Hoe moet je mosselen koken? Volg deze snelle tips!

We kennen het allemaal: een gezellig tafereel met een mosselpannetje op de tafel op het terras of in het restaurant. Maar ook thuis kun je de heerlijkste mosselen koken. Frietje erbij of stokbrood en heerlijk met een groep vrienden of je gezin lang tafelen. 

Voor we aan tafel kunnen, moet je eerst weten hoe je dat doet, mosselen koken. Wat zijn de beste kooktijden en zijn er nog andere handelingen nodig voor de smakelijkste gekookte mosselen? En in welke tijd van het jaar zijn de mosselen het lekkerst? Wil jij graag de lekkerste mosselen bereiden maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een paar handige tips voor je!

Kooktijden mosselen

Verse mosselen kook je met grof gesneden groenten in een klein beetje water, maar je kunt ook andere smaakmakers gebruiken. Wat dacht je van mosselen gekookt in bouillon, bier of wijn? Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat je ze kort kookt. In vijf tot tien minuten zijn de mosselen klaar om te eten.

Check of de schelpen allemaal open staan en er geen dichte mosselen tussenzitten voor je de pan op tafel zet. Nog niet alles open? Dan kun je de kooktijden van de mosselen aanpassen. Maar niet te lang, want dan worden ze hard, het is de bedoeling dat ze soepel blijven. De schelpen die hardnekkig dicht blijven, gooi je weg. 

Mosselen Klaarmaken

Hoe lang moet je mosselen koken?

Per persoon heb je een kilo verse mosselen nodig. Hiervan is ongeveer twee ons eetbaar mosselvlees. Vind je het mosselen koken lastig? Na het lezen van dit artikel ben je goed voorbereid. Zeker weten dat je binnen no time een heerlijke pan gekookte mosselen op tafel hebt. 

  1. Een kilo ongekookte mosselen per volwassen persoon.
  2. Gooi de kapotte schelpen direct weg.
  3. Spoel de mosselen met koud water af.
  4. Gebruik een extra grote pan.
  5. Koken in klein beetje water, eventueel met groente en witte wijn.
  6. In plaats van water kun je bouillon gebruiken.
  7. In 5-10 minuten zijn de mosselen klaar.
  8. Check of de schelpen allemaal open zijn, zo niet, verleng dan de kooktijd.

Giet het kookvocht van de mosselen niet zomaar af, bewaar het en maak er een vissoep van.

Mosselen voorbereiden 

Een maaltijd met mosselen maken is eenvoudiger dan je denkt. De exemplaren die je in de supermarkt koopt zijn al klaar voor bereiding. Je checkt even of er geen kapotte schelpen zijn en ook de schelpen die voor het koken al open staan, gooi je, nadat je ze aan een extra check hebt onderworpen, weg.

Die check houdt in dat je hem met de bolle kant tegen een lepel of het aanrecht tikt, waarna de goede mosselen alsnog sluiten. Zand afspoelen, baarden afborstelen, dat is allemaal al voor je gedaan bij het verwerkingsbedrijf. 

Vervolgens spoel je ze toch met koud water even af waarna het tijd is om de ze, samen met gesneden groente, in de pan te doen. Wees zuinig met zout! Een grote pan is aan te raden. Gesloten mosselen nemen flink minder ruimte in dan open mosselen.

Een speciale mosselpan heeft daarom een hoge deksel, waardoor de mosselen de ruimte houden, ook als ze open springen. Een mosselpan is niet per se nodig, als je maar rekening houdt met de ‘groei’. Je kunt daarom als alternatief een grote soeppan nemen en deze maar tot een derde vullen. 

Mosselen koken

Wanneer is het mosselen seizoen?

Net als bij asperges heb je met mosselen ook echt een eigen seizoen. Het mosselseizoen liep officieel van september tot maart, de tijd van het jaar dat de “r” in de maand is. Dat is verleden tijd, want tegenwoordig zijn de eerste mosselen in juli al verkrijgbaar.

De verschuiving in het seizoen is ontstaan door de hedendaagse koeltechnieken. Op zijn lekkerst zijn de mosselen nu in de zomer en nazomer, augustus en september. Hoewel het seizoen voor dit gerecht dus best breed is, associëren we het daarom terecht met een terrasmaaltijd, bij een restaurant of aan je eigen buitentafel. 

Mosselen, waar combineer je ze mee?

In de intro hadden we het al over frites of stokbrood. Dat is de meest gangbare combinatie met de mosselen. Afhankelijk van de smaakmaker van de groenten en kruiden waar je de mosselen mee kookt.

Je kunt voor het gemak een speciaal zakje mosselgroenten kopen, maar je kunt ook gaan voor een variant. Spaanse mosselen bijvoorbeeld of Italiaanse. Voor de Spaanse variant kun je chorizo aan het recept toevoegen en een beetje chilipeper. Voor de Italiaanse werk je met basilicum, knoflook en rode wijn. Vergeet de traditionele Italiaanse olijfolie niet!

Mosselen zijn natuurlijk traditioneel heerlijk als je ze in een beetje droge witte wijn kookt. De rest van de witte wijn kun je gebruiken voor een lekker glas bij je maaltijd. 

Mosselen koken in witte wijn

Mosselen koken maar dan anders

Voor de variatie kun je naast mosselen koken ook mosselen bakken, barbecueën, door de pasta mengen of op een pizza leggen. Wist je dat mosselen ook heerlijk zijn in een risotto met bijvoorbeeld zeekraal? Er zijn tal van succesvolle recepten met mosselen te vinden.

Veelgestelde vragen over mosselen koken

Zijn mosselen gezond?

Mosselen zijn hartstikke gezond en voedzaam. Wist je dat ze vol hoogwaardige voedingsstoffen zitten? Vitaminen A, B, C en D zijn in de mossel te vinden, maar ook eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren. 

In welke wijn kun je mosselen koken?

Smaken verschillen natuurlijk maar de lekkerste mosselen koken doe je in een wat droge witte wijn.

Wat doe je met het afval van je mosselen?

Het afval van mosselen mag bij het GFT afval. Dat van de kilo mosselen die je per persoon koopt maar twee ons overblijft, geeft aan dat je best veel afval hebt na een mosselmaaltijd.

Let wel op dat je ze in krantenpapier wikkelt of pas in de bak gooit als die bijna geleegd wordt. Visresten kunnen namelijk nogal gaan stinken. 

Plaats een reactie