zachte smaak. 

Knoflook persen zonder pers

Het effect van een teentje knoflook verkleinen kun je overigens ook zonder pers bereiken. Je kunt een knoflook hakken of persen, maar ook snijden of pletten. De variant waarbij je het minst vieze handen krijgt, blijft de knoflookpers. Maar kun je hem niet vinden, dan kun je de knoflooktenen ook in kleine stukjes snijden met een mes. Kost iets meer tijd, maar het effect is hetzelfde. Ook een vijzel kun je gebruiken voor het persen van knoflook, net als een rasp.

Conclusie: je kunt het proberen zonder pers maar een echte knoflookpers wint het vooral op gebied van gemak. 

Knoflook eten is gezond

Welke soorten knoflookpersen zijn er?

Om knoflookteentjes te verfijnen heb je diverse soorten knoflookpersen:

  • Handpers: een pers met twee handvatten die je naar elkaar toe trekt, waardoor de knoflookteen klem zit tussen de pers en geperst kan worden. 
  • Wiegpers: lijkt op een rasp, je wiegt deze pers over de knoflookteen en raspt hem als het ware.
  • Elektrische knoflookpers: een druk op de knop en je hebt mooie gesneden dunne plakjes knoflook.
  • Tandjespers: twee bakjes die je op elkaar zet waar je meerdere tenen tegelijk in doet, eenmaal gesloten draai je de twee bakjes in tegenovergestelde richting van elkaar en worden de knoflooktenen eenvoudig en snel geperst.

Knoflook snijden

Je kunt dus naast het persen van knoflook ook je knoflook snijden. Wil je geen geperste maar wil je mooie dunne plakjes knoflook en hen je geen elektrische pers? Gebruik dan een groot mes, lekker scherp, en een goede snijplank.

Ga je met de hand snijden, zorg er dan voor dat je snijtechnieken op orde zijn. Dit filmpje over snijtechnieken leert je de basics hoe om te gaan met een groot mes.

Hoe vind je een goede knoflookpers?

Een knoflookpers is een standaard stuk gereedschap uit je koks arsenaal. Als je op zoek bent naar de beste knoflookpers, moet je eerst kijken naar de eisen die je aan een knoflookpers stelt. Ben je op zoek naar de beste koop – een goede knoflookpers voor een gunstige prijs – of zoek je het paradepaardje onder de knoflookpersen? Wil je de beste knoflookpers qua schoon te houden of juist de beste knoflookpers die moeiteloos teentje na teentje uitperst?

Ga je knoflook persen? Dit zijn de persen!

Wat is de beste knoflookpers?

Als je op zoek bent naar een goede knoflookpers kun je je laten informeren bij een gespecialiseerde winkel. Je kunt ook onderzoek doen op internet. Dit jaar is de knoflookpers van OXO als beste getest. Deze is sterk, goed te reinigen door een ingebouwd schoonmaaksysteem, vaatwasmachinebestendig en perst ook nog eens als de beste de knoflooktenen. Het is niet gezegd dat dit de beste knoflookpers voor jou is, misschien vind jij een wieg een goede knoflookpers of die met de plastic bakjes. Deze laatste is niet zo duurzaam, omdat hij vrij snel stuk gaat. Ook een voorwaarde voor een goede knoflookpers: dat hij lang meegaat. 

Schoonmaken van je knoflookpers een probleem?

De ouderwetse knoflookpersen waren niet eenvoudig schoon te maken. De resten van de geperste knoflook bleven in de pers zitten. Gelukkig is daar veel aandacht aan besteed en zijn de knoflookpersen van nu niet alleen goed in wat ze moeten doen, maar ook eenvoudiger schoon te maken.

Knoflookpers in de vaatwasser

Waarom moet je knoflook gaan eten?

Of je nu knoflook snijdt of knoflook perst, je immuunsysteem krijgt sowieso een boost van knoflook, alleen daarom zou je het al met regelmaat moeten eten. Daarnaast helpt het bij het voorkomen van dementie en Alzheimer en is het goed voor je bloeddruk. Wist je dat anderhalve kilo knoflook per jaar eten aangeraden wordt? Dat is ruim meer dan 400 teentjes. Elke dag een teentje knoflook eten is dus hartstikke goed voor je. Wist je trouwens dat het familie is van de ui en prei?

Tip: maak een kruidenmix van grof zeezout en knoflook

Maak eens een kruidenmix met wat grof zeezout. Pers of snijdt de knoflook, voeg wat zeezout toe en mix het in een vijzel door elkaar. Heerlijk voor op een stukje stokbrood of om je biefstuk mee te marineren.

Hoe kan ik knoflook het beste bewaren?

Bewaar knoflook op een donkere, droge plek op kamertemperatuur, dan blijven ze langer vers en zijn ze eenvoudiger te persen. 

Hoe hou ik mijn knoflookpers goed schoon?

Als je de knoflook bevroren perst, blijven er geen resten achter in de knoflookpers en is hij nog eenvoudiger schoon te maken. 

Waar moet ik op letten als ik een knoflookpers koop?

Kijk bij de aanschaf van een knoflookpers ook naar de grootte van de gaatjes in de pers. Wil je puree of heb je liever kleine blokjes? 

Wat is beter knoflook snijden of persen?

Wanneer je knoflook perst is de smaak die vrijkomt scherper. Dus de keuze is afhankelijk van jouw voorkeur en het gerecht wat je maakt.