Hoelang moet je spruitjes koken? Tussen de 5 en 10 minuten!

We kennen allemaal de kleine groene bolletjes met een licht bittere smaak: spruitjes. Hoewel je deze groente op verschillende manieren kunt bereiden, wordt het simpelweg spruiten koken ervan weleens als lastig ervaren. Want welke kooktijden houd je aan voor de spruitjes? Met onze tips wordt jij de koning in het spruitjes koken!

Veel kinderen zijn niet zo gecharmeerd van deze groene groente. Dit komt omdat spruiten bitter smaken. Zelfs veel volwassenen denken nog terug aan hun jeugd, huilend aan tafel boven een bord spruitjes. Maar zelfs daar hebben we een supertip voor. Ook kinderen gaan genieten van jouw spruitjes gerecht. En dat is goed nieuws, want gekookte spruitjes zijn net als broccoli echte vitaminebommetjes en zitten vol vitamine c, voor kinderen én volwassenen.

Hoe lang moet je spruitjes koken?

Gemiddeld genomen hebben spruitjes maximaal 10 minuten kooktijd nodig, maar kleine spruitjes zijn al na vijf minuten zover. Kookt het water, zet het vuur dan laag en houd de deksel op de pan. Om te controleren of ze gaar zijn, kun je met een vork in een van de spruitjes prikken. Het is de bedoeling dat je het spruitje met een beetje weerstand eraan kunt prikken. Is de spruit te hard, dan lukt dat niet. Gaat het té makkelijk? Dan moet je ze volgende keer iets korter koken. Een spruitje met een bite vinden de meeste mensen het allerlekkerst. 

Spruiten

Wat is de kooktijd van spruitjes?

Grote spruitjes, kleine spruitjes en moet hoeveel personen ga je straks aan tafel? Dat zijn allemaal gegevens die belangrijk zijn voor het bepalen van de juiste kooktijden. Zelfs als jij van gare spruitjes houdt, hebben we advies. Ga je spruitjes koken volg dan deze stappen:

  1. Maak de spruitjes schoon onder koud water en haal de buitenste paar blaadjes eraf.
  2. Ruim water aan de kook brengen met een snufje zout, voor de smaak.
  3. Weeg 200 à 300 gram spruitjes per volwassen persoon af.
  4. Wanneer het water kookt dan mag het vuur wat lager, doe dan wel nog even de deksel op de pan.
  5. Je kunt nu de spruitjes koken, de kooktijd is met name afhankelijk van of je kleine of grote exemplaren hebt.
  6. Je kunt kleine spruitjes 5 minuten koken zodat ze beetgaar zijn.
  7. Grote spruiten hebben 10 minuten nodig voor een lekkere bite.

Hoe weet ik of mijn spruitjes klaar zijn?

Het testen of je spruitjes gaar zijn of niet dus je simpelweg even met een vork, vallen ze er direct af dan zijn ze te lang gekookt, krijg je je vork er bijna niet in te kort – daar moet je tussenin zitten. Spruitje koken is geen wetenschap en dus zeker aan je eigen smaak onderhevig, proeven dus.

Hoe moet je spruitjes schoonmaken?

Voor het spruitjes koken moeten die spruiten schoon. Hoe kleiner de spruitjes, hoe meer werk. Stuk voor stuk moet je ze immers door je handen laten gaan. Het schoonmaken van de kleine kooltjes is eenvoudig: je snijdt het kontje eraf en plukt eventueel nog wat buitenste blaadjes weg. Vervolgens spoel je de spruitjes even schoon onder koud water en je bent klaar. Zoek de pan maar op, vul hem ruim met water met een beetje zout en zet het fornuis maar aan. Let op dat je genoeg water pakt: de spruitjes mogen onder water staan.

Spruiten zijn de ideale groente voor in je AGV

De kooktijd van spruitjes maakt hem ideaal te combineren met gekookte kruimige aardappelen en een stukje vlees (vervanger). Immers, als de aardappelen op het vuur staan, kun je de spruitjes schoonmaken en koken. Vervolgens gaat het vlees in de pan en is alles precies tegelijk klaar. Ideaal, want timing in de keuken is alles. Loopt het in de soep en zijn je spruiten al klaar terwijl de rest nog niet zover is? Spoel ze dan koud af. Het kookproces stopt en zodra de rest gereed is, kun je aan tafel.

Spruiten zijn gezond!

Wist je dat net als broccoli, spruitjes ook vol vitamine C zitten? Veel meer dan in een sinaasappel. Reden om je gezin elke week een bord spruitjes voor te zetten, vooral als de R in de maand is en we wel wat extra weerstand kunnen gebruiken.

Een keer iets anders dan spruitjes koken

Spruitjes klaarmaken kan op vele manieren, naast de klassieke bereidingswijze van gekookte spruiten. Variatie op het spruitjesmenu is als je ze roerbakt of wokt. Eerst kook je ze een minuut of tien en vervolgens gooi je ze in de wok of pan en maak je de gebakken spruitjes samen met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes even op. Zou je ze niet eerst koken, dan is de smaak extra bitter. Ze zijn dus lekkerder als je ze eerst even kookt. Maar ook spruitenstamppot of spruitjessoep zijn leuke en lekkere alternatieven dan gewoon maar spruitjes koken.

Krijg je kids aan de spruiten!

Vanwege de bittere smaak zijn ze voor kids lastig om mee te beginnen als groente en lastig om gewaardeerd te krijgen. Wil je je kids toch aan de spruitjes krijgen, probeer dan eens een spruitjes ovenschotel met een flinke hoeveelheid geraspte kaas als alternatief. Of maak gegratineerde spruitjes, ingepakt in ham of lekker met wat gebakken spekjes erbij. Als ze ze eenmaal echt gaan proeven kun je die wat minder gezonde toevoegingen vanzelf achterwegen gaan laten.

Spruitjes Roerbakken

Hoeveel spruiten koop je eigenlijk?

Per persoon houd je ongeveer aan dat je twee tot drie ons spruitjes koopt. Ligt eraan hoeveel je eet en wat je er uiteindelijk mee doet. Drie ons voor een Hollands bord met aardappelen, groente, vlees. Twee ons als je ze uiteindelijk roerbakt met andere ingrediënten. Voor kinderen ligt het iets anders. Afhankelijk van hun leeftijd en eetlust, kun je daar best een onsje minder voor kopen. 

Hoe hou ik mijn spruitjes goed?

Je kunt spruitjes best lang goed houden, dus alvast kopen en over een paar dagen pas op het menu zetten kan prima. Een handige bewaargroente, voor als je even minder tijd hebt! Kook je gewassen spruitjes dan gaat dit niet op. Gewassen spruitjes kun je beter meteen in de pan gooien. Een extra reden om ze gewoon zelf even schoon te maken. Zoveel werk is dat ook weer niet. 

Veelgestelde vragen over spruitjes

Hoe weet ik of spruitjes vers zijn?

De lekkerste spruitjes herken je in de winkel al. Let bij het boodschappen doen dus op of de spruitjes hard zijn, of de kleur mooi groen is en of de blaadjes gesloten zijn. Ze moeten er gewoon mooi uitzien, zie je gele bladeren dan laat je ze sowieso liggen. De verse Hollandse spruitjes zijn verkrijgbaar van oktober tot maart. 

Hoe moet ik spruitjes bewaren?

Hoewel je spruitjes gerust 7 dagen in de koelkast kunt bewaren, kun je dat beter niet in een plastic zak doen. In een papieren zak of een netje blijven ze goed droog. Wil je ze nog langer bewaren? Even twee minuutjes koken en je kunt ze in de vriezer stoppen.

Hoe krijg ik mijn kinderen aan de spruitjes?

Veel kinderen waarderen spruitjes niet, omdat ze naar hun mening een te bittere smaak hebben. Spruitjes koken in bouillon, dat is de oplossing. Het uitproberen waard: wedden dat de kinderen ze nu wel waarderen? 

Plaats een reactie